Интернет реклама УБС

20.12.18

Ukraine in the EU Digital Single Market. Україна має усі передумови для цифрового розвитку



18 грудня у Києві відбувся форум «Україна на Єдиному цифровому ринку Європейського Союзу». Представники Євросоюзу, українських державних і громадських структур та бізнесу обговорювали роль України у глобалізованому світі, наслідки цифрових трансформацій та перспективи електронного урядування в УкраїніФорум організовано Держагентством електронного урядування спільно з Координатором проектів ОБСЄ в Україні за підтримки Європейського парламенту, Європейської Комісії та Кабінету Міністрів України, які обрали найактуальнішу тематику та слушний час для проведення заходу. 

Цифровий та інноваційний розвиток України в партнерстві з Європейським Союзом. Обговорення Дорожньої карти інтеграції України до Єдиного цифрового ринку ЄС. Визначення ролі України у глобалізованому світі, наслідках цифрових трансформацій та перспективах електронного урядування в Україні.

Довкола цих та інших питань точилися дискусії перших осіб держави, міжнародних експертів, аналітиків, бізнесменів та знаних громадських діячів.
Форум «Україна на Єдиному цифровому ринку Європейського Союзу» зібрав очільників європейських структур в Україні, послів європейських країн а також представників українських державних органів, які опікуються розвитком цифрового ринку.

Спікери Форуму:
ІВАННА КЛИМПУШ-ЦИНЦАДЗЕ, Віце-прем'єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України
ПІТЕР ВАГНЕР, Голова Групи підтримки України при Європейській комісії
ОЛЕКСАНДР САЄНКО, Міністр Кабінету міністрів України
ДЖЕФФРІ ЕРЛІХ, старший співробітник проектів Координатора проектів ОБСЄ в Україні
МІХАЛ БОНІ, депутат Європарламенту
ВОЛОДИМИР БОНДАРЕНКО, Державний секретар Кабінету міністрів України
ОЛЕНА СУКМАНОВА, Перший заступник Міністра юстиції України
ШТЕФАН ШЛЬОНІНГ, Керівник програм співробітництва Європейського Союзу в Україні
ГЕРТ АНТСУ, Надзвичайний і Повноважний Посол Естонської Республіки в Україні
МАРТІН ХАГСТРЬОМ, Посол Швеції в Україні
ГРЕГОР ВІРАНТ, ключовий експерт EU for PAR в Україні, екс-Міністр внутрішніх справ і державного управління Словенії
ОЛЕКСАНДР РИЖЕНКО, голова Державного агентства з питань електронного урядування України
ОЛЕКСАНДР ЖИВОТОВСЬКИЙ, Голова Нацкомісії з питань регулювання зв'язку та інформатизації
ОЛЬГА СТЕФАНІШИНА, гендиректор Урядового офісу координації європейської та євроатлантичної інтеграції України
ЛЕОНІД ЄВДОЧЕНКО, Голова Держслужби спецзв'язку та захисту інформації України
ОЛЕКСАНДР ДАНЧЕНКО, Голова Комітету ВРУ з питань інформатизації та зв'язку
АННА ДЕРЕВ'ЯНКО, Виконавчий директор Європейської Бізнес Асоціації
ІВАР ТАЛЛО, міжнародний експерт Проекту ЄС "ПРАВО-Justice"
ВІЛЬМА МІСІУКОНІЄНЕ, європейський експерт з питань цифрової співпраці групи
АНВАР АРІДІ, спеціаліст з інновацій у країнах Європи та Центральної Азії (ЕКА), Світовий банк
ЄВГЕН КРАЖАН, В2В директор "Київстар"
РОМАН ПУЧКО, співзасновник ГО ReThink
ІВАН ПЕТРЕНКО, Виконавчий директор Центру підприємництва LvBS
ОЛЕКСАНДР МЕДОВИЙ, голова Наглядової ради Kharkiv IT Cluster, засновник компанії AltexSoft
АРТЕМ АФЯН, адвокат та керуючий партнер компанії Juscutum
ОЛЕКСАНДР ЮРЧАК, гендиректор Асоціації «Підприємств Промислової Автоматизації України»
АНДРІЙ БІРЮКОВ, Виконавчий директор Hi-Tech Office Ukraine
ВАЛЕРІЙ ФІЩУК, співголова IT-комітету Американської торгової палати в Україні
ОЛЕКСАНДР ОЗЕРАН, генеральний директор Директорату державної політики у сфері цифрової інфраструктури на транспорті та послуг поштового зв’язку Міністерства інфраструктури України

Теми до обговорення:
❖ Дорожня карта інтеграції України до Єдиного цифрового ринку Європейського Союзу
❖ Цифрова економіка як рушійна сила росту та взаємозалучення
❖ Боротьба з корупцією через цифровізацію процесів
❖ Посилення державного управління шляхом прозорості та підзвітності за допомогою цифрових інструментів
❖ Інновації та використання даних у сучасному суспільстві
❖ Довіра та електронна ідентифікація: безпека в цифровому світі
❖ Реформа державного сектору для задоволення цифрових потреб громадян
❖ Індустрія 4.0 в Україні


Протягом останніх тижнів грудня і з боку українського Уряду, і з боку Європейського Союзу наголошується, що цифровізація, реформа держуправління, зокрема – електронне урядування, – є пріоритетними напрямками розвитку України наступного року. І саме на цих параметрах акцентується увага в євроінтеграційному процесі нашої країни.

У своїх промовах голова Групи підтримки України при Європейській комісії Пітер Вагнер та старший співробітник проектів Координатора проектів ОБСЄ в Україні Джеффрі Ерліх відзначили, що Україна має всі передумови для цифрового розвитку. І саме активне впровадження цифрових технологій та електронного урядування дозволять нашій країні конкурувати на світовому ринку. Також європейські очільники зазначили, що діалог у цій сфері між Україною та Євросоюзом уже налагоджений, і використовуються найкращі практики. Зокрема, згадувалась система «Трембіта», яка невдовзі буде запущена в експлуатацію в Україні.

Ще одним кроком у цьому діалозі є долучення України до ISA²Programme – програми Європейської комісії, яка підтримує розроблення цифрових рішень, що дозволяють державним інституціям надавати підприємствам та громадянам Європи якісні електронні послуги через використання єдиних принципів, стандартів та сумісних систем (інтероперабельність).

Голова Державного агентства з питань електронного урядування України Олександр Риженко, виступаючи на форумі, зазначив: «Відповідність національних інструментів електронного урядування європейським стандартам є обов’язковою умовою для майбутнього вступу нашої країни до Євросоюзу. Відповідна взаємодія спрощує обмін між національними електронними реєстрами, що прибирає зайві бар’єри для ведення бізнесу між Україною і країнами Європи».

Важливо, що Європа теж зацікавлена в інтеграції України в єдиний цифровий простір. Говорячи про гармонізацію цифрових ринків у Східному партнерстві, Вілма Місіуконене, фахівець ЄС з IT-промисловості та цифрової політики, зазначила, що ЄС відстає в цифровому розвитку від США, Кореї та Японії. І саме долучення українських користувачів, електронних послуг та сервісів до європейської інтероперабельності допоможе ЄС вийти на лідерську позицію. Також Європа прагне, щоб 100 тис. українських ІТ-фахівців спрямували свою працю саме на її ринки, і це також сприятиме зростанню європейської цифрової економіки.

Під час форуму «Україна на Єдиному цифровому ринку Європейського Союзу» також було презентовано проект Стратегії інтеграції України до Єдиного цифрового ринку ЄС та план заходів з її реалізації (Дорожня карта).

Документ презентувала Ольга Стефанішина, генеральний директор Урядового офісу координації європейської та євроатлантичної інтеграції. Ця установа розробила Дорожню карту на виконання Угоди про асоціацію України з ЄС. Документ передбачає розвиток електронних комунікаційних мереж та послуг, зниження тарифів на роумінг, транскордонне надання послуг, захист персональних даних тощо.

Відомо, що невдовзі представники Євросоюзу приєднаються до роботи над цим документом, і таким чином Дорожня карта стане двосторонньою. Вже у січні технічна місія ЄС прибуде до України і протягом місяця оцінюватиме стан інфраструктури, реєстрів, послуг тощо. Місія працюватиме як із державою, так і з бізнесом. Очікується, що вже у березні ця праця буде підсумована спільнім документом із конкретним планом дій.

Багато уваги на форумі було приділено питанням електронного документообігу та електронній ідентифікації. Представники Європи високо оцінили Закон «Про електронні довірчі послуги», який нещодавно набув чинності. Зокрема, зазначалось, що масовому користуванню електронними послугами сприятиме широке застосування технології MobileID, яка виходить в легітимне поле завдяки цьому Закону.

 Також європейські гості, українські чиновники та бізнесмени зійшлися у думці, що Україні варто поступово відмовлятися від паперового документообігу в державних установах, адже є всі передумови для користування електронним документообігом. І таким чином держава дасть добрий приклад для бізнесу.
Леонід Коваленко
(також для журналу "Імена")

Немає коментарів:

Дописати коментар