Интернет реклама УБС

06.04.17

Сто років життя душі

Сто років тому народилася донька українського народу, яка як ніхто любила його.  Тетяна Яблонська – геній українського живопису з’явилася на світ у 1917 році. І нехай в Україні вона починає жити лише з 11 років, коли родина переїздить з Смоленська до Одеси, але маленька Таня з першого погляду закохується у нашу землю. Минають роки, дівчина живе у різних містах України і у кожному місті вона знаходить щось особливе. Природа, життя простих людей настільки вражають її, що в неї проявляється художній хист і все побачене, вона переносить на папір. 
«Хліб»
Дару божому не можна противитися, так вважали батьки-викладачі і вона вступає до Київського художнього технікуму, потім до Київського державного художнього інституту. А чи можна не закохатися в Київ, у Дніпровські схили, історичний Поділ? Це місто ніколи більше не покидає серце Тетяни Яблонської, тут вона залишається на все життя. Викладає, малює та так само любить життя і Україну. ЇЇ плідна праця починається з 1944 року і певно не закінчується ніколи. Адже, і зараз її картини працюють замість неї, вони виховують нас, передаючи нам крапельку любові до української землі.
« Відпочинок»
Лише один раз подивившись на фотографію цієї жінки, стає все зрозуміло. Від неї відходить неймовірна доброзичливість, радість, відчуття гармонії і миру. Її дуже любили рідні,студенти і всі хто був тісно з нею знайомий, а Бог дав довге і плідне життя.
Вона прожила 88 років і за цей час створила такі шедеври українського живопису, такого доброго нашого живопису: «Відпочинок», «Дзвіночки», «Життя іде», «На вікні весна», «Над Дніпром», «Свіже повітря», «Хліб». Навіть після інсульту художниця не полишила улюбленої справи, вона малювала лівою рукою. Бо коли ти живеш своїми малюнками і у своїх малюнках, усе інше не має значення.
«Над Дніпром»
На її полотнах оживає душа України і живе якимось тихим, але таким світлим життям. І цій душі ніхто не завадив існувати, ні межі соцреалізму, ні життєві незгоди Тетяни. 
Цю душу ви можете віднайти й зараз, відвідавши виставку присвячену 100-річчу народження Тетяни Яблонської. Розміщується вона в Національному художньому музеї України. Символічним є те, що на ній представлено 100 творів, які пов’язані з художницею. Виставка називається «І спогади, і мрії»  триває до 23 квітня.
Ольга Карлова


Немає коментарів:

Дописати коментар