Интернет реклама УБС

01.04.22

Богдан Хмельницький - факти біографії


Богдан Хмельницький - не лише велике досягнення української історії, а й одна з найбільших її загадок. Відгадати її - значить зрозуміти незбагненну велич перемоги повсталого народу.
   В історії кожного народу з'являються постаті, роль і значення яких у становленні його державності, формуванні національної самосвідомості, зародженні величі душі і стійкості духу виходять далеко за межі історичного бачення, соціального тлумачення і політичних амбіцій не лише сучасників, а й багатьох прийдешніх поколінь і сприймати ці фігури треба в контексті всього того загальноєвропейського, загальнолюдського розвитку, всієї тієї фатальної невизначеності шляху і сатанинського зіткнення інтересів і обставин, яким невблаганно підлягає наша цивілізація, виковуючи на них, як на ковадлі історії, - в рятувальних війнах, зрадницьких перемир'я і згубних статтях ще одного "​​вічного миру" - пріснопам'ятний життєпис усяких сущих на землі людей.

Так от, Богдан Хмельницький - і є той військовий і політичний геній Україні, то, суто українське знамення небес і провидяща сила.

Найбільшою таємницею була і є лише фігура вождя, мотиви, що спонукали його до такої потужної війни в один з найбільш спокійних періодів кривавого українсько-польського співіснування під єдиною короною.

Народився Богдан Хмельницький 1595 року в родині сотника Чигирина (за деякими даними - старости) Михайла Хмельницького, дрібного шляхтича, який походив з давнього литовського роду, з згодом став литовсько-
польсько-українським. Національна приналежність Хмельницького давала підстави і польським, і литовським аристократам і історикам вважати його зрадником як привілейованого стану - шляхти, так і самої польсько-литовської держави Разом з тим це дозволяло деяким видатним воєначальникам визвольної армії підозрювати гетьмана в нещирості, нерозумінні суті визвольної боротьби, в пропольських (точніше буде сказати - прокоролівськіх) настроях, а також скороспішно підозрювати у зрадництві.

З дитинства Богдана Хмельницького до нас дійшло мало, але достеменно відомо найсуттєвіше: Чигиринський сотник намагався дати своєму синові найкращу на той час освіту. Спочатку Богдан-Зиновій навчався в елітарній Київській братській школі, де освоювати науку мали честь вихідці з набагато вельможнішіх сімей Далі навчався у польській єзуїтській школі деяких джерелах його називають "колегіумом") в Ярославі (тепер територія Польшіі).

Втім, повної ясності в цьому питанні не існує Деякі дослідники вважають, що колегія, в якій Б Хмельницький навчався, дійсно була єзуїтської, але перебувала у Львові

"Навчався, - читаємо в передмові до збірки універсалів Богдана Хмельницького, - спочатку в українській школі (не виключено, що в Києві), а потім в єзуїтській колегії у Львові, заснованій в 1608 р. польським коронним гетьманом Станіславом Жолкевським, яка служила знаряддям впровадження католицтва в Україні.

І не тільки католицтва, - уточнимо - але і єзуїтства Оскільки Орден єзуїтів мав свої погляди і на методи і засоби поширення віри, і на ціль дії філій свого Ордену. Якщо місце навчання викликає полеміку, то факт отримання освіти саме в єзуїтському закладі сумнівів не викликає А це має принципове значеніення.

Ми не маємо дійсних відомостей, хто був засновником колегії в Ярославі, на навчання в якій посилається, зокрема, Іван Крип'якевич: "Будучи сином незначного шляхтича, магнатського слуги, він уже за юності дізнався і навчився ненавидіти пихуоролевичів". Хоча колегія навчила його мов.

Так от, не відомо, хто там заснував колегію в Ярославі, але якщо засновником Львівської був саме С. Жолкевський, то це може свідчити на користь версії з навчання Б. Хмельницького у Львові Справа в тому в, що батько його, Михайло Хмельницький, деякий час служив у Станіслава Жолкевського осадчим (згодом перейшов до магната Даниловича) і оскільки він був шляхтичем, то коронний гетьман міг особисто знати і його. Цим чигиринський староста М Хмельницький і міг скористатися, залагоджуючи питання про освіту сина . "Львівська версія" має свої аргументи.

Попутно і Бутич повідомляє, що "за час навчання Богдан пройшов класи граматики, поетики та риторики Він вивчив польську і латинську мови ( прекрасно), а пізніше він опанував ще й турецьку, татарську і французьку мови Є відомості, що одним з учителів Хмельницького у Львівській школі був єзуїт Андрій Гонцель Мокрський. Однак єзуїтам не вдалося заволодіти свідомістю молодого Богдана, відірвати його від рідного народу ".
Єзуїтське виховання - на те й єзуїтське, щоб безслідно не проходило, на все життя накладаючи свою мітку. Якщо врахувати, що єзуїтський орден був тоді по-справжньому потужним не тільки в Польщі, але й на значній частині Європи, це була особлива релігійна і військово-політична каста, то неважко в здогадатися, до якої кар'єри міг би підготувати себе майбутній гетьман України.

До речі, цікава деталь: згадуючи про єзуїтський колегіум, ні українські історики та біографи Хмельницького, ні іноземні, такі, як Проспер Меріме (есе "Богдан Хмельницький"), ні польські дослідники навіть не замислюються над цим фактом Вони або просто називають навчальні заклади, як віхи біографії гетьмана, або ж підкреслюють цим, що Хмельницький отримав гарну освіту, і оволодів кількома мовами. 

Отже, освіту Хмельницький починав в Київській братській школі. Для цього він повинен бути православним. Братства в Україні створювалися насамперед у противагу посиленню впливу в Польщі Ордена єзуїтів інакше кажучи, братські школи ставали елітарними навчальними закладами, які готували релігійно-політичних діячів православ'я "Видатні люди, такі, як loв Борецький, Петро Могила, потім братські школи - а більше Львівська та Київська - зробили те, що православне духовенство стало значно освіченіше, а тому й виступало як захисник своєї віри. Великі муки терпів він тоді від поляків, а ще більше від ієзуїтів "- каже історик Микола Аркас, посилаючись на дані своїх попередників.

Так ось, випускник такої школи Богдан Хмельницький вирушив (або його віддали) до польської єзуїтської школи. Підкреслюючи ворожість цих двох установ, той же Аркас стверджує: "Побачивши, що єзуїти братства Оріль при своїх монастирях школи і виховують в них справжніх ворогів православної віри, вони (православні) при своїх братствах також відкрили школи з цих шкіл виходили готові для свідомої тому боротьби за свою віру борці ".

Однак для того, щоб стати учнем єзуїтської школи, потрібно було, як правило, перейти в католицтво і визнати за свої ідеї єзуїтів Охочих виховували по жорстким критеріям Кожному треба було довести вірність католицизму, а головне подати надії на те, що згодом можеш справитися з обов'язками або місіонера, священика, діяча ордена, чи то правителя.

Єзуїти - це була впливова організація У роки юності Хмельницького вони допомогли молодшому братові польського короля Владислава IV Яну-Казимиру вирватися з французького полону, куди він потрапив, воюючи у Тридцятилітній війні на боці Іспанії Вони ж організували йому "стажування" в Італії та висвятили на кардинала , пам'ятаючи при цьому, що батько його, польський король Сигізмунд III, був фанатиком єзуїтом і допоміг ордену напостійно осісти у Польщі.

Але повернемося до школи єзуїтів Крім усього іншого, учні набували тут глибокі знання з психології, етики, основ дипломатії. Єзуїт - це ж ще й стиль життя, спосіб мислення, принципи, на зразок "мета виправдовує засоби" "Якщо вірити української літописцям, - пише Проспер Меріме, - то саме в єзуїтській школі він (Хмельницький) навчився володіти своїм обличчям, яке ніколи не ви казувало його думок, осягнув уміння відгадувати чужі помисли і розташовувати на свою сторону людей, в цьому він не раз виражав себе на висоті: "його безпристрасне обличчя, - розповідав один польський письменник, - немов рівний лід, ледь маскує бездонну трясовину".

Меріме правий. Коли аналізуєш мову і вчинки Хмельницького, манеру його поведінки і принципи, починаєш розуміти, що до кінця віку ця людина всякими манерами своїми нагадувала, чий він вихованець. І це підтверджують його сучасники. Що ж до єзуїтської школи, то, щоб не травмувати собі православних душ , вважали, що Хмельницький закінчив її, не перестаючи бути православним. Хоча логічного пояснення, чому, кинувши (або закінчивши?) чудову елітну православну школу, він відправився в католицько-єзуїтську, - годі й шукати.


"Зіновій Богдан був сином козацького сотника Михайла Хмельницького В юності він навчався в Ярославі (галицькому) у єзуїтів, - повідомляє нам Н. Костомаров, - і отримав, як на свій час, гарну освіту.

Король призначив його генеральним писарем українського реєстрового козацтва, тобто на посаду, яка в певній мірі може відповідати посаді начальника штабу.

  В наприкінці 1647 року б Хмельницький, разом зі своїм сином Тимофієм і тридцятьма набраними дорогою козаками, прибув на Січ. Запорожці, до яких вже дійшов слух про милість короля до нового реєстровика і які з недовірою ставилися до реєстрового козацтва, яке часто виступало разом з поляками проти них, зустріли його насторожено. Але Хмельницькому вміння розташовувати до себе людей було не позичати Він ревно поскаржився козакам на життя: це ж не жарти, шляхтич Чаплинський напав на його хутір, викрав дружину і коня. Що стосується дружини, то істинні січовики дотримувалися на Січі обітниці безшлюбності, тому особливого співчуття в цьому питанні ніхто не виявив, Поверх того, що дружина була полькою, а ось вкрасти бойового коня - це вже було нахабством і несправедливістю! Крім того Богдан поклявся вогнем і мечем випалювати не тільки єзуїтство, а й саме католицтво.

В. Луговий

Немає коментарів:

Дописати коментар