Интернет реклама УБС

01.04.15

Українці переорієнтовуються на Причорномор'я

В Україні недорогою альтернативою Криму завжди було чорноморське узбережжя Миколаївської та Херсонської областей. Дуже багато українців, оцінивши прейскуранти кримських пансіонатів і готелів, швидко переорієнтовуються на Причорномор'я.

Херсонська область

Це найрозвиненіший в плані туризму регіон Причорномор'я. На Херсонщині є можливості як для пляжного відпочинку (адже область має вихід відразу до двох морів - Чорного і Азовського), так і для активної екскурсійної програми.

Транспортне сполучення - що в Миколаївській, що в Херсонській області - однакове: від обласних центрів до курортів дістатися легко, а от проїхати громадським транспортом від одного курорту до іншого вздовж узбережжя складно, а іноді й просто неможливо. Хіба що між Скадовськом та Лазурним сполучення цілком стерпне. Але це якраз виняток з правил.

На херсонському узбережжі Чорного моря головними центрами курортного життя є місто Скадовськ і селища Лазурне, Залізний Порт. Справедливості заради згадаємо ще Хорли на півострові з цікавою назвою Горький кут.

Залізний порт

Скільки завгодно іронізуйте, але саме тут формується курортний комплекс, схожий на ті, що можна побачити на узбережжі Болгарії. Залізний Порт являє собою широкий пляж з набережної, на якому повно атракціонів та кафе. За набережною починаються ряди пансіонатів і приватних будинків з кімнатами для приїжджих, а ще далі - таврійський степ.

«Місць розміщення» в Залізному Порту багато і на будь-який гаманець: від збережених з радянських часів турбаз зі щитовими будиночками, біля яких народ готує їжу на примусах, до міні-готелів, які претендують на 3 зірки. Вони побудовані буквально в останні пару років і претендувати на «зірки» можуть, але явно не дотягують до справжніх курортних «трійок». Якщо інтер'єр готелів не підкачав, то басейн не працює, або такого просто немає ... Але от пляж в Залізному Порту, напевно, кращий за всі, що є в цьому регіоні. Це дуже широка смуга, яка однією стороною впирається в межу Чорноморського заповідника. Вітер з моря здуває спеку і зайву вологу. Тому тут дихається явно легше, ніж у відгородженому від моря Скадовську.

Лазурне

Море і пляж на цій ділянці узбережжя такі ж, як біля Залізного Порта. Вода трохи каламутна.

Саме ж селище розпорошене та неорганізоване. Якщо набережна виглядає більш-менш облаштованою, то добиратися до неї від центру доводиться через торговельні ряди, місцевих жителів, які розклали дари херсонських полів на ящиках, та інший схожий антураж. Берег у Лазурному зайнятий територіями пансіонатів. А «приватні готелі» знаходяться у дворах приватних будинків за дорогою, що йде паралельно морю. В проміжках між житловим сектором і пансіонатами розкидані будови, пустирі, стихійні кемпінги.

Скадовськ

Затишне містечко зі зручним і зрозумілим плануванням. Вулиці Скадовська досить чисті, без характерних для провінції заростей бур'янів. У центрі - набережна з усім, що має бути в курортному містечку. Далі від центру - з одного боку порт, за яким знову пляж, з іншого, в напрямку Лазурного, - ряд пансіонатів.

У місті є кілька готелів різних категорій і маса жителів, пристрасно бажаючих здати вам хоч ліжко в сарайчику, хоч однокімнатну квартиру.

Пляж у місті - це бита черепашка, добре втоптана пляжниками. У воді ближче до липня з'явиться маса водоростей.

Хорли

На сході Херсонщини у Каркинітську затоку врізається півострів Горький кут. Море навколо нього дрібне, пляжі широкі. На півдні півострова і знаходиться с. Хорли. Дістатися сюди можна або від з/д станції Каланчак (27 км) або з Херсона (120 км).

«Курорт» Хорли - це пара пансіонатів і турбаз, кемпінг і приватний сектор. Інтер'єр кімнат несе на собі відбиток повітового готелю. Втім, критикувати можна скільки завгодно, але якщо грошей обмаль, а на море хочеться, то чому б не податися і на Горький кут? Адже ціна відпочинку в Хорлах така ж невисока, як і рівень житла та сервісу.

Миколаївська область

Узбережжя області не особливо протяжне - всього 70-80 км. Але на Миколаївщині в сушу глибоко врізаються лимани і русла великих річок. Вони створюють непереборну перешкоду для руху уздовж берега. Курортні зони розташовані відокремлено.

Головними місцями відпочинку на Миколаївщині є Коблево, Рибаківка, м. Очаків з Чорноморкою і Кінбурнська коса, до якої зручно добиратися з того ж Очакова.

Рибаківка

Курортна Миколаївщина починалася саме звідси - з першого в регіоні піонерського табору. І до цих пір Рибаківка користується репутацією місця сімейного та дитячого відпочинку. Деякі дитячі табори так і працюють за призначенням, деякі переобладнали в пансіонати.

Виглядає курорт приблизно так: на прибережній височині знаходиться власне с. Рибаківка. Від неї вздовж моря тягнеться смуга лісу, в якому і розташовані численні (близько 90) пансіонати, табори і бази. У минулі роки тут постійно були перебої з водою. Але наразі стала до ладу водонапірна башта, тому однією проблемою стане менше.

В центрі курорту вечорами досить гамірно через дискотеки, тобто молоді тут теж багато. Більше того, в Рибаківці працює хороша школа кайт-серфінгу (катання на дошці за повітряним змієм). Місцева акваторія ідеальна для цього спорту.

Очаків

Саме містечко виглядає сонним. Таке враження складається, якщо пройтися у спеку від автостанції до моря. Однак ближче до пляжу і далеко від центру Очаків перетворюється на типовий курортне містечко.

Пляжі тут нерідко перебувають під крутими схилами, а далі на захід (до Рибаківки) берег витягується в Табірну косу, на якій утворилася курортна зона Чорноморка, що складається з десятків турбаз з невеликих котеджів.

У самому Очакові є і багатоповерхові пансіонати радянської побудови. Море на цій ділянці узбережжя мілководне і тепле, пляжі - пісок та бита черепашка.

Тут просто рай для любителів невибагливого відпочинку, що складається з валяння на пляжі вдень і пиття пива під музику Сердючки вечорами. А додай сюди сервісу і комфортного житла - було б ідеальне місце для дитячого відпочинку.

Кінбурнська коса

Це місце виділяється в списку курортів Причорномор'я. Воно, без перебільшення, унікальне для України. Унікальне як своєю природою, так і історією. Кінбурнська коса являє собою виступ суші хитромудрої форми, що вдається на 40 км в Чорне море.

Пейзаж на косі - степ з штучними лісовими насадженнями. Береги - широкі піщані пляжі. В адміністративному плані коса поділена між Херсонською та Миколаївською областями.

Плавання на катері з Очакова сюди займе близько години. Можна проїхати і з боку берега, від Голої Пристані. Але не лізьте на Кінбурн на звичайній машині. Доріг там немає (асфальт закінчується в с. Геройському), є тільки напрямок у вигляді укатаних грунтовок. Це бездоріжжя заважає розвитку курортної інфраструктури, але воно ж зберігає природу коси.

Кінбурнська коса ідеально підходить для любителів спілкування з природою. Зупинитися можна або на турбазі, або у приватника в селі Покровка. Втім, можна просто приїхати сюди з Очакова вранці, а ввечері повернутися назад у цивілізацію.

Коблево

Наймасовіший курорт області. Приватного сектора тут взагалі немає. Села відокремлені від пансіонатів смугою городів.

Важлива перевага Коблева - сюди легко добиратися. Курорт знаходиться між Миколаєвом та Одесою. З цих обласних центрів налагоджене регулярне сполучення прямо на курорт. Також можна дістатися до а/с «Коблево» на трасі Одеса - Миколаїв. Від неї до узбережжя всього 4 км, і маршрутки їздять кожні 15-20 хвилин.

Коблевські пляжі типові для Причорномор'я - досить широкі, складаються з битої черепашки, змішаної з піском. За пляжем починається соснова лісопосадка, посеред якої стоять пансіонати і турбази. Набережну недавно реконструювали і замостили плиткою. Незважаючи на загальний скромний рівень коблевських «місць розміщення», курортна інфраструктура тут розвинена. Є все, що потрібно для того, щоб прожити днів 10: магазини, ринки, різнокаліберні кафе, інтернет-клуби. Що ще виділяє Коблево в ряду недорогих місць відпочинку, так це аквапарк прямо при в'їзді.

Олена Зімірова

Немає коментарів:

Дописати коментар