Интернет реклама УБС

14.07.17

Facebook - не тільки розваги, але і робота

Коли починають говорити про літо, то завжди чомусь згадують бідолашних абітурієнтів, які цілими днями ламають голови над тим, в який же університет подати документи. Так, справді, літо – пора страху перед незвіданим для «вже не школярів і ще не студентів». Та і про людей, які вже рік-два-три пройшли пекельним полем бою під назвою «університет», не треба забувати. Бо якщо для «абітури» три літні місяці – це пошуки ВНЗ, то для студентів – це час пошуків роботи, стажувань, практики. І що ж робити? Де шукати? І навіщо взагалі?

Одразу відповімо на останнє питання. Навіщо? Бо так треба. Це вже не пережитки «срсрівщини», де на канікулах було обов’язковим пройти «виробничу практику» на лісах/полях/фабриках. На сьогодні практика чи стажування є чи не єдиним шляхом здобути необхідні навички та досвід тим, кого в народі називають «зеленими». Це не обов’язково повинна бути робота за спеціальністю. Ніхто не забороняє спробувати себе в сферах, далеких від назви вашого факультету в університеті.
Якщо з причиною пошуку визначитись легко, то з тим, як це зробити, - ні. Можна, дійсно, зареєструватися на сайтах пошуку роботи, розмістити резюме і чекати, гортаючи стрічку новин в соцмережі, поки тобі подзвонять з мультимільйонної міжнародної компанії і скажуть, що вони шукали саме такого кандидата. Чудеса і щасливий випадок ніхто не відміняв, але поки ви сидите в соцмережі, то можна зайнятися чимось важливим. Як кажуть, поєднати приємне з корисним.

Думайте про Facebook не просто як про платформу для спілкування з друзями та «лайкання» картинок з котиками. Думайте про вашу сторінку як про вашу візитку картку. Ви ж не хочете, щоб на вашій візитівці були фото з останнього походу бар, де ви «круто» повеселилися. Чи, наприклад, анекдоти, які в більшості випадків когось ображають. Щоб дізнатися про те, що ви робите, любите і хто ви взагалі такий, варто просто пролистати вашу сторінку. Спеціалістам відділу кадрів не так цікаве ваше резюме, як те, скільки фотографій котів вони зможуть нарахувати на вашій стінці в соцмережі.

Так, зараз ми говоримо тільки про Facebook. Це, без перебільшень, найбільша мережа (і це пов’язано не тільки із широковідомим Указом Президента 15.05.2017 № 133/2017, в народі просто – заборона «Вконтакте», «Яндекс» та «Однокласники»). На Facebook «сидять» понад 2 мільярди людей. Майже третина населення планети. Кажуть, якщо вас немає у Facebook, то вас немає в бізнесі. Ми дещо модифікуємо це висловлювання, і скажемо – якщо вас немає у Facebook, то вас немає на ринку праці.

Ми повинні перестати сприймати соціальну мережу лише як склад фото та анекдотів. Facebook легко використати і для пошуку вищезгаданих стажувань чи роботи. Все не так важко. Можна знайти групу компанії вашої мрії та підписатися на неї. Можна навіть додатися в друзі до її директора чи начальника відділу кадрів (HR). Можна познаходити собі групи за інтересами та відслідковувати там актуальну для вас інформацію. Можна знайти події, які відбуватимуться у вашому місті і їх відвідати (але не забудьте потім інтегрувати їх у ваш Google Calendar, щоб не забути). Можна підписатися на спільноти, які кожного дня публікують цікаві вакансії чи волонтерські проекти. На останньому і зупинимось.

Не чекайте, поки вам зателефонують і запросять на співбесіду. Полегшіть життя для спеціалістів відділів кадрів компаній – надішліть їм своє резюме. Чи зателефонуйте. Чи напишіть на пошту. Чи намалюйте великими буквами на асфальті під їхнім вікном. Робіть все, аби показати, що ось я, тут, перед вами, і я хочу на роботу/стажування/практику (потрібне підкреслити). 

Це вже не так і важко. Підписатися на потрібні спільноти. Додати HR-рів у друзі. І сидіть далі гортайте вашу стрічку новин на Facebook. Дивіться нові відео із гулянок ваших друзів. Милуйтеся новими фото котів. Лайкайте анекдоти про одеситів. Але не пропускайте повз повідомлення про нову вакансію, волонтерський проект чи можливість пройти стажування. Таке легко пропустити серед всього цього масиву непотрібної інформації. Але якщо ви знайдете і спробуєте. І не один раз. То, обіцяю, наступну статтю про переваги Facebook ви будете вже читати, сидячи за столом в компанії вашої мрії.

Білоусова Дана

Немає коментарів:

Дописати коментар