Интернет реклама УБС

17.03.16

Реалії медіа


Громадська організація "Інститут масової інформації"(ІМІ) та компанія GFK Ukraine за підтримки Української ініціативи з підвищення впевненості (UCBI), що фінансується Агенством США з міжнародного розвитку (USAID), починаючи з жовтня 2015 до лютого 2016 року провели моніторинг ЗМІ шести областей півдня та сходу країни, а саме, Донецької, Дніпропетровської, Запорізької, Луганської, Одеської та Харківської, на предмет задоволення інформаційних потреб їх мешканців. В рамках дослідження аналізувалися усі матеріали з випусків чотирьох місцевих друкованих та он-лайн ЗМІ, а також підсумкові випуски новин на двох телеканалах. Добір ЗМІ експерти здійснювали за допомогою опитування фокус-групою більше 1.5 тис респонд  ентів у визначеному регіоні, а також з урахуванням рівня впливовості того чи іншого ЗМІ. 
ІМІ в ході дослідження виявив,що найгірше проінформованими про суспільно важливі новини на теренах України виявились мешканці Луганської та Харківської областей(лише 25% і 40% відповідно місцевих ЗМІ приділяють увагу суспільно важливим темам). Найкраще поінформовані мешканці Запорізької та Дніпропетровської областей - 61% і 54% відповідно. Неприємною несподіванкою для експертів стало те,що новини про політику в усіх шести областях переважно заангажовані , а 71% ЗМІ є російськомовними і лише 11% україномовні. Найкращі журналістські матеріали було виявлено в Дніпропетровську та Одесі, а от найгірші за професійними стандартами в Краматорську та Сєверодонецьку. Там місцеві ЗМІ нехтують стандартами повноти представлених фактів та відрізняються відсутністю балансу в новинах.
Боротьба з корупцією на місцевому та державному рівнях, війна в Украіні- це теми, що цікавлять мешканців регіону. Хоча ставлення до подій на сході країни має відмінності. Так, жителі Дніпропетровщини та Запорізької області звинувачують Росію у воєнному конфлікті на Донбасі , тоді як деякі жителі решти областей сходу України вважають винною в цих подіях центральну владу нашої держави. В Луганській та Донецькій областях проживає найбільша кількість росіян (32% та 25% відповідно), а в Дніпропетровській та Запорізькій областях такими вважають себе лише 8 % загальної кількості населення. 
Головним джерелом інформаціі для більшості населення є національне телебачення. Друге місце за популярністю посідає Інтернет. Причому, важливо відмітити, що українським Інтернет-сайтам довіряють у всіх областях, де проводилося дослідження. Частка російських Інтернет -сайтів займає лише 1%( у Луганській області - 2%). 
Все ж таки, сподіватимося, що ситуація з регіональними ЗМІ дещо поліпшиться з часом.Навряд чи це відбудеться найближчим часом, але надія є, допоки в регіонах створюються медіа стартапи та подекуди трапляються національно налаштовані журналісти.

Юлія Рачковська 
(За матеріалами прес-коференції "Дослідження медіа-ситуації в південних та східних областях України; 15.03.16 "Укрінформ")

Немає коментарів:

Дописати коментар