Интернет реклама УБС

14.01.17

Виставка малярських робіт Миколи Закусила в Музеї Гетьманства


З 12 по 31 січня 2017 року в Музеї гетьманства експонується ювілейна персональна виставка малярських робіт Миколи Закусила (м. Київ)
Микола Закусило - прозаїк, драматург, есеїст, художник, автор романів: «Грамотка скорблячих» («33 душі і сім пусток», «На обітовані землі», «Переселення вітряка», «Блудниця убога», «Боги регочуть», «Зішестя Пращура», «Троглодит чорнобильський», «Причащання в Малих Мошках», «Книга видінь і прозрінь: прощання з матір'ю»), «Книга плачів», «Норинчанка і птах», «Деревлянин і янголиця», «Юнка і Первень», п'єс: «Ковдуни», «Глина світу», «Пісок часу», «Антисвіт», трактатів «Полєшукова душа».
Народився Микола Закусило 14 серпня 1956 року в селі Малі Мошки Овруцького району на Житомирщині. Після навчання у середній школі був пастухом, іконописцем, теслярував, служив у війську. Закінчив Київський державний університет ім. Т. Г. Шевченка (1982) та художню студію при Будинку художника в Києві (2001, майстерня В.Каверіна).
Певний час реставровував храми Полісся, збирав пісенну архаїку полєшуків, так звані північні голосюрки пастухів. Дослідник поліської міфології і демонології, шукач норинчанського фольклору. Особливе місце у творчості посідають міфи, легенди, притчі, вірування. У текстах домінують фантасмагорія, гротеск, магія, метафорика, символізм. На основі цього виробив не лише власний стиль, а й неповторну художню мову письма {«пише мошка в малих мошках»).
Прозаїк-живописець, який підвладний щирому наїву, примітиву, нео-фольку. Легендарні Малі Мошки, люди, птахи, ще легендарніші людино-птахи, серед яких - знаходження прамови: постійно тримає зв'язок із духом пращурів, із храмом, що потонув на місці давнього капища, із річкою, що журчить під землею... Вірить у вічність, долю. Як «людина болота і лісу» віртуозно грає словами-кольорами у всіх партитурах, регістрах і тембрах («дитя природи» змішує первинну манеру мислення з іншими стилями і таким чином популяризує етнопрозу - те, що втрачено або забуто). Як етнописець («в'язень духа») прозопис поєднує з живописом: написав цикл полотен за однойменним романом «Норинчанка і птах». У творах відчутна драматизація, що оживлює міфологему лісу-болота з праслов'янською силою.
Хронопис живопису - давнє містичне Полісся. Нестерпний мазок, як шаленство душі, як нестямність кольору, подих(видих) часу...
Працює на дереві й полотні. Яскраво виражений іконописний, «ковчежний» гротесковий стиль, що переплітається з живописанням. {«Босх живе і пасеться на наших теренах». О. Сидор-Гібелинда). Однак за внутрішньою стилістикою відзначається підсвідомою дивовижно-фантастичною уявою. {«Прозаїк і художник безмежної фантазії», М. Сидоржевський). Та водночас творчість глибоко релігійна, містична, з прихованою символікою. {«Автентично-наївний живописець, який сповідує пра-арт - праліське 
мистецтво, нечутливе до впливу брендів, байдуже до мейнстріму і створене поза глобалізованим контекстом». В. Каверін).
В основі творчості - вивчення прапервнів природи, архетипів, що дає змогу звертатися до вічних форм та образів.
Живописні твори зберігаються у приватних колекціях України, Білорусії, Росії, Німеччини, у Музеї гетьманства, Музеї книги і друкарства (Київ). Малюнки художника розкидані по хуторах Овруцького і Мозирського Полісся, аулах Азербайджану, Грузії, Киргизії, станціях Сахаліну. У шкільні роки юний митець створив серію портретів письменників-класиків, а також героїв «Мертвих душ», які зберігаються у рідній школі.
Експозиції живописних творів:
1974 - Дворова виставка біля рідної хати; село Малі Мошки
1995 - «Українське малярство Валентина Поліщука і Миколи Закусила»; Товариство «Україна», м. Київ '
2001 - Колективна виставка студійців; Будинок художника, м. Київ
2002 - Персональна виставка живопису «Міфи, сни, реальність»; Музей гетьманства, м. Київ
2006 - Ювілейна виставка живопису «Архетипи Полісся»; Музей книги і друкарства України (Києво-Печерська лавра)
2010 - Виставка живопису, присвячена 940-літтю Свято-Михайлівського Видубицького монастиря; галерея «Спас», м. Київ (на території монастиря).
2011 - Виставка живопису «У колі друзів»; галерея «Неф» (на території Києво- Печерської лаври).

т.425-55-49, 462-52-90 Музей гетьманства- вул. Спаська, 16-Б
Учасник Всеукраїнських митсецьких виставок.
Музей працює щоденно з 10°° до 17°° Вихідний: п'ятниця

Ігор Друженко

Немає коментарів:

Дописати коментар