Интернет реклама УБС

04.05.17

Фестиваль «Ландшафтна весна - 2017» в Ботанічному саду Києва

З 28 квітня по 2 травня в честь Року Японії в Україні в Ботанічному саду ім. Гришко в рамках фестивалю «Ландшафтна весна» вперше в Україні пройшов масштабний конкурс садів - «Японські мотиви в Ботсаду». Організатори заходу: Національний Ботанічний сад ім. Гришко та журнал «Ландшафт і архітектура» за підтримки посольства Японії в Україні.«Офіційно 2017 рік оголошено роком Японії в Україні. Сади і парки Японії дивні і неповторні - вже через кілька хвилин перебування в зелених, квітучих оазисах повністю знімається нервова напруга, гармонізується душевний і фізичний стан людини », - розповіли організатори.
Церемонію відкриття фестивалю відвідав перший секретар з питань культури та інформації посольства Японії в Україні Танджі Хідеюкі.
— Японські сади — дуже важлива частина нашої культури. Вони завжди витончені, спокійні. Це — відображення нашої душі, нашого мислення. Дуже приємно, що цей проект присвятили саме ленд-арту, — зазначив Танджі Хідеюкі.
У світовому ландшафтному дизайні і в архітектурі японський стиль займає особливе почесне місце, вважається зразком для наслідування, має тисячолітню історію і є втіленням таємних знань. Японський ландшафтний дизайн - це краса і традиції, гармонія і досконалість, кропітка праця садівників і захоплення всього світу. Найважливіша функція японського саду - створити і зберегти внутрішню гармонію.Всім гостям Ботанічного саду під час проведення «Ландшафтній весни - 2017» була надана виняткова можливість стати учасником цікавих заходів, серед яких: конкурси міні-садків, дитячих малюнків «Сад моєї мрії» та «Казкове опудало»; лекції, семінари, майстер-класи, воркшопи та презентації. Також, всі відвідувачі отримали знання в галузі мистецтва, садового дизайну і флористики, щоб втілити нові ідеї в власному саду, на присадибній ділянці, на дачі і навіть на балконі.
На території ботанічного саду на відкритих просторах в воркшоп-зонах проходили лекції, майстер-класи, семінари на тему ландшафтного дизайну.
Анастасія Недибиткіна.
2-е місце за міні-сад
В рамках «Ландшафтної весни» вперше відбувся конкурс «Японські мотиви в ботсаду».
Алеї ботсаду прикрасили оригінальні арт-об'єкти з природних матеріалів, створені художниками і дизайнерами спеціально для конкурсу «Діалог з природою».
Дизайнери скористалися надбанням східної культури. Були представлені і кам'яні інсталяції, і традиційні японські рослини, і символи Країни висхідного сонця.
Дизайнери навіть відтворили справжній японський ставок, прикрасивши його берег квітучою сакурою — символом Японії.
У японських садах використовують різні групи рослин. Акцент робиться на різноманітності хвої і листя, тому в одній композиції можна побачити всі відтінки зеленого кольору.
Яскраві квіти, такі звичні в українських садах, тут практично відсутні. Замість них садівники створюють композиції цікавих форм з вічнозелених дерев і чагарників.

БЛАГОРОДСТВО І БАЛАНС
Міні-сад складається з декількох елементів, що мають свою природну красу, функцію і символізм.
Автор розмістив камені, не закріплюючи, щоб у глядача була можливість стати співучасником процесу творення. Камені, що нагадують гостру скелю, утворюють якусь балансуючу скульптуру, в якій все природно і гармонійно поєднується. Високий і низький кущовий бамбук - ростуть в якомусь діалозі один з одним і ансамблі з простором.
Споглядати міні-сад можна цілий рік і з різних сторін, в яких відкриваються його нові деталі, з різних рівнів (особливо цікаво він виглядає на рівні очей сидячої людини). Тому міні-сад ідеально підходить для ресторанів, офісів або місць усамітнення. Міркувати над композицією глядачеві допоможе знання її символів.
Cимволізм
Камінь є центром японської символіки в ландшафтному дизайні та інтер'єрі. Це пов'язано зі ставленням японців до цього матеріалу як до найдосконалішого витвору природи. У японській традиції камінь символізує могутність, красу і велич природи. Великі камені асоціюються зі скелями, хвиляста поверхня гравію означає воду.
Камінь в Японії асоціюється з чоловічим началом ян, а галька і гравій - символізують жіноче начало інь.
У той же час бамбук грає важливу роль в мистецтві і символіці Східної Азії.
Бамбук в буддизмі - це символ сили і гнучкості, він сприяє якраз відновленню балансу
енергій інь і ян.
Вузли бамбука сприймаються часто як сходинки на шляху до вищого пізнання. Покладені в вогонь шматки бамбука лопаються з гучним тріском і виганяють злих духів.
В Японії паростки бамбука символізують вічну молодість і неприборкану силу, а також відданість і правдивість.
Рослина бамбук - символ витонченості, постійності, гнучкості і пластичності, гарного виховання, скромності, тривалої дружби, довголіття і квітучої старості (постійно зелений).
Бамбук уособлює вчиненого шляхетної людини, який може схилитися перед бурею, але потім постане знову.

Після закінчення конкурсу композиції залишаться в ботанічному саду та радуватимуть киян і гостей столиці.
Особливе місце в програмі конкурсів було відведено традиційній для Японії культурі орігамі - під керівництвом майстрів діти виготовляли відомі у всьому світі японські журавлики і розмістили їх на деревах. Адже загально відомо, що для кожного японця даний птах символізує довголіття і надію. Японські журавлики з паперу мають особливу історію: складати їх стали ще в середньовічні часи, вкладаючи в саморобку глибокий сенс і побажання
довголіття. До того ж, японський журавлик відомий на весь світ сучасний символ миру, а якщо скласти тисячу паперових орігамі, то загадане бажання обов'язково збудеться. І саме тому, з побажаннями довголіття, процвітання і миру для України Ботанічний сад столиці прикрасили біля  1000 японських журавликів.

О. Майстренко
 Л. Коваленкo

Немає коментарів:

Дописати коментар