Интернет реклама УБС

29.03.15

Як малі та cередні компанії виживають у Євросоюзі

Як пише видання "Лівий берег", у Європейському Союзі держава допомагає малому та середньому бізнесу (далі - МСБ) за допомогою кредитних гарантій, компенсації витрат на виплату відсотків по позиках, інвестицій в акціонерний капітал. В Україні подібні програми існують тільки на папері, а підприємцям залишається сподіватися тільки на себе.

Половина всієї доданої вартості в світі припадає на малі та середні підприємства, а в Євросоюзі цей показник ще вищий: близько 58%. До того ж малий і середній бізнес забезпечує дві третини робочих місць і в світі, і в ЄС, і в Україні (близько 70% на 2013 рік).

В Україні МСБ виробляє 7-9% ВВП, але цей показник може бути ще вище, адже в тіні - до половини всієї економіки. Побічно частку МСБ оцінюють за обсягом реалізованої продукції - в Україні цей показник близько 60%, в основному за рахунок того, що майже 73% всіх підприємств торгівлі якраз відносяться до категорії малих і середніх. Майже всі вітчизняні політики обіцяють підтримку МСБ, адже це значна частина електорату.

Не тільки робочі місця

Особливу роль малого та середнього бізнесу у розвитку народного господарства почали відзначати в післявоєнній Німеччині: там в середині минулого століття зародилася концепція про малий та середній бізнес як драйвер економічного зростання та запоруку соціальної стабільності.

А значить, МСБ слід було підтримувати не просто в рамках соціальної допомоги, але з суто прагматичних міркувань: система з сотні дрібних підприємств - стійкіша, ніж кілька гігантських корпорацій-монополістів. Економічні ризики між малими та середніми економічними агентами розподілені більш рівномірно, а значить з держави знята турбота про гігантів, яким не можна дозволити збанкрутувати. Незважаючи на те, що ефективність дрібного підприємства свідомо нижча, ніж великої корпорації за рахунок одних тільки масштабів, саме цей сегмент економіки досі вважається самим чутливим, але таким важливим елементом національного господарства. Саме тому навіть адепти "чистого ринку" на Заході все ж вважають необхідним надавати державну підтримку малому і середньому бізнесу.

Політика ЄС: навчи жити і допоможи матеріально

Фантазія чиновників Євросоюзу при створенні програм підтримки та розвитку МСБ, втім, обмежена: згідно з правилами ЄС бізнес не можна прямо субсидувати, а також вдаватися до протекціонізму і порушувати принципи рівної конкуренції - як усередині країни, так і між різними країнами...

Але все ж головна проблема МСБ - доступ до ліквідності. Для її вирішення з залученням державних грошей видають кредитні гарантії, кредити за пільговою ставкою або з більш лояльними умовами, надають податкові кредити і допомогу в залученні акціонерного капіталу через фінансові установи, що спеціалізуються на високоризикових активах.

Наприклад, з серпня 2014 в ЄС діє програма «Конкурентоспроможність малих і середніх підприємств» (COSME). У її рамках теж діють два фінансових інструменти, що допомагають МСБ вирішити проблему доступу до грошей.

Перший і головний з двох - гарантування кредитів (Loan Guarantee Facility). Фінансові установи, які висловили бажання брати участь у програмі, можуть заручитися гарантією з боку ЄС при видачі кредиту невеликому або зовсім новому підприємству, що не має кредитної історії або цінної застави. Гарантія від загальноєвропейського фонду збільшує ймовірність того, що банк погодиться видати позику. Очікується, що на один євро гарантії доводиться до 30 євро реально виданого кредиту. За розрахунками єврочиновників, COSME повинна допомогти в загальній складності 330 тисячам малих і середніх підприємств отримати кредитне фінансування на загальну суму до 21 млрд євро. 90% одержувачів таких кредитів будуть мікропідприємствами (до 10 співробітників), а середній розмір гарантованого кредиту для них складе 65 тис. євро. Саме ця категорія МСБ зазнає найбільших труднощів із залученням фінансування.

Другий інструмент, передбачений в рамках COSME - схема «Капітал заради зростання» (The Equity Facility for Growth): ЄС вкладе кошти у фонди, готові ризикувати і інвестувати в невеликі фірми, які здадуться їм перспективними, особливе сприяння обіцяють компаніям, які працюють на зовнішніх ринках. Очікується, що завдяки вливанням з боку ЄС таке фінансування отримають близько півтисячі підприємств, а загальний обсяг інвестицій досягне 4 млрд євро.

Ще один спосіб вирішити проблему ліквідності - допомогти повернути борги. У 2012-2014 р у всіх країнах ЄС проходила інформаційна кампанія: бізнес обмінювався досвідом по боротьбі з недисциплінованими боржниками, у тому числі - з інших країн, оскільки низька платіжна дисципліна по той бік держкордону може відбити у бізнесу бажання зв'язуватися з зарубіжними партнерами.

Лише чверть суб'єктів МСБ в Євросоюзі займаються експортом та користуються перевагами єдиного ринку в ЄС. Над збільшенням цього показника працює портал Your Europe Business, що надає практичну інформацію про загальноєвропейські та національні норми і законодавство, про органи влади, відповідальні за спілкування з бізнесом, і служби підтримки. А на порталі, присвяченому «інтернаціоналізації МСБ», підприємці можуть отримати інформацію про ринки за межами ЄС.

Крім того, проводять і заходи більш загального характеру - на кшталт «Європейського тижня МСБ», який насправді триває цілий рік як загальноєвропейська кампанія з пропаганди підприємництва.

Єврокомісія підтримує роботу декількох загальноєвропейських мереж допомоги МСБ. Наприклад, діє Enterprise Europe Network, яка покликана допомагати малим компаніям з доступом до інформації про ринки, подоланням бюрократичних перешкод і пошуком партнерів в інших країнах ЄС та за його межами. Мережа також допомагає пристосуватися до суворих екологічних вимог ЄС і дає поради по доступ до фінансування.

Справа кожної країни

Крім загальноєвропейських програм та ініціатив, у кожній країні є і свої національні - головне, щоб вони не суперечили загальним нормам і обмеженням. Так, наприклад, у Польщі система фінансової допомоги МСБ практично копіює загальноєвропейську, тільки на національному рівні. З 2013 року там діє Портфельна гарантійна лінія: завдяки прийнятим змінам в законодавстві державний банк BGK може видавати гарантії за кредитами на заповнення оборотних коштів, які комерційні банки видають МСБ. Він гарантує виплату 60% вартості кредиту у випадку неплатоспроможності підприємства, інші 40% ризику бере на себе фінансова установа-кредитор. Гарантійна програма розрахована на два роки: перший рік гарантія видається за нульовою ставкою, протягом другого року ставка становить 0,5%. Є і винятки: гарантію не може отримати підприємство, яке працює на сировинному ринку в агросекторі або у вуглевидобутку.

Подібна програма працює у Великобританії (Enterprise Finance Guarantee Loan): держгарантія покриває 75% кредиту в розмірі від 1 тис. До 1 млн фунтів з терміном виплати - від 3 місяців до 10 років. При цьому 2% від тіла кредиту, що залишається, будуть стягувати в якості річної плати за користування гарантією. Важливо розуміти, що гарантія дається саме банку, щоб захистити його в разі банкрутства підприємства-боржника.

Інша британська програма (Business Finance Partnership) також працює в рамках загальноєвропейської схеми: держава дає інвестиційним фондам гроші, які ті вкладають у середній бізнес з річним оборотом до 500 млн фунтів. Або в малий бізнес, з оборотом до 75 млн фунтів. За програмою для середнього бізнесу на даний момент таким чином було освоєно 172 млн фунтів державних плюс 705 млн приватних грошей, кошти отримали 18 середніх підприємств. Малому бізнесу (880 підприємств) дісталося 85 млн фунтів від держави і 155 млн від приватних інвесторів.

В рамках програми Start Up Loans підприємствам, що відкрилися менше року тому або ще тільки планують відкритися, через комерційні банки доступні кредити в розмірі до 15 тис. Фунтів за ставкою 6% з терміном виплати 1-5 років. Ці гроші отримали вже 27 тис. підприємств. Середній розмір кредиту - 6 тис. фунтів.

У програмі приваблює простота процедури: після того, як претендент заповнив невелику заявку на сайті, з ним зв'язується чиновник і допомагає йому заповнити анкету, після чого анкету розглядають і приймають рішення про видачу позики. Разом з грошима підприємство отримує від держагентства і куратора, який допомагає стартапу порадами. Учасникам програми доступні також тренінги та безкоштовне бухгалтерське програмне забезпечення.

Україна

Звичайно, не всі ці схеми можуть принести реальну віддачу в сьогоднішній Україні. Насамперед нам варто працювати над «рамковими» умовами роботи малого та середнього бізнесу, загальним бізнес-кліматом.

Поки в бюджеті не планується грошей на скільки-небудь істотну фінансову допомогу МСБ, місцеві та центральні влади тільки декларують свою готовність допомагати і спрощувати бюрократичну тяганину, відкривати всілякі «єдині вікна», мораторії (погано дотримувані) на перевірки і т.д. Хоча обсяг оподаткування для МСБ знаходиться на досить-таки комфортному рівні: зараз, коли в рамках бюджетної економії податки підвищують для всіх, для платників єдиного податку, приміром, ставку навіть знизили з 5 до 4% від доходу.

Тим не менш, аналітикам інформаційної кампанії Stronger Together вдалося знайти тільки 2 фонди, що займаються підтримкою МСБ в Україні: Фонд підтримки малого інноваційного бізнесу та Український фонд підтримки підприємництва. Причому перший існує тільки на папері, а наші запити різні відомства тільки перенаправляли один одному. Один з нині працюючих чиновників, який був присутній при відкритті фонду, припустив, що "фонд так і не розпочав роботу через відсутність фінансування". Другий - видав всього 40 мікрокредитів на суму 9,8 млн грн в 2013 році, за 2014 досі не надав звіту, а у портфелі "історій успіху" фонду за весь період діяльності - тільки 7 кейсів незважаючи на те, що він має представництва у всіх регіонах.

З одного боку, держбюджет, як і вся система державних і комерційних банків, переживає не найкращі часи. З іншого, обмежений доступ до фінансування - напевно, сама нагальна проблема українських підприємців, особливо з урахуванням складної економічної ситуації. Якщо для європейських мікропідприємств медіанна процентна ставка становить 7%, для українського брата набагато вище - все 24-32%.

Програма-мінімум для нинішньої влади - стабілізувати інфляцію і валютний курс, а вже потім - наблизити до європейського рівня кредитні ставки, які історично в Україні на дуже високому рівні. У середньостроковій перспективі - також розробити ефективні фінансові інструменти подібно європейським.

Денис Горбач
Переклад на українську мову
А. Ясенський

Немає коментарів:

Дописати коментар