Интернет реклама УБС

24.05.17

Як обирають до Верховного Суду ?Завершальний етап відбору та результати моніторингу Громадської ради доброчесності .

26 травня відбудеться завершальний етап відбору до Верховного Суду ,на 24 травня другий етап вже пройшло близько 308 з 382 кандидатів. За правилами відбір відбувається за зачиненими дверима у формі співбесід, де будуть  виставлені бали після завершення  етапу співбесід ,а до цього Вища кваліфікаційна  комісія оголошує кандидатам  про припинення участі або про перерву.
«Співбесіди є важливим етапом конкурсу, оскільки на цьому етапі буде представлено левову частку балів разом з психологічним тестуванням це складе 790 балів із 1000 це стане вирішальним для визначення загального рейтингу кандидатів до Верховного Суду»,- наголосив старший аналітик кампанії ЧЕСНО. Фільтруй Суд!  Іван П*ятак
Всі рейтинги кандидатів є незрозумілі і недоступні громадськості,так від самого початку відбору за роботою кваліфікованої комісії слідкують  фахівці Громадської ради доброчесності (ГРД) і за її результатами був складений Антирейтинг Руху ЧЕСНО ,в який увійшли 150 кандидатів ,з яких на перших місцях Ярослав Романюк ,який як повідомляє ГРД неодноразово допускав грубі помилки, такі як винесення рішення про позбавлення права на квартиру 97-річної пенсіонерки, житло якої зайняв сторонній чоловік. Павло Вовк, який «натякав» про притягнення  до кримінальної відповідальності активістів Автомайдану. Володимир Алєйніков, що зменшив строк покарання з 4 років до 326 днів міліціонеру, який жорстоко побив двох студентів, Валентина Сімоненко, родичі якої працюють на окупаційну владу .В загальній сукупності ГРД дала 114 негативних висновків на рахунок кандидатів і з них лише 23 кандидати не пройшли відбору, тобто  80 % до цих пір є претендентами на місце у Верховному Суді .
«Рейтинги повинні бути зрозумілі до того, як відбудеться голосування тому, що тоді відповідальність за голосування члена кваліфікаційної комісії буде вищою,коли буде  зрозуміло, що він голосує за суддю, який зараз в рейтингу знаходиться на прохідному місці, але щодо якого є негативний висновок.», - зазначив директор Центру Демократії і Верховенства права Тарас Шевченко .
Цікавим фактом як повідомила Галина Чижик, співкординатор  Громадської Ради доброчинності, то за наявності «вета" громадськості на того чи іншого кандидата Комісія може його обійти методом таємного голосування і зібранням на ньому 11 із 16 голосів на пленарному засіданні. І саме таким чином, ігноруючи антирейтинг ГРД і негативні висновки щодо того чи іншого кандидата, наштовхує на непрозорість самої системи відбору .
«Закон України передбачає, що співбесіда з кандидатом проводиться для того щоб оцінити відповідність до доброчесності професійної етики а також особистої і соціальної компетентності кандидатів. Натомість більшість питань членів комісії на співбесідах продемонстрували, що за таких результатів, максимум, що можна оцінити, це особисту та соціальну компетентність, але аж ніяк не доброчесність і професійну етику,а, відповідно до методології комісії за доброчесність, можна отримати 500 балів, тобто 50% від усієї суми . Співбесіди, які відбулись з окремими кандидатами, з чинним головою Верховного Суду, з головою Ради Суддів, з членами Вищої Ради правосуддя показали, що за результатами співбесід не можна оцінити ні доброчесність, ні професійну етику»,- наголосила Галина Чижик .
Через кілька днів, а саме 26 травня відбудеться пленарне засідання ВККС, де будуть розглядатись всі кандидати з негативними висновками і антирейтингом  за думкою ГРД , а їх в загальній кількості на даний час є 91 особа, без урахування заключних співбесід. Всі бали за психологічне тестування і співбесіди будуть відомі і оприлюднені до початку закритого пленарного засідання ВККС, тобто 26 травня.
Вікторія Терещенко

Немає коментарів:

Дописати коментар