Интернет реклама УБС

16.11.18

Марш незалежності в Польщі

У Варшаві 11 листопада пройшов біло-червоний марш під назвою “Для тебе, Польща”, який був присвячений 100-річчю відновлення незалежності країни. 
День Незалежності в Польщі відзначається в пам’ять про відновлення в 1918 році суверенітету країни, яка раніше перебувала під владою Російської, Австро-Угорської та Німецької імперій.
Як повідомляє Polskie Radio (Польське радіо) у марші взяли участь президент Польщі Анджей Дуда, прем’єр Матеуш Моравецький, голова правлячої партії
 “PiS” (“Право і справедливість”) Ярослав Качинський, а також голова Європейської ради Дональд Туск та інші політики й громадські діячі. Захід розпочався з промови президента Польщі. Анджей Дуда наголосив на тому, що хоче, щоб марш відбувся в приємній атмосфері з повагою до героїв та держави. Учасники маршу несли польські прапори та палили фаєри.Також відбувався парад воєнної техніки та солдат Збройних сил Польщі. 

Згодом стало відомо, що не все пройшло так добре, як гадалося. Як відзначили у польській націоналістичній організації Młodzież Wszechpolska (Всепольська молодь), в соцмережах було розміщено фото та відеоматеріали того, як учасники маршу спалили прапор Євросоюзу. Даний марш був організований декількома крайніми націоналістичними групами. Своїм вчинком вони закликали Польщу відмовитися від членства в ЄС. Під фото було повідомлення : Прапор ЄС спалений. Натовп скандує : “Геть Європейський союз!”.

Варто зазначити, що раніше мер Варшави Ганна Гронкевич-Вальц заборонила проведення Маршу Незалежності праворадикальним польським організаціям в столиці Польщі. Свій намір вона пояснила тим, що не бажає, щоб марш супроводжувався насильством та вираженням ненависті. “ Варшава вже досить постраждала через агресивний націоналізм” - заявила мер Варшави. Однак варшавський суд скасував цю заборону.
На даний момент поліція Польщі встановлює і розшукує винних, які під час святкування підпалили прапор Європейського Союзу. За допомогу в розслідуванні та опізнання осіб, які скоїли цей злочин командувач поліції Варшави призначив винагороду в розмірі 5 тисяч злотих. Ця сума рівнозначна понад 1100 євро. 
Нагадуємо, що на марші у 2017 році націоналісти несли плакати з написом “ Біла Європа” та расистською символікою. Націоналісти мали при собі димові шашки та петарди. Це викликало велике незадоволення та шквал критики в усій Європі, а депутати в Європарламенту назвали учасників минулорічного маршу “фашистами”.




Анастасія Салтанович

Немає коментарів:

Дописати коментар