Интернет реклама УБС

14.05.15

Щорічні заходи у Вільнюсі

У Вільнюсі щорічно проходить безліч культурно-розважальних заходів. Деякі з них сягають корінням у минулі століття, інші з'явилися недавно, але вже встигли полюбитися і жителям, і гостям міста.

ВЗИМКУ

Різдво / Новий рік починають святкувати у Вільнюсі на початку грудня, коли запалюють вогні на головній ялинці країни, встановленої на Кафедральній площі. Святковий настрій поступово набирає обертів: запалюються вогні на телевежі, починають працювати різдвяні базари, освячують Різдвяний вертеп тощо. Крім традиційних заходів самоврядування міста щорічно пропонує жителям і гостям столиці що-небудь нове і цікаве. Новорічні свята закінчуються ходою Трьох Королів. Ялинку на Кафедральній площі прибирають відразу після православного Різдва.

Хода Трьох Королів (Trijų Karalių eisena), присвячене трьом волхвам, які принесли немовляті Ісусу три дару: золото, ладан і смирну, щорічно проходить від Гострою брами (Aušros vartų) до Кафедральній площі (Katedros aikštė). Цим театралізованим заходом, який щорічно проходить 6 січня, закінчуються різдвяні свята в католицькому Вільнюсі. Після цього свята на багатьох дверях і воротах Вільнюса можна бачити напис крейдою K + M + B (імена волхвів Каспар, Мельхіор і Бальтазар), а в цей день діти ходять по домівках і наполегливо вимагають солодощів, лякаючи мирних громадян костюмами на тему Хеллоуїна.

Масляна (Užgavėnės) з традиційними млинцями, рядженими і спалюванням опудала зими Море проходить у Вільнюсі в кінці лютого.
У 2015 р вільнюсці проводжатимуть зиму 14 лютого (програма).

День відновлення державності Литви відзначають 16 лютого. У цей день у 1918 році Литовська Таріба одноголосно вирішила звернутися до урядів Росії, Німеччини та інших держав з заявою, в якій оголосила про «відновлення незалежної Литовської держави, створеної на демократичній основі, зі столицею у Вільнюсі, і звільняє його від всіх колишніх державних зв'язків з іншими народами ». 20 сігнаторов підписали цей документ у Вільнюсі в Будинку сігнаторов по вул. Пілес, коли Литва, бувша в той час частиною Росії, була окупована Німеччиною. На жаль, ні сам Акт про оголошення незалежності, ні його дублікат дотепер не знайдені. Це, однак, не заважає Литві відзначатимуть своє головне державне свято. До речі, 16 лютого вивішують державні прапори Литви у всіх країнах Балтії згідно з чинною між країнами міждержавною угодою.
У Вільнюсі в цей день проходять урочисті офіційні заходи у Сейму, біля президентського палацу, організовується концерт.

НАВЕСНІ

Ярмарок Казюкаса проходить в перші вихідні березня. Це найбільше захід, на який з'їжджаються ремісники та народні майстри не лише з усієї Литви, а й ремісники з сусідніх країн. Ярмарок проходить щорічно з 19 століття і, схоже, популярність його зростає з кожним роком - це, мабуть, саме барвистий захід у Вільнюсі, символом якого є верба.
Захід безкоштовний, але запастися грошима варто: купити і спробувати тут хочеться все.

День відновлення незалежності святкують в Литві 11 березня, в день підписання Акту «Про відновлення Литовської держави».
У 1988 році громадсько-політичний рух «Саюдіс», метою якого було культурне відродження, демократизація та економічна самостійність литовської республіки, очолив рух до відновлення державної незалежності. На виборах у Верховну раду Литовської РСР 24 лютого 1990 кандидати «Саюдіса» отримали 101 мандат з 141. На першому засіданні новообраної Верховної Ради - Відновного Сейму 11 березня 1990 був прийнятий Акт «Про відновлення Литовської держави».

«Весна кіно» («Kino pavasaris») приходить до Вільнюса кожної весни і пропонує любителям кінематографа добірку кращих фільмів, що отримали визнання на міжнародних кінофестивалях.

День вуличної музики (Gatvės muzikos diena) - це коктейль з року, класики, авангарду, джазу, фольклору на вулицях і площах вільнюського Старого міста. Щовесни професійні музиканти і музиканти-аматори виходять на вулиці міста.
У 2015 році День вуличної музики пройде 16 травня. 

День незалежності Ужупіса
День незалежності Республіки Ужупіс (Užupio Respublikos nepriklausomybės diena) щорічно відзначається 1 квітня. Ужупіс (перекладається як «Заріччя») - один з найстаріших районів Вільнюса. в якому мешкають художники та інші творчі особистості. «Республіка» Ужупіс має свою конституцію, гімн, свого президента. прем'єр-міністра і послів у різних частинах світу. У день святкування незалежності на всіх входах в Ужупіс встановлюються митні пункти пропуску. Свято проходить шумно і весело.

Дні вина (Vyno dienos) проходять у Вільнюсі щорічно з 2005 року. Заплативши близько 40 літів шанувальники Бахуса можуть дегустувати в своє задоволення вина різних країн і регіонів, познайомитися з продукцією литовських виноробів, спробувати закуски до вина литовських виробників.
У 2015 році міжнародна виставка «Дні вина» проходитиме у Вільнюсі 29-30 травня в торгово-виставковому центрі «Litexpo».

«Звучать, звучать канклес» ("Skamba skamba kankliai") - міжнародний фольклорний фестиваль аматорських колективів народної музики проходить у Вільнюсі щороку в останній тиждень травня (канклес (літ. Kanklės) - литовський струнний щипковий музичний інструмент). Колективи з Литви та інших країн виступають в Серейкішкском парку. Фестиваль організовується з 1973 року.
У 2015 році пройде 28-31 травня.

ВЛІТКУ

Ніч культури (Kultūros naktis) являє нічний Вільнюс у всій красі. Танці під зірками, кінозали на траві, світяться інсталяції, вистави на свіжому повітрі - всі засоби хороші для пробудження від культурного сну. Музеї теж не відстають і відкривають свої двері бажаючим просвітитися.
У 2015 році культурна ніч пройде з 19 на 20 червня.

Йонінес (Joninės) (Іван Купала), Купалле (біл.)) Відзначають у ніч з 23 на 24 червня. У 2015 році святкування проходитиме в парку Веркяйского палацу і в Кярнаве (30 км від Вільнюса) - з традиційним плетінням вінків і пускання їх на воду, піснями і танцями біля багаття і пошуками чарівної квітки.

Свято пісні (Dainų šventė) проходить у Вільнюсі кожні чотири роки 1-6 липня. Аматорські хорові та танцювальні колективи виступають у парку Вінгіс, Нагірному і Серейкішкском парках. Фестиваль організовується з 1924 року. У 1960 р в парку Вінгіс за проектом естонського архітектора побудували літню естраду спеціально для проведення Свята пісні - в середньому в ньому бере участь близько 30 тис. Виконавців. Аналогічні свята проходять в Латвії та Естонії.

День держави відзначається 6 липня - в день коронації першого і єдиного короля Литви Міндовга, яка відбулася в 1253 році. Крім обов'язкових у такому випадку офіційних заходів, в Серейкешкском парку організовують народні гуляння з піснями, танцями, ярмарком і частуваннями, виступають місцеві і заїжджі колективи. А в кінці дня литовці збираються в різних місцях, щоб колективно виконати гімн своєї країни. Якщо вірити ЗМІ, співають навіть у літаках.

Фестиваль Христофора збирає любителів музики в липні - серпні. Це найтриваліший за часом вільнюський фестиваль. В рамках його проходять різні концерти та музичні заходи в різних містах Литви, в храмах, у садибах під відкритим небом.
У 2015 році буде проходити з 28 червня по 30 серпня.

Ярмарок Св. Бартоломея проходить в кінці літа на Ратушній площі. День Св. Бартоломея - 24 серпня - важливий день для ремісників Вільнюса. У 1495 році в цей день було затверджено статут першого Вільнюського цеху. З тих пір всі найважливіші урочистості цехів проводилися саме в день Св. Бартоломея. На святі, яке організовує «Гільдія ремісників», демонструються традиції ремісничих цехів пізнього Середньовіччя та епохи Ренесансу.
У 2015 р ярмарок Св. Бартоломея пройде 21-22 серпня.

ВОСЕНИ

Дні міста (Sostinės dienos) святкують у Вільнюсі в перші вихідні вересня. Міське свято включає виступ різних колективів і виконавців з Литви та інших країн, ярмарок ремісників, розваги для дітей і дорослих, включаючи можливість ситно перекусити на свіжому повітрі. Проходить на проспекті Гедимино (від Лукішской до Кафедральній площі), у парку Вінгіс.
У 2015 році Дні міста будуть проходити у Вільнюсі 4-6 вересня.

«Banchetto musicale» для любителів старовинних музичних і театральних творів проходить в кінці вересня - початку жовтня. Концерти середньовічної, ренесансної та барокової музики проходять в храмах, музеях, театрах Вільнюса.
У 2015 році фестиваль старовинної музики проходитиме з 7 по 24 вересня.

Осіннє рівнодення (Rudens lygiadienis) у Вільнюсі зустрічають щорічно з 2005 року. 18 вересня на набережній річки Неріс біля мосту Короля Міндовга проходить містерія вогню і музики.

Велінес (Vėlinės) повертає католицьку Литву за часів язичництва. У цей день (2 листопада) поминають померлих - відвідують могили, запалюють на них свічки. У такий день добре сходити на історичне кладовище, наприклад, на Роси (Rasų kapinės) - безліч свічок на старих могилах залишає незабутнє враження.

«Vilnius Jazz» проходить щорічно в середині листопада. Фестиваль джазової музики збирає відомих зарубіжних виконавців, литовських композиторів і джазових музикантів. Концерти проходять на різних сценах і в клубах.
У 2015 році фестиваль джазу «Vilnius Jazz» пройде з 15 по 18 жовтня.

Ілона Репало

Немає коментарів:

Дописати коментар