Интернет реклама УБС

12.07.17

Сучасні проблеми енергетики та план дій енергозабезпечення до 2020 року. Бачення Інституту соціально-економічних досліджень

   Після здобуття незалежності понад 25 років тому Україна зіткнулася з багатьма невирішеними проблемами, серед яких і питання енергозабезпечення . Саме на початку 90-х років більшість європейських країн не стояли на місці, вони розвивали енергетику, де вона почала децентралізовуватися, частка відновлюваних природних ресурсів (ВПР)почала збільшуватись, деякі країни проводиди дослідження по побудові термоядерних електростанцій. 
   Після укладання угоди з Європейським Союзом щодо зміни структури ринку, тарифоутворення, на даний час вже розроблений план заходів зі зміцнення енергетичної безпеки України до 2020 року  Інститутом суспільно-економічних досліджень . Документ підняв низку важливих питань як Україні забезпечити статус найбільшого транзитера газу в Європі? В яких країнах закуповувати атомне ядерне паливо для АЕС? Чи будувати завод по переробці в Україні, де великі запаси ядерного палива? Звідки отримувати поставки вугілля та природного газу?
   Станом на сьогодні виробництво електроенергії і відповідно до балансу об’єднаної енергосистеми України включає; АЕС -52,3 % ,ТЕС, ТЕЦ,блок-станції – 40,8%, ГЕС-5,9 %, ВЕР-1%.В порівняні з країнами Європи ВЕР складає близько до 20% . Загальна потреба вугілля для виробництва електроенергії в Україні  приблизно становить 26 млн. т  на рік, з яких потреба в антрациті становить 7 млн.т на рік 
   Як прокоментував Роман Опімах, виконавчий директор Асоціації газовидобувних компаній України: «За міжнародними розрахунками Україна посідає 3 місце за запасами природнього газу в Європі, видобуває на рік лише 2% від своїх запасів. Останні ж 10 років Україна витратила на імпорт газу майже 89 млрд. дол. це в порівняні однорічний ВВП нашої держави. Тобто кожен громадяни протягом десять років виплачував десятину  .»

100% видобутку антрациту припадає на території Донецьких та Луганських областей, де зосереджено 57% від усієї сукупності шахт в Україні, в результаті власний видобуток вугілля без урахування Донецької, Луганської та Криму становить всього лише 40,9 млн.т, з яких  коксівне вугілля - 8,4 млн.т, газове вугілля-32,5 млн.т, антрацит -0 млн.т. В 2017 році імпорт вугілля здійснює РФ, США, Канада, ПАР, а ціна становить на закупівлю газового вугілля -1390 грн за т ,антрацит -2000 грн за т.
«На сьогоднішній день стан нашої інфраструктури в енергетичному секторі знаходиться досить складному становищі, ми маємо застарілі ектромережі, ми маємо застарілі ТЕС, ТЕЦ, також застарілі атомні електростанції, більшість з яких було побудовано в Радянському Союзі. Більшість електростанцій вичерпують свій проектний період і термін експлуатації. Якщо виводити з експлуатації певні потужності ми маємо зараз вже чітко знати, що будемо  далі робити.», - повідомив Дмитро Чумак,експерт з енергетичних питань Інституту соціально-економічних досліджень .
Багато хто розуміє, що треба щось негайно робити, але що? Так за дослідженнями і представленим планом дій Інститутом соціально-економічних досліджень для зміцнення енергетичної безпеки до 2020  року пропонується: 
Добудувати енергоблок №3 на Хмельницькій АЕМ та почати будівництво енергоблоку №4 Хмельницької АЕС ,
Побудувати до 2018 року та ввести в експлуатацію першу чергу Централізованого сховища відпрацьованого ядерного палива. На сьогодні 200 млн .дол. на рік Україна платить РФ за відпрацювання ядерного палива (контракт до 2018р). 350 млн.дол. коштує створення Центрального сховища використаного ядерного палива , призначеного для зберігання протягом 100 років .
Модернізувати мережі наявних електропередач, НПЗ та ГТС.
Прийняти заходи щодо підвищення енергоефективності та зниження енергомісткості .
Лібералізувати ринок.
Створення системи інформаційного забезпечення гарантування енергетичної безпеки України.
Підвищення надійності зовнішніх постачань енергоресурсів та зниження залежності від іноземних постачальників .
Розвиток внутрішнього видобутку енергоресурсів та збільшення потужностей для їх переробки 
Формування державного механізму управління у сфері гарантування енергетичної безпеки України .
Здійснення заходів із гарантування енергетичної безпеки за кордоном .
Вікторія Терещенко

Немає коментарів:

Дописати коментар