Интернет реклама УБС

04.06.17

Що в собі несе блокування інтернет-контентів? Персональна кібербезпека українських користувачів .

      Пройшло вже понад місяць з моменту підписання президентом Указу №133/2017 "Про застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)" так одразу ж після блокування російських соцмереж, 20-30% українських користувачів одразу встановили собі VPN контенти за допомогою якого можна обійти блокування сайтів. Але чи насправді все так просто як здається? Які заборона соцмереж має наслідки? Так в контексті відповідь на запитання дав Анатолій Пятніков, Голова Комітету з питань доступу до інфраструктури телекомунікацій Інтернет Асоціації України сказавши: «Коли люди заходять до себе додому в корпоративну мережу або в установи, де у них є доступ, відбувається те, що телефон продовжує тримати зашифроване інтернет з'єднання з будь-яким сервером і відправляє туди дані і це є певна загроза для кібербезпеки.»
   Сукупність аудиторії "В контакті" оцінювалась в порядку близько 20 млн. абонентів , на сьогоднішній день приріст "Фейсбук" склав близько півтора млн., хоча при цьому відток аудиторії "В контакті" склав 15 млн. абонентів. На думку експертів ці 15 млн. і півтора не перестали користуватись заблокованими соцмережами, а почали використовувати VPN сервіси, TOR сервіси і в результаті знову отримують доступ до мереж "В контакті", "Однокласники"... Але вже користувач, який користується VPN не відноситься до української аудиторії, а має доступ як абонент іншої країни, якій перенаправляє свої мережеві реквізити, тобто служби мають зворотній зв'язок і можуть отримати будь яку інформація даного користувача .
« Після блокування спецслужби різних країн почали підставляти для нашої держави свої VPN сервіси і таким чином мати ще більше доступу до корпоративних сегментів нашої держави, коли користувач бачить, що з'явився якийсь безкоштовний VPN сервіс, він обов’язково ним скористається, а цими VPN будуть користуватися не тільки пересічні громадяни,а й працівники різних держустанов»,- розповів Олександр Федієнко, голова правління Інтернет Асоціації України .
   На даному етапі нема чіткої методики блокування соцмереж і самого плану персональної кібербезпеки.
«Указ нашого президента перевиконано, під блокування потрапляють маса інших ресурсів. Що зробив Яндекс,- він перейшов зі своїх ресурсах на сервера відомого хостингу з мільйонами розміщеними сайтами, так вже деякі провайдери заблокували доступ до Амазону, отримали багато скарг від користувачів»,- як наголосив Максим Тульєв, Голова Комітету з питань захисту прав людини і свободи слова Інтернет асоціації України .

Вікторія Терещенко

Немає коментарів:

Дописати коментар