30.04.24

Загадка рейсу 914


Авторка:

Вероніка Прокоф'єва


1992 року в аеропорту Каракаса приземлився пасажирський літак, який піднявся в повітря майже 40 років тому. На його борту перебували 57 пасажирів та 4 члени екіпажу. Після недовгої розмови з диспетчером пілот знову підняв літак і зник. Щоправда, офіційного підтвердження цієї історії так і не було. Звістка про те, що літак повернувся майже через 37 років, в 1992 р. облетіло всі газети. Борт, який здійснював чартерний рейс далекого 1955 р., раптово зник з радарів і приземлився лише через кілька десятиліть.

2 липня 1955 пасажирський літак Pan American Airways рейсом 914 вилетів з Нью-Йорка і повинен був приземлитися о 9:55 в Майамі. На борту була 61 людина: з них 57 пасажирів та 4 члени екіпажу. Через 3 години пілоти перестали виходити на зв'язок, а сам лайнер зненацька зник з радарів. Оскільки маршрут частково проходив над Атлантичним океаном, представники авіації припустили, що літак розбився над водою і втопився. Відразу ж було організовано масштабні пошукові заходи, які так і не дали результатів. Не вдалося знайти жодного уламка — величезна машина ніби розчинилась у повітрі! Незважаючи на те, що повітряне судно вважалося зниклим безвісти, владі США нічого не залишалося, як заявити про його катастрофу. Дивне приземлення сталося вранці 31 травня 1992 р. Один із диспетчерів аеропорту Каракаса почув вдалині шум роботи двигуна літака. Йому здалося, що він лунає від транспорту, що підлітає. На моніторі нічого не відображалось. Ґул продовжував посилюватися – раптом у небі з'явився пропелерний літак незрозумілої моделі. При уважному розгляді було виявлено, що це американський Douglas DC-4, виробництво якого було припинено у 1947 році.

Яким же було здивування диспетчерів аеропорту Каракаса, коли вони зрозуміли, що до них наближається той самий лайнер, який зник 37 років тому! Проте було ухвалено рішення терміново підготувати смугу для прийому повітряного судна. Лайонер благополучно приземлився, і до нього збіглися співробітники аеропорту.

У салонних ілюмінаторах було видно обличчя приголомшених пасажирів. Літак, що щойно приземлився, запустив двигуни і пішов на зліт. За кілька хвилин загадковий борт злетів у повітря і загубився з виду. Екран радара, як і раніше, зберігав повний спокій, не показуючи жодного літака.

Про загадковий інцидент і літак, що безслідно зник вдруге, відомо тільки зі слів співробітників контрольно-диспетчерської служби аеропорту Каракаса. Міністр цивільної авіації, що розбирався в ситуації, зазначав, що показання всієї зміни збігаються, і підстав сумніватися в них немає.

Єдиним доказом таємничого факту став маленький календарик за 1955 р. Судячи з усього, він випав з журналу пілота, коли той відмахувався від співробітників технічної служби аеропорту, які поспішали до нього на допомогу. Більше жодних фактів, які б підтверджували наявність літака в аеропорту Каракаса, знайти так і не вдалося.

Навколо містичної історії майже 20 років не вщухають суперечки. Скептики говорять про нестиковки, які підтверджують, що все це вигадка. Наприклад, публікація у газеті Weekly World News, датована 1985 роком. Видання опублікувало цю історію ще за 7 років до того, як літак, що зник, нібито приземлився в аеропорту Каракаса. Пізніше газета двічі переписувала новину, змінюючи деталі та дату події. У результаті історію визнали качкою, і вона перетворилася на звичайну байку. Проте багато людей продовжують вірити в правдивість легенди. А деякі взагалі стверджують, що пасажири загадкового літака все-таки повернулися додому, причому виглядали вони так само, як і 37 років тому. Офіційних підтверджень цьому немає, і залишається лише здогадуватися, чи був насправді літак.

Немає коментарів:

Дописати коментар