Интернет реклама УБС

13.04.21

Як довіряти один одному

Благополучні і щасливі відносини між чоловіком і жінкою будуються на взаєморозумінні, любові і ... довірі. При цьому найчастіше саме остання складова щасливих відносин найбільш важлива, адже що ще, як не довіру, важко заробити, і дуже легко втратити. Чому саме довіра найважливіша? У відносинах, в яких немає любові, але є довіра, життя йде своєю чергою. Чоловік і жінка більше не відчувають один до одного таких теплих почуттів, як на початку відносин, проте вони впевнені, що коли одному буде погано, інший підставить плече підтримки. Але, якщо у відносинах немає довіри, то з часом з них йде і любов. Більш того, якщо при сильному почутті любові втрачається довіра, це навіть здатне підштовхнути людину на злочин. Досить згадати, скільки сімейних злочинів починалося з банальних, на перший погляд, ревнощів. У менш небезпечних формах втрата довіри призводить сімейну пару до постійних скандалів, отруює життя кожного з членів сім'ї. Разом зі скандалами в сімейне життя приходять недомовки, коли людина запитує партнера: "Як справи?", І отримує у відповідь стандартне "нормально". Притому, це "нормально" вимовляється таким тоном, що поставивши питання, легко можна прочитати прихований сенс, вкладений у відповідь - "відчепися від мене". І, навіть якщо у людини сотні актуальних проблем, але до партнера немає довіри, він ніколи не поділиться з ним своїми переживаннями, але й мовчати не буде, а розповість все другові / подрузі. Як ви бачите, відносини без довіри - це вже не стосунки, а катування. Люди, з одного боку, багато вклали один в одного, не хочуть втратити людини, однак, з іншого боку, таке сімейне життя більше не приносить ніякої радості. Безумовно, довіру в відносинах можна повернути, але і попрацювати для цього доведеться не менше, ніж для створення цих самих відносин, адже повернення довіри у відносини є свого роду їх другим народженням. Перш ніж вирішити, що робити для того, щоб повернути довіру у відносинах, необхідно знати, з якої причини ця довіра була втрачена. Це прямо як при хворобі - для того, щоб призначити оптимальний спосіб лікування, слід виявити причини і симптоми хвороби. Отже, довіру рідної людини можна втратити через наступні випадки: 
1. Ревнощі. Ревнощі може бути як обґрунтовані, так і безпричинні, але від цього суть їх не змінюється. Ревнощі "гризуть" людину зсередини, підриваючи навіть саму, здавалося б, непорушну довіру до партнера. 
2. Зрада. Факт зради як ніщо інше знищує довіру. Адже і по правді, як можна довіряти людині, яка тебе зрадила? На щастя, навіть зраду можна пробачити, і повернути довіру до людини, але вся підступність зради полягає в тому, що заподіяний людині біль нікуди не зникає, і він до кінця своїх днів буде пам'ятати про те, що його зрадила найдорожча йому людина. 
3. Невідповідність слів людини його вчинкам Якщо людина говорить про те, який йому дорогий партнер, а всі дії недвозначно натякають на абсолютну байдужість до людини, то довіру рано чи пізно буде втрачено. Також, ця невідповідність може виникати тоді, коли партнер дає обіцянку змінити свою поведінку, але така обіцянка тривалий час не підкріплюється конкретними діями. 
4. Відсутність довіри на початковому етапі зародження відносин. Буває і так, що в стосунках довіри не було спочатку, і партнери просто створювали "ілюзію" довіри, або ж їм просто подобалися відносини, в яких переважають ревнощі і сварки на грунті ревнощів (є і такі ось "садомазохісти"). В даному випадку поради зайві, так як неможливо повернути те, чого ніколи не існувало. 
5. Обман. Незалежно від форми прояву, обман підриває довіру до партнера. Навіть якщо згодом довіру буде відновлено, обманутий одного разу партнер не буде більше вірити словам з першого разу. Для того, щоб уникнути цієї причини втрати довіри, багато партнерів спочатку домовляються завжди говорити один одному правду, але далеко не кожен здатний стримати дану обіцянку. 
6. Невідповідність очікувань партнера і реальному житті. Якщо партнер обіцяє золоті гори, щастя без кордонів і безтурботне життя, після чого людина отримує абсолютно не те, на що розраховувала, це сильно підриває довіру до партнера і до його слів. Отже, якщо за однією з вищезазначених причин було втрачено довіру партнера, перше, що слід зробити на шляху відновлення довірчих відносин - проаналізувати ситуацію. Багато хто помилково, навіть толком не розібравшись у причині втрати довіри, йдуть до партнера і влаштовують йому "допит із пристрастю", чим тільки погіршують і без того неприємну ситуацію. Для початку слід відповісти для себе на кілька важливих питань: 
1. Який з ваших вчинків завдав удар по довірі до вас партнера? 
2. Чи усвідомлюєте ви, на які жертви вам доведеться піти, щоб знову заслужити довіру людини 
3. Чи готові ви до цих жертв, чи настільки для вас важлива людина, щоб робити все від себе залежне, щоб завоювати його довіру знову? 
4. Згадайте час, коли ваш партнер цілком довіряв вам. Яким ви були тоді? Які вчинки відрізняли вас, і які з них вам не властиві зараз? 
5. Визначте точне визначення поняття "довіра". Який сенс ви вкладаєте в це поняття? Коли ви проаналізували ситуацію, врахуйте основні помилки, яких слід уникати при спробах повернути довіру, а саме: 
1. Якщо ви не праві, не намагайтеся довести партнеру зворотне. Безумовно, скільки людей - стільки й думок, і, можливо, для іншої людини ваша позиція буде досить зрозуміла, але ваш партнер - це не інша людина. Партнер вважає, що ви неправі, що ви зрадили або обдурили, а значить спроби довести зворотне, ще більше підірвуть залишки довіри до вас. 
2. Досить слів! Якщо довіру втрачено, партнер більше не повірить словам. Тепер вам доведеться доводити намір повернути довіру партнера справами. 
Існують поради, слідуючи яким можна прискорити цей процес. Отже, ось ці поради: 
1. Визнайте свою провину. Якщо ваша вина очевидна, вам слід її визнати, адже без цього ви ніколи не повернете довіру партнера. Однак, не варто після цього бігти до партнера і кидатися на коліна зі сльозами на очах, благаючи вас пробачити. Єдине, що ви, таким чином, досягнете - "впадете" в очах партнера, і станете об'єктом маніпуляції. Як? Так просто - партнер бачить, що ви готові на все, щоб повернути його довіру, після чого ви станете виконувати всі прохання партнера, вважаючи, що тим самим повертаєте його довіри. Але не так сталося, як гадалося - ваш партнер не пробачить вас, а ось завдати вам ту ж саму біль, яку заподіяли йому / їй він погодиться з радістю. Тому, ніяких принижень - поважайте себе. 
2. Якщо причина втрати довіри пов'язана з регулярним невиконанням вами обіцянок, даних партнеру, вам слід, по-перше, поговорити з партнером про те, що трапилося. Для початку, ви визнаєте свою провину, і скажете, що з сьогоднішнього дня ваші слова НЕ будуть розходитися зі справами. "І все?" - Подумають деякі. Ні звичайно! Це тільки перша частина на шляху до повернення довіри, так як тепер ви і в правду будете виконувати дане партнерові обіцянку, або не давати обіцянки зовсім. Також необхідно запитати у партнера, які з невиконаних обіцянок він вважає найболючішими. Найкраще записати отриману інформацію на папері, після чого провести аналіз того, що можна виконати і за який термін, а які обіцянки на даний момент не можна виконати через брак фінансових можливостей. Іноді, правильні аргументи неможливості виконати деякі обіцянки не сприймаються партнером, тоді слід ще раз аргументувати їх. Дуже важливо донести партнеру готовність виконувати взяті обіцянки. Ще краще, якщо деякі найбільш прості обіцянки будуть виконані вами миттєво. Звичайно, для цього від вас знадобиться надзвичайна сила волі, але ви відразу були попереджені, що для завоювання довіри вам доведеться багато чим пожертвувати. Адже ви хочете повернути гармонію у ваші стосунки, чи не так? Тоді дійте. 
3. Якщо причиною недовіри стала обґрунтована ревнощі, вам доведеться зробити вибір - або ваш партнер, або об'єкт ревнощів вашого партнера. Якщо ви робите вибір на користь вашого партнера, тоді раз і назавжди забуваєте координати людини, по відношенню до якого спрямована ревнощі. Не давайте більше приводів для ревнощів, і довіра у відносинах, через певний час, обов'язково повернеться. Якщо ж ревнощі необгрунтовані, можна просто поговорити про це з партнером, адже це, в першу чергу, його проблема, а не ваша. Ну, а якщо ваші аргументи будуть недостатні для партнера, тоді вихід один - рвати всі контакти з протилежною статтю, і частіше бути поруч з партнером. А взагалі, з ревнивцями жити дуже складно, вони кожен день знаходять привід для ревнощів, найчастіше ревнощів необгрунтованих. І, якщо ви хочете побудувати відносини з такими людьми, готуйтеся вести сувору звітність - де були, куди ходили, з ким говорили і т.п. 
4. Не тисніть на партнера. Якщо між вами і партнером недавно стався конфлікт, дайте йому побути трохи наодинці. Не слід відразу після конфлікту бігти до партнера і миритися, особливо якщо причина для сварки серйозна. Іноді, якщо причина втрати довіри не катастрофічна, ваш партнер сам зрозуміє це, і простить вас, навіть без вашої безпосередньої участі. 
5. Вирішуйте питання вашої родини без залучення родичів. Якщо ви винні у втраті до вас довіри, то вкрай нерозумно просити кого-небудь з ваших родичів говорити з вашим партнером про проблему. Ви цю кашу заварили - вам її і розсьорбувати. А втручання у відносини сім'ї третіх осіб, як правило, закінчуються ще більшими конфліктами і втратою довіри. 
6. Коли причиною втрати довіри стає зрада, це є найгіршим варіантом, бо пробачити зраду вкрай непросто, а для деяких людей і зовсім - неможливо. Біль, гнів, нерозуміння, розчарування, злість, гіркота - це далеко не повний спектр всіх почуттів, які опановують людиною після усвідомлення зради. Така людина готова буквально знести все на своєму шляху. Незважаючи на те, що жінки частіше, ніж чоловіки, переживають гіркоту зради, вони рідше доводять справу до розриву відносин, і здатні зради прощати. З чоловіками все набагато складніше, адже в даному випадку зачеплена не тільки його гордість, а й самолюбство! Пережити зраду для чоловіка означає не тільки розчаруватися в партнері, але і втратити впевненість в своїй чоловічій спроможності. Для того, щоб повернути довіру чоловіка, і заслужити його вибачення, не слід: 
А) Принижуватися перед чоловіком. 
Б) Виходити з себе, звинувачувати партнера в тому, що трапилося і закочувати істерики. Коли чоловік і так вже принижений зрадою, звинувачення на його адресу ще більше підштовхнуть його до розриву відносин. 
В) Розповідати про зраду у всіх подробицях. Це тільки підстьобне чоловіка і його фантазію, після чого роздратування лише посилиться. 
Г) Просити інших людей вплинути на чоловіка. Тиску збоку скривджене чоловіче самолюбство може не витримати. До того ж, якщо цими людьми будуть ваші подруги, інформація про зраду в той же день стане загальновідомою. 
Д) Чи не акцентувати увагу на дітях. Діти вкрай рідко стають причиною збереження сім'ї для чоловіка, на відміну від жінки. До того ж, так чоловік зрозуміє, що ним намагаються маніпулювати, і вже точно не стане з вами жити. Так що ж потрібно робити, щоб чоловік пробачив зраду і його довіра до вас повернулося? По-перше, не чекати від чоловіка швидкого вибачення. Зрада - це вам не обман в якійсь "пустячковій" справі. Слід визнати, що зрада була великою помилкою, про яку ви зараз сильно шкодуєте, і що зрада не принесла вам нічого, крім величезного розчарування. Постарайтеся якомога рідше згадувати про те, що трапилося, щоб не сипати сіль на незагоєні рани. Поводьтеся з гідністю, роблячи все можливе, щоб заслужити прощення партнера. Час, як то кажуть, найкращий лікар в даній ситуації. 
7. Якщо причина втрати довіри полягає у брехні, вам слід пояснити партнеру, що послужило причиною, яка змусила вас збрехати, якими думками ви керувалися в той момент. З цього моменту говорите партнеру завжди правду, навіть якщо ця правда з "гірким присмаком". 
8. Коли прощення партнера отримано, постарайтеся якомога рідше повертатися до спогаду про те, що викликало втрату довіри, дозвольте Вашому партнеру викинути з голови спогади, які його боляче ранять. Ви розкаялися в скоєному, виправили ситуацію, і тепер настав час залишити все погане в минулому, щоб змогти побудувати майбутнє, засноване на взаєморозумінні і довірі. І ще один момент, про який слід пам'ятати - якщо все вирішилося благополучно, і ви отримали прощення людини, знову завоювавши його довіру, це не привід розслаблятися. Пам'ятайте, що якщо ви знову втратите довіру партнера, другий раз ви можете її і не заслужити. Тому, з цього дня ви будете стежити за своїми словами і вчинками, не будете обманювати партнера, і будете його берегти. Адже заслужити довіру буває дуже складно. Так, може бути, легше її не втрачати?

Олена Перетятко

Немає коментарів:

Дописати коментар