Интернет реклама УБС

06.04.18

У 1960-х роках у місті Слободзея, на той час молдавському, відкрили музичне училище. Серед запрошених викладачів був білорус Віктор Зеленський. Він організував перші студентські ансамблі, що почали вигравати конкурси всесоюзного масштабу.
Багато в чому завдяки Віктору, училище було перенесено до центрального міста Придністров'я Тирасполь і отримало статус вищого музичного коледжу.

Тому керівництво закривало очі на любов Зеленського до джазу – музики, яку влада Радянського Союзу різко критикувала і довгий час забороняла, називаючи проявом буржуазної культури. Поки радянська пропаганда популяризувала фразу «сьогодні він заграє джаз, а завтра батьківщину продасть», Віктор і його учні слухали Еллінгтона і Клептона, імпровізували у невеликому підвальному приміщенні і організували групу «Діти підземелля». Тираспольський інститут став одним з кращих серед музичних шкіл Союзу. Сюди приїжджали вчитися джазмени-початківці з України, Росії, Польщі.

А потім почалася війна.

Після розпаду Радянського Союзу більшість політиків і представників інтелігенції Молдови були налаштовані «прорумунськи», зокрема, вимагали визнати ідентичність молдавської мови румунській, перевести її на латиницю і зробити державною. Більшість жителів Придністров'я не знало молдавської.

Конфлікт розпочався у 1989 році, у 1992 – переріс у військове протистояння, а потім був «заморожений», здебільшого завдяки Росії, чиї війська підтримали придністровців двадцять п'ять років тому і залишаються у регіоні до сих пір.

Сьогодні Придністров'я визнане державою лише Абхазією, Південною Осетією і Нагорним Карабахом, що мають аналогічний статус. На його території поруч із прапором «республіки» вивішують російський триколор і плакати «Придністров'я – Руський мір».

Іспанський фотограф Альберт Лорес показує життя невизнаної держави через спостереження за студентами і випускниками джазового відділення Тираспольського інституту.

Альберт Лорес родом з Мадриду. Шість років тому покинув офісну роботу в Іспанії заради подорожей, які забезпечував працюючи виноробом у Новій Зеландії, Каліфорнії та Європі. В цей час розвивав власний стиль фотографії. 
Зараз Альберт живе в Києві, працює над проектами у Східній Європі та Північній Індії.

Немає коментарів:

Дописати коментар