Интернет реклама УБС

06.08.17

Україна може експортувати 1,6 млн т ріпаку - аналітики

Як повідомляє сайт latifundist.com , експорт ріпаку з України в 2017/18 МР оцінюється в 1,6 млн т. Про це повідомляють аналітики Agritel.

Очікується, що виробництво складе більше 2 млн т. Тим часом, експерти відзначають, що прогнози обсягів експорту в 2017/18 МР розходяться між фахівцями, наприклад USDA прогнозує експорт ріпаку з України на рівні 1,3 млн т.

Так, за даними USDA обсяги переробки очікуються на рівні 740 тис. т, проти 200 тис. т в минулому році.

Крім того, експерти очікують збільшення внутрішнього попиту до рівня від 300 тис. т до 350 тис. т.

На даний момент активний попит на експорт надає підтримку цінам, які розвиваються на рівні близько $ 415 за т CPT.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що на полях агрохолдингу «Мрія» закінчилося збирання озимого ріпаку.

Що виробляють з ріпаку

Поряд з зерновими, олійні культури з найдавніших часів вважалися основою сільського господарства.

Їх цінність пояснюється багатопрофільним значенням вироблених з них продуктів. В даний час рапс використовується в основному для отримання харчового масла (його смакові і дієтичні якості вищы, ніж у соняшникової), біодизелю, палива у вигляді брикетів, а також унікального технічного масла, яке застосовується для змащення підшипників в обладнанні шахт. Популярність ріпаку різко зросла після рекордного підвищення світових цін на нафту, що змусило розвинені країни переходити на альтернативні види пального, а саме біопаливо. Проте, виробництво біодизелю стримується з тієї причини, що ріпак є поки найдорожчим джерелом біоенергії: кожен отриманий з нього гігаджоуль обходиться в середньому в 16-17 євро. Майже вдвічі дешевше цукрові буряки - 9,2 євро. В Англії вже відкрито завод, здатний з 100 тисяч тонн буряків отримати 60 тис. тон біоетанолу. Продуктивність ріпаку набагато менше: лише одна третина його обсягу перетворюється в масло - основну сировину для випуску біодизелю.

У ВІННИЦІ ЗАПРАЦЮВАВ ЄДИНИЙ В УКРАЇНІ ЗАВОД З ПЕРЕРОБКИ РІПАКУ

Як повідомив сайт Час.ua, новий маслоекстракційний завод почав роботу в Вінниці на базі чинного олійно-жирового комбінату. Додаткові потужності дозволяють підприємству збільшити переробку сировини на 120% до 2,2 тис. тон на добу. Про це повідомляє agrinews.com.ua.

Про це повідомив представник інвесторів - голова промислової групи "Віоіл" Віктор Пономарчук. "Реалізація цього проекту дозволяє підприємству наростити переробку олійних сировини до 2,2 тис. тон на добу. Ми і надалі будемо нарощувати потужності, адже Вінниччина дуже перспективна область по сировині, яке може переробляти наш завод. До того ж, область є центром вирощування ріпаку, а нині він майже весь експортується. а наше підприємство єдине, яке розпочало його переробляти на території України ", - зазначив Пономарчук.

За його словами, обладнання нового заводу дозволяє переробляти соняшник, ріпак і сою. Нині запущена перша черга, що забезпечує переробку 1200 тонн насіння олійних культур щодоби. Розрахункова ж потужність основного обладнання (екстрактора) - 1800 тонн на добу.

В цілому потужності комбінату на сьогоднішній день можуть переробляти близько 2200 тонн сировини на добу. Новостворений маслоекстракційний комплекс дав можливість забезпечити робочими місцями сто вінничан.

Промислова група "Віоіл" входить до п'ятірки найбільших виробників рослинної олії в Україні. ПАТ "Вінницький олійно-жировий комбінат", на базі якого побудований новий завод, виробляє близько 40 видів продукції під торговою маркою "Віолія", яка експортується в десятки країн світу.

В. Величко

Немає коментарів:

Дописати коментар