Интернет реклама УБС

02.04.17

ПРО ДОБРОЧЕСНІСТЬ




Законодавець повертається до джерел. А це, як відомо, – jus est ars boni et aequi (з лат. – право є мистецтвом добра та справедливості).

Чи буде нове українське законодавство стимулювати до справедливості, чесності та добра?
Без доброчесності та моральності тих, хто, розпоряджається коштами, і тих, хто протидіє корупції важко уявити собі реальну боротьбу з проявами злочинності та присвоєння чужих коштів.
Всі мають бути не тільки професійними, але й доброчесними. У тих, хто розпоряджається невласним майном, часто виникають великі спокуси. Вміння правильно та за призначенням реалізовувати тисячі, а то і мільйони, державних коштів, вимагає не тільки професійності, але й моральності.  
Ефективність протидії процесам незаконного присвоєння чужих грошей значною мірою залежить саме від доброчесності осіб.
Але яким чином в суспільстві підніматиметься рівень доброчесності; як буде відстежуватися їхня доброчесність; якими будуть наслідки недоброчесної поведінки та інше. - це питання залишається відкритим.
Варто зазначити, що тлумачення самого поняття «доброчесність» ми не знайдемо у жодному із новоприйнятих антикорупційних законів, що варто вважати прогалиною нового українського законодавства.
Саме поняття «доброчесність» є словосполученням двох окремих слів – добро та чесність, як необхідних базових принципів життя кожного українця. Треба законодавчо зобов'язати кожного громадянина бути доброю людиною по відношенню до інших громадян, з якими він має взаємовідносини і він повинен бути максимально чесним щодо здійснення своїх обов'язків і прав, особливо у сфері реалізації суспільних та приватних коштів.
Виходячи з вищенаведеного, можемо сформувати наступне поняття доброчесності. Доброчесність – це необхідна морально-етична складова діяльності державного людини, яка визначає межу і спосіб його поведінки, що базується на принципах доброго відношення до інших громадян та чесності у способі власного життя, виконанні своїх обов’язків та розпорядженні суспільними та приватними ресурсами.
Із ухвалених Верховною Радою України законодавчих актів щодо імплементації новел доброчесності стосовно тільки чиновників, найперше, вбачається, що держава буде прагнути створити доброчесну публічну службу через реформування законодавства про державну службу та службу в органах місцевого самоврядування. Це дозволить набирати на державну службу професійних та порядних людей, а також забезпечити належний рівень як оплати праці, так і моніторингу діяльності конкретного чиновника чи судді.
Наступним важливим кроком буде втілення в життя інституту доброчесних викривачів фактів хабарництва та корупції. Законом України «Про запобігання корупції» визначаються методи захисту викривачів від переслідування. Також передбачається зобов’язання публічних службовців повідомляти про підозру в корупції тих, чи інших співробітників чи суддів.
Важливою новелою Закону є перевірка на доброчесність, що має стосуватися кожного чиновника чи судді. Заходи моніторингу доброчесності повинні здійснюватися шляхом імітації ситуацій, подібних тим, що виникають у повсякденній діяльності публічного службовця, з метою перевірки доброчесності поведінки службовця за певних обставин. Тобто, іде мова про провокування хабара і відстеження поведінки конкретного чиновника чи судді на предмет чесності та непідкупності.
Новим антикорупційним законодавством має бути передбачено також моніторинг способу життя конкретного чиновника чи судді на предмет його доброчесності, а саме: відповідність витрат та стилю життя до заробленого, правдивість інформації у власноручно заповнених деклараціях та чесність при отримані незарплатних матеріальних вигод. 
Закон про антикорупційну стратегію передбачає створення реєстру недобросовісних учасників державних закупівель задля забезпечення функціонування системи заборони на участь в процедурах закупівель корупціонерів та хабарників.
Чи не найголовнішою новелою, яка передбачається антикорупційною стратегією, є створення проектів "пакти доброчесності" в сферах, що передбачають значні бюджетні витрати, шляхом формування тристороннього (уряд - бізнес - громадськість) механізму контролю за плануванням та реалізацією таких проектів, цільового та ефективного витрачання державних коштів.
Законодавчі новели доброчесності - це базовий та надважливий принцип, яким повинні керуватися будь-які чиновники чи судді. Адже, доведено життям, що не варто покладатися на службовця, який володіє високими професійними якостями, але позбавлений сильних моральних цінностей. Тому важливим завданням для новостворених антикорупційних органів буде втілення нових законодавчих інструментів доброчесності. І що є надзвичайно важливим – це завдання стосується не тільки державних органів, але і свідомих громадян та активних громадських організацій, оскільки саме вони матимуть спроможність змусити чиновників жити чесно та відповідально перед українською громадою.
Подібні заходи громадськості, а також активна діяльність новостворених антикорупційних органів України, безперечно, буде сприяти підняттю рівня доброчесності українських чиновників, суддів і всіх громадян України.

Т. Юліанова





Немає коментарів:

Дописати коментар