Интернет реклама УБС

25.08.18








18 серпня відбувся фінал конкурсу “Викривай з YouControl”. Журі та глядачі обрали двох призерів та переможця.

18 серпня на хвилях київського Дніпра пройшла корабельна вечірка з нагоди фіналу конкурсу журналістських розслідувань “Викривай з YouControl”. Прийом заявок для участі в ньому почався 6 червня ‒ у День журналіста ‒ і завершився 10 липня. Із 86 надісланих розслідувань команда YouControl обрала 12 фіналістів. Їх роботи оцінювало професійне журі та гості вечірки ‒ близько сотні журналістів та громадських активістів зі всієї України.

Захід почався із виступу СЕО та засновника компанії YouControl Сергія Мільмана: “Два з половиною роки тому стартувала наша соціальна програма. Тоді ми почали давати безкоштовний доступ до системи журналістам та громадським активістам. І зараз нам є за що їм подякувати. Вони вносили зауваження та пропозиції щодо покращення YouControl і на основі цього ми змогли вдосконалити систему. Також ми вдячні їм за підтримку у складні часи, коли нам довелося відбиватися від СБУ. І зараз ми раді, що на основі даних, що є в системі, було зроблено сотні розслідувань, котрі впливають на ефективність роботи влади та підвищують рівень відповідальності бізнесу”.

Після вступної промови Сергій Мільман назвав імена фіналістів, які відправилися готуватися до презентації своїх розслідувань. Серед них:

В номінації “Регіональна кухня” (розслідування, що викрили “зраду” на місцях):

•  Олександра Губицька, Марія Ревер (“Наші гроші. Львів”)

•  Богдан Красовський (“Наші гроші”)

•  Григорій Іванченко (проект “Земельні схеми”)

В номінації “Зірка розслідувань” (розслідування всеукраїнського масштабу):

•  Юлія Макаренко (програма "Народна прокуратура", 112 канал)

•  Орлова Олена (ТРК “Лаванда”)

•  Марія Кугель (“Нова газета”)

В номінації “Ми їх дотисли” (довели справу до вирішення):

•  Альона Береза (“Незалежний громадський портал”)

•  Мирослава Станкевич (“Ні корупції”)

•  Влад Боднар (“Вінницька агенція журналістських розслідувань”)

В номінації “Експерт YouControl” (розслідування, де без системи нічого б не вдалося):

•  Тарас Зозулінський (“Українська енергетика”)

•  Володимир Даценко (“Ні корупції”)

•  Влад Боднар (Vlasno.info)

Поки фіналісти готувалися до своїх виступів, експерти YouControl провели ігровий майстер-клас. Вони перевтілилися в розслідувача та корупціонера і продемонстрували, чим система та її новий функціонал може допомогти в роботі журналіста. Після цього перфомансу дванадцятка кращих конкурсантів почала представляти свої роботи. Наскільки цікаве та якісне розслідування, а також як добре вдалось його презентувати, визначали глядачі та журі:

•  Ольга Шалайська – керівник проекту "Блогери за добре врядування", виконавчий директор ГО "Центр соціальних ініціатив "АТОМ";

•  Денис Бігус – засновник та керівник Bihus.info – групи антикорупційних та інформаційних проектів від ГО "ТОМ 14" та "Канцелярська Сотня";

•  Олекса Шалайський – головний редактор інтернет-ресурсу "Наші гроші", член правління Центру протидії корупції;

•  Олександр Лємєнов – засновник ГО StateWatch, юрист та експерт у сфері антикорупційної політики;

•  Сергій Мільман – СЕО та засновник компанії YouControl.

За кількістю балів третє місце дісталося Олександрі Губицькій та Марії Ревер за розслідування “Спортсмени з великої дороги”. Другу сходинку посіла Альона Береза з матеріалом “Депутату облради загрожує 3 роки позбавлення… роботи… Якщо буде доведена антиконкурентна змова на тендері”. Вони отримали квитки на Львівський медіа-форум, що відбудеться в травні 2019 року.

“Мені приємно, що я взагалі потрапила до дванадцятки фіналістів,  та ще й зайняла одне з призових місць. З YouControl я вже більше двох років. Я саме з тих людей, хто ще на початку приєднався до соціальної програми компанії. Зараз практично 100% усіх розслідувань базуються на інформації, отриманої з системи”, – розповіла журналіст “Незалежного громадського порталу” Альона Береза.

А перемога дісталася Богданові Красовському за матеріал “Альтернативна енергетика. Нагріти всіх”. За свою ґрунтовну роботу він отримав закриптований ноутбук розслідувача з багатьма встановленими корисними сервісами, що допоможуть у його справі.

Наприкінці заходу слово отримали члени журі. Денис Бігус закликав журналістів та активістів не сподіватись на прокуратуру у відкритті справ за їхніми розслідуваннями. За його словами, у таких випадках потрібно перекладати журналістський текст на юридичну мову. Він запропонував колегам звертатися до юристів його проекту  “Тисни”, аби допомогти в такому “перекладі”. Ольга Шалайська навпаки звернулася до присутніх з проханням не забувати в першу чергу писати для простих пересічних читачів. Саме тоді, на її думку, розслідування матимуть успіх в народу. А Олександр Лємєнов закликав учасників заходу підтримувати один одного, ділитися темами та не втрачати віру те, що їхня робота матиме позитивні наслідки.

“Бог створив журналістів, а YouControl зробив їх рівними. В цьому є величезний плюс і “проблема”. Адже раніше лише поодинокі розслідувачі в Україні могли довести, що хтось комусь брат-сват, що вони живуть в одній квартиру. А тепер понад 330 журналістів мають доступ до системи і одним натисканням клавіші отримують всю необхідну інформацію. Зрозуміло, що “кнопка” у всіх одна, журналісти знаходяться в однакових умовах, тож їм тепер доводиться шукати якусь іншу “зброю”, аби виділятися. YouControl зробив добро, чим прирік нас ставати ще більшими професіоналами, ніж ми були раніше”, – запевнив Олекса Шалайський.

Фінальною крапкою вечірки стала емоційна гра – барабанний круг, де всі присутні мали змогу створити єдиний потік звуку з різних музичних інструментів. Це стало уособленням того, що сила людей, зокрема журналістів та активістів, – саме у єдності.

Підготував Валерій Калініченко

Немає коментарів:

Дописати коментар