Интернет реклама УБС

12.06.18

Fight Corruptor Digest

Fight Corruptor Digest: 4-10 червня 
Як повідомляє комунікаційна платформа Декорупція у своєму дайджесті, 7 червня у стінах Верховної Ради сталися три надзвичайно важливі для боротьби з корупцією речі:
  • Прийняття закону про Вищий антикорупційний суд
  • Звільнення міністра фінансів Олександра Данилюка
  • Призначення Володимира Василенка аудитором НАБУ
Поговоримо трішки детальніше про те, що ці події значать для України.
Верховна Рада ухвалила закон про Вищий антикорупційний суд.

Більше ніж 2 роки в кулуарах та на політичних ток-шоу тривала дискусія про те, чи потрібен Україні антикорупційний суд. 317 голосів від народних депутатів поставили в ній крапку.

Лише півроку минуло з того моменту, коли Петро Порошенко заявляв, що антикорупційний суд є хіба в Кенії та Уганді. 7 червня він назвав ухвалення закону про антикорсуд “своєю перемогою як Президента”.

Навряд чи закон про антикорсуд ухвалили без такого безпрецедентного тиску міжнародних партнерів України та громадянського суспільства, без відповідальної та принципової позиції окремих політиків, без ризику втратити фінансову підтримку від МВФ та інших донорів (а відтак і ризику дефолту напередодні виборів). Але так і куються перемоги.

Чому антикорупційний суд — це перемога?
  • Бо це чіткий сигнал для міжнародних партнерів, інвесторів та бізнесу, що Україна виконує взяті на себе повноваження, тримається європейського курсу та поліпшує систему правосуддя.
  • Бо це завершення побудови незалежної антикорупційної інфраструктури, що забезпечить невідворотність покарання для топ-корупціонерів.
  • Бо суспільство вимагає дієвої боротьби з корупцією: наразі 83% вважають її неуспішною, 50% — повністю провальною.
Коли з ухваленого закону постане реальний антикорупційний суд?
Насправді імплементувати закон значно складніше, ніж написати та ухвалити. На цьому етапі є багато ризиків як затягування, так і спроб знайти лазівки в законі для встановлення політичного контролю над майбутньою інституцією. Тож і суспільство не має відводити очей від цього процесу.
Аби Антикорупційний суд почав функціонувати якомога раніше, до середини липня владі слід здійснити такі кроки:
За реалістичними прогнозами, з часу ухвалення закону до початку розгляду справ Вищим антикорупційним судом мине один рік. І саме його ефективність стане мірилом перемоги, якій всі тішилися минулого тижня. Тож боротьба за справедливість тільки починається.
 
Рада звільнила міністра фінансів Олександра Данилюка
Цьому передував публічний конфлікт із прем`єр-міністром Володимором Гройсманом, який і подав на відставку Данилюка. За відставку проголосували 254 депутати.
Усе почалося на закритому засіданні Кабміну, де міністр фінансів посперечався з прем`єром з приводу відмови призначити йому заступницю з питань Державної фіскальної служби Яну Бугрімову. Цього призначення Олександр Данилюк вимагав два роки, адже сам Мінфін вважав реформу Податкової одним зі своїх пріоритетів.
Ось лише деякі із здобутків Олександра Данилюка на посаді міністра:
З незавершеного — спроба створити незалежну службу фінансових розслідувань на заміну втручання правоохоронних органів у бізнес, реформа ДФС.
Про те, які ризики приховує звільнення Данилюка, та чи вдасться його наступникам продовжити курс на реформи, особливо у податковій сфері, читайте в статті експерта Реанімаційного пакету реформ Володимира Дубровського.
Наразі Кабмін поклав зобов`язання виконувати обов`язки Міністра Фінансів на його першу заступницю Оксану Маркарову, яка прийшла у Мінфін разом з Наталією Яресько. Більше про її професійний досвід та стиль управління — у статті на Радіо Свобода.
Верховна Рада призначила аудитором НАБУ Володимира Василенка
У рейтинговому голосуванні 81-річний правозахисник та спеціаліст з міжнародного права набрав більше голосів депутатів — 276 проти 208 — ніж американський прокурор Томас Файєрстоун. Кандидатуру останнього зокрема рекомендувало українське представництво Transparency International.
Нагадаємо, що зовнішній аудит НАБУ передбачає комісію із трьох членів: по одному від президента, уряду і Верховної Ради. Негативний висновок аудиту є єдиною законною підставою для позачергового звільнення директора НАБУ та можливого зменшення рівня бюджетного фінансування.
2 з 3 кандидатів уже є: раніше Кабмін призначив Михайла Буроменського, також правозахисника. Президент поки що зі своїм аудитором не визначився.
Про те, як відреагувало антикорупційне середовище на призначення Володимира Василенка, читайте в матеріалі Радіо Свобода. Спойлер: досить критично.
  FightCorruptor

Немає коментарів:

Дописати коментар