Интернет реклама УБС

18.01.19

ЄС і Польща

Європейський Союз виділив Польщі на модернізацію країни за 13 років підготовки до вступу в ЄС менше 6 млрд євро або близько 450 млн євро на рік. Про це свідчать дані Комітету європейської інтеграції Польщі (UKIE), якими є у розпорядженні УНІАН. "Оцінюється, що загальна допомога для Польщі в рамках трьох інструментів, які готували країну до членства в Євросоюзі, PHARE, ISPA та SAPARD, склала 5,7 млрд євро з 1990 по 2003 рік", - йдеться в одному із рапортів комітету, переданому агентству польським Міністерством фінансів. 3,9 млрд євро Польща отримала в рамках інструменту PHARE, завданням якого були підтримка та реструктуризація економіки. 70% коштів скеровувались, головним чином, на інвестиційні проекти, а решта - на створення інституцій. З 2000 року Польща також почала отримувати допомогу в рамках ще двох інструментів - ISPA та SAPARD, річний бюджет який становив, відповідно, близько 350 і 170 млн євро. Завданням першого інструменту була реалізація екологічних і транспортних проектів, а другого - підвищення ефективності сільського господарства та загалом ефективність ведення бізнесу. Польща з травня 2004 року, коли вступила у ЄС, по жовтень цього року отримала в рамках європейської допомоги близько 60 млрд євро "чистими" (з урахуванням вплат до спільного бюджету).

З бюджету ЄС Польща отримає найбільше – понад 64 млрд євро

Офіційні дані про розподіл бюджету Європейського Союзу на 2021-2027 роки між окремими країнами Європейська комісія оприлюднить 29 травня.

Згідно з повідомленням, яке Польське радіо оприлюднило вже 28 травня, для Польщі призначено 64 мільярди 400 мільйонів євро.

Наразі це проект бюджету, остаточне рішення про витрати мають одностайно підтримати всі країни ЄС.

Сума, яку Європейська комісія запропонувала Польщі, означає обмеження політики згуртування на 23 відсотки, порівняно з нинішнім бюджетом. У перерахунку на поточні ціни до 2020 року Польща отримає 84 мільярди євро. Досі найбільше коштів польська сторона призначала на фінансування будівництва доріг, залізниць, очисних споруд, а також на проекти в сфері енергетики, допомогу підприємцям та інновації.

Попри зменшення фінансів, Польща залишиться найбільшим бенефіціаром політики згуртування. На другому місці – Італія, яка має отримати 39 мільярдів євро. Як неофіційно повідомляється, фінансування політики згуртування буде на 20 відсотків меншим передусім у випадку країн Центрально-Східної Європи. Найбільше може втратити Угорщина – 24 відсотки.

Це наслідок зміни методології розподілу грошей. Найбільше мають виграти південні країни Європи – Греція матиме на 8 відсотків більше, також збільшення фінансування можуть очікувати Італія та Іспанія, які постраждали внаслідок кризи і мають велике безробіття. Щоправда, головним фактором при розподілі бюджету надалі є ВВП, проте меншою мірою, ніж досі. Також враховується безробіття серед молодих осіб та справи клімату. Крім того, бюджет ЄС буде меншим у зв’язку з відокремленням Великої Британії. А ще передбачено нові цілі фінансування – оборонну політику та міграцію.

Матеріали з Інтернет

Немає коментарів:

Дописати коментар