Интернет реклама УБС

17.02.15

За які кошти буде фінансуватись українське кіно

Народний депутат від "Народного фронту", голова комітету з питань культури та духовності Микола Княжицький розповів, яким чином буде відбуватись підтримка вітчизняного кіновиробника

Про це він заявив під час засідання круглого столу "Як підтримати вітчизняну кінопродукцію: кращі європейські практики".

Княжицький зазначив, що є декілька форм підтримки національного кіно:

Урядова,  коли держава отримує певну плату за кожну хвилину прокату аудіо і відео продукції. Через військову агресію, для Росії ця плата буде вище, для країн Європи – нижче
Кошти від лотерей, які будуть витрачені на підтримку розвитку культури в цілому, та кіно зокрема
Крім того, голова комітету запропонував втілити в Україні польський досвід.

"В Польщі було створено недержавний фонд підтримки культури. Міністр культури призначає керівника цього фонду, але за поданням представників громадських організацій із сфер і галузей кінематографа та меценатів. Таким чином відбувається співпраця представників держави з представниками громадськості",- зауважив Княжицький.

Також Княжицький розповів про податок, завдяки якому відбувається фінансування вирибництва державного кіно у Польщі. "Є стала ставка в 1,5 % від всіх доходів отриманих від прокату іноземних фільмів, яка сплачується кабельними компаніями та кінокомпаніями. З цих 1,5 % близько 40% надходить від телекомпаній",- зазначив народний депутат.

Глова комітету зауважив , що компанії, які самі безпосередньо займаються виробництвом вітчизняного кіно можуть сплачувати цей податок частково, адже тим, що створюють національний продукт , вже мають на собі частку суспільного навантаження.

Алла Кушнаренко

Немає коментарів:

Дописати коментар