Интернет реклама УБС

13.03.14

Зупинити агресора

«Не йди з двору, гуляй там, де я тебе можу бачити», попереджає мама дитину перед прогулянкою. «Не розмовляй з незнайомцями, не йди за ними , якщо покличуть, кричи що є сили, якщо...» Дорослий світ сповнений небезпеки. Від небезпеки треба вміти захищатися. Людина щаслива тільки в тому випадку, коли вміє захистити себе, відстояти своє право радіти життю і бути щасливим. Навчаючи дітей правилам самозбереження,  дорослі вчать їх захищатися від інших людей. Тому  що найбільшу шкоду людині іноді може принести інша людина. Така, на жаль, правда життя.  ЗМІ рясніють повідомленнями про те, як люди знищують інших людей. Страшні казки про людожерів, вампірів, зомбі та інших нелюдів, такі привабливі і лякаючі одночасно в дитинстві, немов попереджають : Стережися , у зла може бути людське обличчя. Одного разу ти можеш зустрітися з агресором - людиною, дії якого спрямовані на знищення, приниження, поневолення інших людей. Стан психіки агресора, таким чином - анормальне , людина - агресор бачить в жертві не брата по розуму, а ворога, гарматне м'ясо. Повірте, ця тема важлива не тільки для далеких місць, де гримить війна. Хоча, під час війни такі спотворення людської душі - більш масові і явн . Проте ж  з агресором ми можемо зустрітися і в мирних умовах, на вулиці, в транспорт , і, що найважливіше і неприємне - в сім'ї.

Спробуємо відповісти на два питання: перше - хто такі агресори? І друге питання - що робити? Не ручаюся, що відповідь на це питання - що робити при зустрічі з агресором? - Буде схожий на чіткі покрокові інструкції. Проте ж  опинитися в ролі жертви не хотілося б нікому  Тому спробуємо розібратися, як НЕ виявитися жертвою. Пригадую , як у передачі про дику природу була розказана історія про зустріч беззбройної людини з левом. Загрозливо вискаливши зуби, людина несамовито кричала на хижака, поки звір сумирно не віддалився. Людина повелась нестандартно - НЕ як жертва, звичайна і їжа лева. І відповідно, не став його здобиччю.

Як же не стати здобиччю агресора ?  Щоб відповісти на це питання, спочатку домовимося про поняттях.

 Агресія , - читаємо ми в словнику , - дія або поведінка, націлені на заподіяння моральної, фізичної та іншої шкоди (аж до повного знищення ) іншій істоті чи об'єкту. Агресор ж - винуватець агресії; той, хто нападає; нападаюча сторона. Слід ще зазначити, що агресію розрізняють на приховану і явну, вербальну і невербальну .

Що твориться в голові агресора ?

Агресор вибирає мету на поразку, впевнений у своїх силах, вибана мета, на його думку, досяжна, безмовна, мета агресора, за висловом Ф. Перлза - їжа, яку він поглинає. У момент полювання - ніяких докорів сумління, оскільки адресати агресії знеособлені і принижені. Існує думка  що кожна людина здатна стати агресором  чому підтвердження - явища грубості і хамства. Пригадується поняття «синдрому окупанта», введене Ю. М. Лотманом, який писав свого часу про наслідки алжирської і в'єтнамської воєн, коли молоді люди, повернувшись до Франції, починали вести себе так само, як вони вели себе в Алжирі та В'єтнамі. Цинічно, безцеремонно. Хамство і нахабство це не просто грубість, це соціально-психологічна хвороба. Впевненість, що «сила насильства» (влада перетворювати людину на труп), переконання, що всі проблеми можна вирішити тільки із застосуванням сили, характерні для людей, порушених «синдромом ненависті до життя », вищої концентрацією якого німецький психолог Е.Фромм вважає нацизм. Окупантові «все дозволено» (Пам'ятаєте Кирилова у Достоєвського : Якщо Бога немає , значить все дозволено?) Для окупанта немає ні Бога, ні совісті, ні батьківського виховання: він зухвалий, веде сенбе по хамськи, розгнузданий і агресивний. Його поведінка підкріплює страх і покірливість «жертв». Це відчуття влади і безкарний захват власною силою діє як наркотик. Ореол страху і приниження кристалізує Homo agressivus - напівлюдина - напівхижак, що знищує слабких, той хто руйнує крихке.

Залишимо за дужками «страшних дядьків , що зустрічаються на вулицях, хамів у чергах і метро  хуліганів - вандалів і іже з ними. Поговоримо про сім'ю. Якщо в сім'ї відносини, засновані на маніпуляції, домінуванні і контролі - будьте пильні, тут живе і годується агресор. Агресор може виявитися батьком, дитиною, бабусею, дядьком, - будь-яким членом сімейства. У однієї моєї знайомої сім'ї агресор - невістка, дружина сина. Як би то не було, основна мета агресора - стверджувати свою значимість, знищувати морально, принижувати жертву, або тамувати голод. Саме тому агресор найчастіше намагається не тільки принизити жертву фізично і вербально, але й придушити матеріально («наїстися»), недарма в сім'ях з домінантними відносинами часті випадки злодійства.

«Якщо фізичниого агресора прекрасно видно за фактом своїх дій (синці і шрами ), то з вербальним агресором набагато складніше. Якщо ви стикаєтеся з вербальною агресією у взаєминах з партнером, ви можете взагалі не зрозуміти, що відбувається .

Але все ж це визначити її можна . Існує кілька фраз , які вербальні агресори постійно і регулярно повторюють :
- Я тебе люблю
- Ніхто не може любити тебе сильніше мене
- Я ніколи тебе не кину
- Я ніколи не заподію тобі біль
- Я просто хочу, щоб ти був (ла ) щаслива

У подібному побудові фрази агресор несвідомо намагається переконати, придушити, не дати можливості засумніватися або заперечити. Це і є ознака домінуючої моделі поведінки.

Існують і інші ознаки , за якими можна виявити вербального агресора.

• Вербальна агресія, як і фізичне насильство, найчастіше відбувається за закритими дверима, на публіці це трапляється рідко, тому що агресору вигідніше, щоб цього не бачили треті особи. Вся влада агресора над партнером в тому, що про факт прояву агресії ніхто не знає.

• Несподіванка агресії. Вона відбувається саме тоді, коли партнер (жертва) переконаний, що все добре. Найчастіше ми стикаємося з вербальною агресією саме в той період життя, коли у нас все добре, ми домоглися успіху і сповнені ентузіазму.

• Якщо жертва ловить себе на думці про те, що ситуації, коли в спілкуванні вона відчуває біль, сум'яття і приниження стали звичними, то це теж явна ознака того, що вона вже протягом тривалого часу має справу з вербальним агресором.

• У кожного з нас є свої інтереси в житті, якими ми хотіли б поділитися з партнерами. Вірна ознака вербальної агресії - презирство до інтересів партнера (жертви).

• Агресор ніколи не прагне до примирення. При цьому між епізодами прояви агресії відносини з такою людиною здаються цілком нормальними.

• Найкраще у вербального агресора виходить давати визначення неприємним інцидентам, і це бачення завжди відрізняється від того, що бачить і відчуває партнер. Наприклад, агресор, який постійно затикає партнеру рот, забиває його в суперечках, може сказати, що цей партнер завжди робить з мухи слона і сперечається до хрипоти. Зазвичай жертва не може слово в слово повторити агресору те, що він сказав, з тією ж інтонацією.»

У психологічній літературі поведінка агресорів частіше називають маніпулятивною . У кожному разі, така поведінка знецінює життя й інтереси іншої людини, несе небезпеку для іншого.

Що може зупинити агресора ?

Іншими словами, як захиститися від небезпеки морального або фізичного знищення з боку агресора? Пам'ятаєте історію про зустріч людини з ведмедем? Головне, звичайно, не дражнити хижака запахом страху. Тобто, поведінка не повинна бути зляканою покірливою, запобігливою тою що виправдовується. У деяких випадках зупиняє агресора відсіч. Чітка і ясна. «Припини мене звинувачувати» Треба позначити свою силу.
«Вплив внутрішньої впевненості в собі в дії на агресора-одинака навіть сильніший, ніж на натовп. Рівний спокійний голос, прямий погляд і розміреність рухів можуть запобігти нападу .

Підсвідомість агресивно налаштованої людини кричить агресору, який вловлює цю впевненість, що жертва, обрана ним, спокійна неспроста. Швидше за все, вона добре захищена, а значить, зв'язуватися з нею не варто. Саме ця тактика застосовується при запобіганні нападу методом "тигра".

Будь-який агресор , будь то одинак ​​або лідер натовпу, шукає жертву слабкішу за  себе, з рівною силою або більш сильнішим нападник зв'язуватися не стане. 

Пряма відсіч краще, ніж позиція жертви, але не факт , що не вибухне війна, бійня на знищення, суперечка зубів і пазурів : око за око, зуб за зуб.

 Це так просто: щоб відстояти право радіти життю - радіти , щоб відстояти право на віру в себе - вірити, щоб не ходити крадькома - йти спокійно і сміливо, щоб не бути знищеним - жити .

Олександр Майстренко

Немає коментарів:

Дописати коментар