Интернет реклама УБС

23.01.17

«ГЕОМЕТРІЯ ПРОСВІТЛЕННЯ»

Музейно-виставковий центр 
«Музей історії Києва»

художник Андрій Сідерський

та скульптор Богдан Андрійцев

представляють виставку

«Геометрія просвітлення»

(17 січня – 15 лютого 2017 р. )
«Якщо ви створюєте вашу роботу в цьому моменті — цей момент є частиною змісту вашого мистецтва. Незалежно від предмету твору»
Джері Зальц
Виставка «ГЕОМЕТРІЯ ПРОСВІТЛЕННЯ» — це нові твори живопису киянина Андрія Сідерського, виконані в напрямку Psychotronic Art, та гротескна скульптура Богдана Анд рійцева, що доповнює загальну концепцію виставки.
Андрій Сідерський народився у Києві в 1960 році. Він відомий у світі майстер йоги з майже 40-річною практикою, розробник сучасних тренінгових систем з гімнастики йогів та
засновник міжнародного тренінгового проекту «Yoga23», ініціатор першої і найбільшої студії йоги в Києві та Україні, автор професійної літератури та езотеричного твору «Третє Відкриття Сили», що був неодноразово перевиданий, перекладач книг Карлоса Кастанеди та Річарда Баха, поет та художник.
Андрій Сідерський вже понад 13 років створює роботи в жанрі абстрактного живопису, у напрямі, названому художником — «Psychotronic Art» («Психотронне мистецтво»).
Важлива складова його художньої практики розкривається завдяки професійному
дослідженню знавця сакральних текстів Індійського субконтинента, арт куратора, колекціонера та есеїста Аджіта Мукерджі «Yoga Art» (вид. у 1975 році) про візуальне мистецтво, створюване практиками йоги: «Все єдине... Реальність одна, іншої не існує. Усвідомити через внутрішнє уявлення, сприйняти єдність всіх речей, об'єднуючи себе з Собою, суб'єкта з об'єктом, нуль з нескінченним, інтуїтивно зрозуміти це вище знання — мета йоги і її мистецтва».
Сам художник зазначає: «Мене завжди цікавив процес усвідомлення. А точніше те, що відбувається на так званому «внутрішньому екрані» не в результаті роботи уяви, а як
образний підсумок усвідомлення. Своєрідні абстрактні символічні «коди», що відображають результати роботи мозку, пов'язані з тими чи іншими процесами обробки інформації—просторової, соціальної, космічної...Після експериментів з різними образотворчими рядами я зупинився на геометричній абстракції. Саме в такому вигляді на «внутрішньому екрані» виникають проекції деяких «інформаційних згортків» подієвих рядів і понятійних комплексів. У своїх творах я намагаюся найбільш точно передати у вигляді абстрактних об'єктів певний відсторонений результат усвідомлення, що проектується мозком на внутрішній екран. Мої роботи не мають ніякого (спеціально закладеного) символічного значення. Це просто фізичний код — геометрія кольорових плям, що
певним чином модулюють відбите світло. Потік енергії падає на поверхню роботи, відбивається від неї, і в цьому відбитому потоці з'являються характеристики впливу, закладені в роботу. Таким чином картини впливають на простір і людину...»
Говорячи про мистецьку практику Андрія Сідерського, варто зауважити не лише про художню, але й про потужну медитативну оптики, про здатність підключатися до сфер, які дехто називає Матрицею.
Представлені на виставці твори об'єднані тим, що вони створені впродовж 2013-2016 років, в час усвідомлення кризового і водночас еволюційного, проривного моменту.
Назва виставки «ГЕОМЕТРІЯ ПРОСВІТЛЕННЯ» не є унікальною назвою, це швидше характеристика її основного елементу — унікального простору, який відтворює майстер йоги і художник Андрій Сідерський в певному місці, в певний час і за допомогою певних інструментів.
Інший учасник виставки Богдан Андрійцев народився в 1976 році в Україні, сприймає творчість в будь-якому її прояві і в будь-якій сфері як першочергову і незаперечну цінність людського життя.
Був співініціатором та в 2006-2012 рр. у якості директора «ЕСЕМ Медіа Україна» очолював широку мережу книгарень української книги «Книгарня Є», журнал «Український тиждень» (партнер видання «ТНе Есопотізі:») і онлайн медіа-ресурсІугІїсіеп.ііа.
Будучи керівним партнером інвестиційної компанії, став ініціатором і меценатом створення декількох скульптур, що розміщені зараз в університетському парку НТУУ «КПІ»вКиєві.
Ці скульптури створили молоді українські скульптори. Зараз Андрійцев — член наглядової ради НТУУ «КПІ», співініціатор проекту зі створення «POLYTECO SCIENCE CITY» з наукомістким, креативним і продуктивним бізнес-середовищем.
Богдан Андрійцев керується метафоричним креативним кредо — «Перетворити метафізику місця в фізичну реальність». Активна життєва позиція також надихає його на створення невеликих гротескних скульптур, повних сенсу і спроможних своєю енергетикою спонукати на позитивні зміни.
Важливим і невід'ємним елементом виставки є суб'єкт Геометрії Просвітлення. Це саме ті невеликі скульптури — твори гротескної пластики Богдана Андрійцева. Вони показують реальну історію реальної людини, яка перебуває у цьому просторі. Людини, яка відчуває Щось, як струмені — зверху, крізь себе і вниз, знизу, крізь себе і вгору. Людини, яка відчуває себе частиною Цілого, наважується крокувати у невідоме. Людини, яка має здатність стати «пустою» і «цілісною» водночас — без зайвого всередині — та жити, спираючись на свій внутрішній простір. Людини, яка оволоділа «досконалою зброєю» — вміти не чути шум, споглядати і слухати, в цей момент знаходити точку рівноваги у будь-якій проблемі... і втілювати Намір. Це історія людини, яка змінюється і змінює.


Леонід Коваленко
Фото: Сергій Комісаров

Немає коментарів:

Дописати коментар