Интернет реклама УБС

25.02.18

У Києві пройшов вечір пам'яті лідера кримськотатарського народу Номана Челебіджихана


Історію народу пишуть його видатні сини. Сто років тому, на зламі епох, саме Номан Челебіджихан з його однодумцями високо підняли знамена кримськотатарського народу. У 1917 році вони оголосили про створення Кримської Народної Республіки, як продовження державницької традиції кримців, як форму мирного співіснування всіх етнічних спільноти, що мешкали в Криму на той час.

Проте в плани більшовиків не входило «створення такої держави, як Швейцарія, де народи Криму є прекрасним букетом». У січні 2018 року більшовицькі воєнізовані угрупування, сформовані здебільшого з числа новоприбулого на півострів з Росії люмпенізованого пролетаріату, придушили супротив кримськотатарських військових загонів і встановили фактичний контроль над Кримом.

23 лютого 2013 року після місяця тримання в міській в’язниці Севастополя Номана Челебіджихана було страчено матросами-більшовиками. Перед тим його піддали тортурам, а після страти його тіло відбуксировали в Чорне море і затопили. 

Номан Челебіджихан своєю запальною енергією, щирістю, глибоким розумінням підняв кримськотатарський народ на новий щабель національного розвитку, заклавши високу планку для своїх нащадків. Сьогодні ми віддаємо шану йому як національному лідеру, який своїм прикладом і через 100 років надихає нас на боротьбу за вільний Крим.

Вечір відвідали лідер кримських татар, народний депутат Мустафа Джемілєв, голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров, заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу Ільмі Умеров, а також інші кримські татари.«Ми не повинні забувати свою історію. Крім того, мені здається, було б добре, щоб ключові сторінки кримськотатарської історії також знали і інші народи. Власне з цією ідеєю і проводилося сьогоднішній захід », - розповів один з організаторів вечора, глава проектно-освітньої платформи Q-Hub Муслім Умерогли.Ільмі Умеров відзначив, що подібні заходи є важливими з точки зору «спадкоємності поколінь».«Люди, які зробили гідний внесок в історію свого народу, не повинні забуватися. Сьогоднішній вечір пам'яті - це, в першу чергу, спадкоємність поколінь. Ключові віхи з біографії Номана Челебіджихана нам сьогодні розповіли представники кримськотатарської молоді. Це дуже важливо, що молодь пам'ятає героїв свого народу », - зазначив Умеров.











Коваленко Леонід

Немає коментарів:

Дописати коментар