Интернет реклама УБС

13.07.14

Інженерні загородження, які можуть бути застосовані на кордоні.

Покращуючи умови своєї бойової роботи, війська (прикордонні) одночасно прагнуть так пристосувати (змінити) місцевість, щоб утруднити дії противника, затримати його під своїм вогнем і змусити нести великі втрати. Для цього війська користуються різними загородженнями і руйнуваннями.
Загородження і руйнування застосовуються і при наступі, щоб захистити свої фланги від обходу.
У сучасному бою необхідно затримувати просування не тільки піхоти, але і бронетанкових військ, тобто перш за все танків. Тому сучасні загородження поділяються на протипіхотні та протитанкові.
Загородження завжди потрібно будувати так, щоб вони затримували танки й піхоту противника, під дійовим вогнем протитанкових гармат і кулеметів.
При влаштуванні різних загороджень і руйнувань військам дуже часто доводиться користуватися вибуховими речовинами, щоб посилити дію загороджень або зробити необхідні руйнування.
 
Протитанкові загородження (перешкоди)
Сучасні танки мають дуже велику прохідність, і нападу їх можна очікувати майже на всякій місцевості. Природними перешкодами для танків є лише густі старі бездоріжні ліси, глибокі (більше 1 метра) тонкі болота, глибокі яри та урвища зі схилами крутіше 45 °, рубаний ліс, якщо між пеньками танк не пройде, а висота пеньків більше 0,5 метра. Глибокі (більше 1,5 метрів) і широкі (більше 3 метрів) річки і озера також є природною перешкодою для всіх танків, крім плаваючих (амфібій).
Зрозуміло, що війська, розташовуючись на місцевості, насамперед намагаються використовувати всі наявні природні перешкоди, щоб захистити свою позицію (або місце перепочинку) від раптового нападу танків. Очевидно, що цих перешкод завжди буде мало: вони якщо й прикриють війська, то лише в деяких окремих напрямках. Більша ж частина ділянок місцевості завжди буде доступна для танків. На таких ділянках і організують вогневу (артилерійські гармати) та інженерну протитанкову оборону, основним правилом встановлення якої є вміле поєднання вогню з загородженнями.
Штучні протитанкові загородження можуть бути дуже багатьох видів. З них вибирають ті, які можна легше і швидше зробити на даній місцевості, краще замаскувати і надійніше прикрити вогнем своєї артилерії.
Влаштовуючи загородження, часто можна використовувати місцеві перешкоди. При відповідному посиленні ці перешкоди стають непрохідними для танків або уповільнюють їх рух, що полегшує нашій артилерії боротьбу з танками. Наприклад, якщо а рідкісному лісі зрубати частину дерев, залишивши високі пеньки і поваливши дерева так, щоб між ними не було проходів, то вийде завал, подолати який танкам буде дуже важко. Можна також натягнути на узліссі гаю на висоті близько 1 метра міцний сталевий канат.
Неглибоку річку і навіть струмок можна перетворити в загородження, влаштувавши греблю, завдяки якій вода підніметься і затопить берега. На глибоких річках, щоб зробити їх не прохідними також і для плаваючих танків, влаштовують завали, підводні надовбні (палі), ескарпірування берегів і т. д.
Недостатньо крутий схил яру або гірки можна зробити більш крутим, зрізавши землю лопатами або спеціальними інженерними машинами, - вийде так званий ескарп, або контрескарп.
Взимку протитанкову перешкоду можна зробити зі снігових валів висотою 1,5-2 метри і товщиною 3,5-5 метрів.
Нарешті, одним з кращих перешкод проти танків служать спеціальні протитанкові міни, запас яких війська завжди возять із собою. Протитанкові міни являють собою заряд сильної вибухової речовини, укладений у металеву оболонку. Вибух міни відбувається тільки під вагою танка. Деякі види загороджень танки можуть долати завдяки великій швидкості руху, як би перелітаючи через них із ходу. Щоб швидкохідні танки не могли долати загородження, потрібно перед загородженнями влаштовувати додаткові земляні вали, глибоко зорані смуги тощо Тоді танк піде на основну перешкоду з меншою швидкістю і йому важче буде його подолати.
Протитанкові міни розставляються на дорогах і найбільш відкритих ділянках так, щоб між ними не міг пройти танк. Вибух міни перебиває у танка гусеницю і зупиняє його.
На дорогах, особливо на їх важкообхідних ділянках (міст через глибокий яр або річку, гірську ущелину, гать на болоті, глибока виїмка колії, високий насип, вузька просіка в густому лісі), широко застосовують також різні види руйнувань і спеціальні загородження. Насамперед зазвичай руйнують мости, так як обхід їх або відновлення - справа нелегка і може значно затримати війська взагалі, а танки та інші важкі військові вантажі особливо. Найчастіше мости підривають. Дерев'яні мости можна іноді спалити або підробити (підпиляти) їх підвалини. Мости на плавучих опорах (на плотах або на човнах) можна розібрати або затопити. На дорогах влаштовують воронки, розтягують гати, роблять завали (у лісі) або перекопують дорогу глибоким і широким ровом.
Одним з головних умов облаштування протитанкового загородження є його важке виявлення. Так наприклад сніговий вал спрямований своєю пологою стороною до супротивника з розрахунком на те, що водій танка не побачить перешкоду і заїде на нього сплутавши вал з природною височиною. У результаті наприкінці сніжного валу танк просто "клюне" носом в землю, перетворившись тим самим на легку ціль для протитанкової артилерії і навіть для піхотинців з гранатометами. Ту ж мету переслідує і контрескарп.
 
Протитанкові їжаки
Протитанковий їжак протитанкове загородження, що представляє собою об'ємні шестикінечні зірки. Їжаки можна у великих кількостях виготовляти з підручних матеріалів без застосування високих технологій.
Їжак роблять з трьох шматків сталевого прокату (зазвичай двотавра - рейка, куточок і т. д. менш міцні) таким чином, щоб кінці балок утворювали октаедр. З'єднують балки заклепками на хустинках (конструкція повинна витримувати вагу танка - до 60 тонн). На їжаках промислового виробництва залишають отвори для колючого дроту, одну з балок роблять знімною. Щоб ускладнити роботу ворожим саперам, їжаки можна з'єднувати ланцюгами або тросами, мінувати територію навколо і т. д.
Їжаки встановлюються на твердому грунті (найкраще підходить асфальтове покриття вулиць). Бетон не годиться - по бетону їжак буде ковзати. На слабких грунтах їжаки мало дійсні, так як танк вдавлює їх у землю і легко проходить по ним. Якщо танкіст спробує відштовхнути їжак, той перекочується під днище, і танк виявляється піднятим. Гусениці втрачають зчеплення із землею, танк починає буксувати і часто виявляється нездатний з'їхати з їжака. Обороняючимся силам залишається тільки знищувати танки, що зупинилися  і не давати танкістам розтягнути їжаки буксирними тросами. А якщо противник повів танки іншим шляхом - протитанкова оборона тим більше виконала своє завдання.
Їжаки мають розмір близько 1 м у висоту - більше дорожнього просвіту танка, але нижче його лобового листа. Недоцільно робити їжаки великих розмірів - їжак, який виявиться вище лобового листа, танк легко зрушить. Їжаки, що  перевищують ці розміри повинні бути укріплені в грунті (вбиті в грунт палі) або пов'язані між собою 6мм дротом принаймні в три нитки.
Протитанковий рів
Рови можуть бути різних профілів - у вигляді правильної і неправильної трапеції або рівностороннього і нерівносторонні трикутника.
Недоліком ровів у вигляді нерівносторонні трикутника і неправильної трапеції є те, що піхота супротивника може, накопичуючись в них, використовувати їх як прикриття і танки можуть увійти до нього. Але обсяг робіт значно менший, ніж при споруді ровів рівносторонніх і трапецеїдальних.
Рови у вигляді рівностороннього трикутника можна влаштовувати в сухих пісках.
Всі ці перешкоди вимагають хорошого фланкування, так як ні фронтальним, ні косоприцільним вогнем вони не прострілюються.
Рови застосовуються в рівнинній місцевості, з низьким рівнем грунтових вод, де неможливо побудувати інші, менш трудомісткі перешкоди.
Протитанкові ескарпів І контрескарпи
Ескарпи і контрескарпи будують на місцевості горбистій, з крутими схилами або по берегах річок. Контрескарпи у вигляді рову можна зводити і на слабо пересіченій місцевості, якщо вона поступово підвищується в нашу сторону. Ескарпи і контрескарпи менш трудомісткі, ніж рови, і тому при рекогносцировці необхідно всіляко використовувати всі природні скати місцевості.
Ескарпи мають той недолік, що противник за відомих умов може використовувати їх як захист від нашого вогню при накопиченні. Контрескарпи цього недоліку не мають, так як підходи до них відкриті і прострілюються усіма видами вогню. Крім того, Контрескарп не видний противнику, що є важливою перевагою, хоча за допомогою різних пристосувань його легше подолати. Практика показала, що при великій швидкості танк, долаючи контрескарп, настільки заривається при падінні в землю, що стає абсолютно безпорадним і вимагає декількох годин відривання спеціальною командою. Контрескарп зважаючи на можливість спостереження і обстрілу всіх підходів до нього, є кращою перешкодою, ніж ескарп.
"Траншеї" і "Могилки"
На місцевості з високим рівнем грунтових вод можна зводити систему «траншей» або «могилок». Внаслідок різного напрямку «могилок» танк, якщо він піде через них, сяде черевом на «цілики» між «могилками». Обсяг відривки «могилок» хоча і великий, але робота легше, оскільки глибина невелика. Недолік цієї системи той, що піхота супротивника може використовувати «могилки» як укриття, тому потрібно відривати їх так, щоб на дні на 25-50 см стояла вода, переплітати дротом і посилювати протитанковими і протипіхотними мінами. Система «могилок» може обстрілювати як фланговим, так і фронтальним вогнем.
Протитанкові надовби
Перешкоди з дерева або заліза - надовби. Дерев'яні надовбні мають той недолік, що, будучи пробиті кулями або снарядами, вони легко ламаються під вагою рухомого танка; тому їх слід застосовувати в комбінації з ровами, хоча б зменшених профілів.
Надовби в польових рубежах можуть застосовуватися для закриття окремих, невеликих по фронту напрямків, в основному на дорогах і передмостових укріпленнях.
Протитанкові земляні і сніжні вали
У деяких випадках на місцевості з високим рівнем грунтових вод можна застосовувати рови з високими насипами і земляні вали.
Рови з високими насипами можна застосовувати за умови що засипання не закриватиме фронтального обстрілу, тобто якщо місцевість в нашу сторону дещо підвищується і дає можливість вести фронтальний вогонь.
Вали застосовуються для перекриття вузьких долин, добре прострілюються фланговим і косоприцільним вогнем з навколишніх висот. Земля для вала береться з широкого рову, який відривається сантиметрів на 25 нижче рівня грунтових вод, поряд з валом.
Снігові вали застосовуються взимку при неможливості швидко спорудити земляний вал або інші протитанкові перешкоди пов'язані з земляними роботами.  

Поле воронок як протитанкова перешкода
При нестачі робочої сили, коротких термінах будівництва та за наявності достатньої кількості ВВ можна створювати поле воронок. При величині заряду амоналу в 20-30 кг і глибині закладення в 2, 5 м воронка вийде діаметром 6-7 м і досить глибокою (залежно від грунту). Таке поле воронок хоча і не є непереборною перешкодою, але затримує просування танків настільки, що їх легко розстріляти

В. Дудка

Немає коментарів:

Дописати коментар