Интернет реклама УБС

25.03.14

Розширення прав військпредів

Різке падіння якості продукції оборонно -промислового комплексу України має змусити Міноборони відродити військові приймання.
Інститут військових представництв МО України, як відомо, зазнав серйозних втрат. Він був не тільки значно скорочений, а й фактично відсторонений від визначення якості і ціни на продукцію військового призначення, багато досвідчених фахівців звільнені у запас.

На військових представників Міністерства оборони України покладено функції контролю за виконанням держоборонзамовлення і якістю продукції військового призначення , а також космічних систем і комплексів наукового, соціально-економічного, комерційного та військового призначення, авіаційної техніки.

І все ж основне питання - контроль якості продукції, що поставляється, що вкрай непросто здійснити при зростанні держоборонзамовлення.

Якість поставлених озброєнь і військової техніки в даний час залишає бажати кращого.

На думку військпредів, це пояснюється все ж недостатньою оснащеністю більшості підприємств промисловості сучасними виробничими технологіями та обладнанням, контрольно- вимірювальною апаратурою. Часом в експлуатацію передаються сирі зразки військової техніки, які протягом перших двох років зазнають дуже багато конструктивних змін.

Недостатньо високий і рівень ефективності систем менеджменту якості безпосередньо на ряді підприємств. В останні роки загублена нормальний, робочий зв'язок з військами, де і перевіряється якість, надійність техніки .

Не завжди на заводах оборонно-промислового комплексу домагаються з'ясування справжніх причин відмови техніки. Іноді легше і дешевше просто замінити мікросхему що відмовила, ніж шукати причини відмови в ній або конструктивному пристрої блоку , виробу.
Є підприємства, які попросту зривають виконання держоборонзамовлення.
Є проблеми і з сервісом техніки.
На етапі розміщення держоборонзамовлення військове приймання розглядає розрахунково- калькуляційні матеріали і видає свій висновок на цій підставі .
Тільки представник Міноборони України, який знаходиться безпосередньо на підприємстві і знає його економічний стан, а також реальний стан справ, може об'єктивно перевірити фактичні витрати, назвати планову ціну продукції військового призначення. Але не завжди керівництво підприємств оборонно -промислового комплексу та військові представники знаходять взаєморозуміння в частині надання необхідних документів при обгрунтуванні ціни.
І основна проблема тут - відсутність нормативно -правової бази , обов'язкової до виконання обома сторонами. У військовому прийманні за останні роки утворився величезний дефіцит фахівців, особливо тих, які здатні займатися економічною роботою. Щоб після фактичного розгрому військового приймання їх знову набрати і підготувати, потрібно не один рік.
Є також проблеми , пов'язані, наприклад, з урахуванням витрат підприємств на доставку виробу до споживача, приховуванням фірмами-посередниками порядку формування ціни. Всі вони вимагають послідовного вирішення. І Міністерство оборони має зробити в цьому відношенні чималі зусилля.
Військові представництва повинні брати участь у формуванні початкових цін держконтрактів, як розміщуваних у єдиного виконавця, так і по інших позиціях . На Міноборони як на державного замовника повинні покладатися функції формування цін по держоборонзамовленню та здійсненню контролю за цільовим використанням виділених бюджетних асигнувань. Хоча за останній час деякі директори підприємств оборонно -промислового комплексу вже відвикли від такої ролі військових представників .
Підприємства повинні вести окремий облік витрат з розшифровками і підтвердженням заявлених цін. Треба нормально організувати роботу і забезпечити складання необхідних калькуляційних матеріалів на продукцію держоборонзамовлення.
Повинна бути методологія ціноутворення, яка була б зрозуміла і прийнята до виконання всіма сторонами, повинен визначатися повний спектр витрат і можливість включення їх до собівартості продукції, розкриватися порядок формування цін. Зокрема, на роботи з невизначеним обсягом, сервісне обслуговування, ремонт по техстану.
Умови визначення видів цін до теперішнього часу не розроблені і ускладнюють їх використання, як і укладення низки контрактів.
Уряд має розробити план з відродження і поліпшення діяльності військових представництв, практично відродити те, що було порушено.
Напрямки роботи:
Повинна вводитися достатня кількість посад військпредів , які повинні комплектуватися новими людьми.
Військові представництва повинні будуть вважати контроль якості і приймання усього озброєння держоборонзамовлення як основний свїй обов'язок. Крім того, на військових представників повинні покладаються функції своєчасного інформування органів, які замовляють з можливістю прийняття коригувальних позицій у виконанні держоборонзамовлення. Ці дані повинні надаватися в РНБОУ .

Все це повинно виправити шкоду, завдану військовому прийманню і військовим представництвам МО України непродуманими діями колишнього керівництва Міністерства оборони України.

Віктор Друг

Немає коментарів:

Дописати коментар