Интернет реклама УБС

16.01.16

Українській економіці потрібно виходити з тіні

Як відзначають в Мінекономрозвитку, найвищий показник тіні - у добувній промисловості (62%), фінансовому секторі (61%), переробній промисловості (58%). Зрозуміло, що бізнес йде в тінь через низку серйозних проблем. "На корпоративний сектор тисне значне податкове навантаження, яке супроводжується зниженням економічної активності підприємств і високою вартістю залучення кредитів. Крім того, постійно зростають витрати на імпортну сировину, так як девальвує національна валюта. Це призводить до подорожчання товару і, відповідно, - зниження внутрішнього попиту на продукцію. Ще одна проблема полягає в згортанні торговельних відносин з РФ і посиленні конкуренції на зовнішніх експортних ринках, внаслідок чого в нашій країні знижується виробництво ", - зазначають в Мінекономрозвитку. "Ховаються" і в тих галузях, де не працює належним чином контроль і сильна корупція. Серед компрексних заходів по детінізації також потрібно почати виховувати у наших підприємців практику ведення чесного бізнесу, прийняття і дотримання так званого кодексу честі підприємця, кодексу чесного ведення бізнесу.

Нагадують в МЕРТ, що ще більше підприємствам ускладнює життя ситуація на сході країни, оскільки конфлікт призвів до руйнування інфраструктури, і це призвело до розриву виробничих і логістичних зв'язків. І для відновлення знадобиться чимало фінансових вливань, - втрачати доходи ніхто не хоче, ось і компенсують витрати за рахунок несплати податків.

Незважаючи на проблеми, старт детінізації економіки даний, запевняють у МЕРТ: в перші півроку 2015-го падіння тіні склало 2-3%. Цифри невеликі, але тут важливо, що тіньова економіка не виросла, а нарешті скоротилася. Це було досягнуто, зокрема, за рахунок щільного кредитного співробітництва з МВФ і поглиблення економічних відносин з ЄС; стримування валютного курсу; реструктуризації зовнішніх боргів. Посприяло виведенню з тіні і повільне повернення довіри населення банкам, вважають у відомстві: за їхніми даними, кілька місяців поспіль в банках збільшується кількість депозитів у національній валюті - на місяць таке зростання може досягати 2-3%.

Ігор Друженко

Немає коментарів:

Дописати коментар