Интернет реклама УБС

07.05.19

Особливості дотримання ділової субордінаціі

Картинки по запросу Начальник подчиненныйЗнання тонкощів ділового спілкування - важлива деталь взаємодії з партнерами, підлеглими і начальством. Щоб не допустити промахів в спілкуванні і підвищити ефективність діалогу необхідно дотримуватися субординації в ділових відносинах. Правила ділового етикету застосовні до трьох площинах спілкування: начальник - підлеглий, підлеглий - начальник, партнер - партнер (співробітник - співробітник). У сьогоднішній статті ми розглянемо всі площини, докладно зупинимося на субординації на роботі і в бізнесі.

Начальник - підлеглий
Ставлення до керівника залежить від ряду факторів, включаючи встановлені норми робочого процесу і підтримання авторитету начальника. Для правильно поставленої субординації необхідно грамотно визначити службову дисципліну компанії, етику спілкування з керівником, встановити рамки розпоряджень для своїх співробітників. Коли персонал не сповіщений про порядки і норми ділового спілкування, в колективі з'являється дискомфорт, люди відчувають незручність при спілкуванні з начальником, не знають як сприймати його слова (як прохання або наказ), не виявляють ініціативу. Саме тому кожен співробітник з моменту приходу повинен бути ознайомлений з нормами ділових і робочих відносин.

У разі невиконання працівником Вашого розпорядження потрібно нагадати йому про те, що Ви чекаєте результату, інакше він вирішить що завдання забуте, і не буде знайдений виконувати. Подібні зауваження дають зрозуміти співробітнику всю серйозність даного йому розпорядження та можливі наслідки невиконання обов'язків.
Критика співробітника повинна стосуватися його дій і вчинків на роботі. Особисті образи і приниження не повинні бути присутніми в розмові з підлеглим.
Керівник не повинен ображати і принижувати свого підлеглого

Неприпустимо давати поради особистого характеру своєму підлеглому. Не забувайте про те, що відповідальність за результат буде на Вас.
Щоб не сталося, підлеглі не повинні помічати страху і паніки в діях і словах керівника. Інакше авторитет буде серйозно підірваний.

Співробітники не повинні бачити страх в очах свого начальника

Цінуйте працю своїх співробітників. Винагорода за виконане завдання має відповідати кількості витрачених сил і часу.
Не скупіться на похвалу співробітника. Якщо він проробив гарну роботу він повинен отримати не тільки фінансову, а й моральну винагороду. Працівник повинен розуміти, що його праця була оцінена керівництвом.

Співробітник повинен розуміти, що його праця оцінена, тому не забувайте оголошувати подяку і хвалити працівників

Давайте розпорядження, виходячи з двох факторів: конкретної ситуації, що склалася і характеру підлеглого. Деякі співробітники відразу приступають до виконання доручень, відповідально підходять до роботи, інших потрібно контролювати і стежити за результатом.
При спілкуванні з підлеглими спочатку потрібно вибрати форму доручень, будь то наказ, прохання, рекомендація або питання для роздумів. Накази віддаються або в разі критичної ситуації, що вимагає негайного виконання, або при спілкуванні з недобросовісним працівником, який не розуміє інших форм вказівок. Прохання використовується в стандартній ситуації, виражається в доброзичливості і довірі керівника. У випадку з проханням співробітник може пропонувати свої варіанти вирішення проблеми, висловлювати думку про ситуації, що склалася. Подібна поведінка співробітника неприпустимо при отриманні наказу, який не може обговорюватися і виконується без зволікань. Прохання від наказу відрізняється емоційною подачею, строгістю в голосі.

Якщо керівник ставить питання для роздумів, значить він чекає зворотного зв'язку, хоче створити обговорення проблеми. Таким чином керівники виявляють ініціативних працівників, які в наслідку будуть вирішувати озвучену завдання або проблему. Рекомендації даються керівником з метою допомогти підлеглому швидше знайти рішення задачі, проте вони можуть бути не виконані співробітниками.

Начальник не повинен допускати панібратських відносин з колективом. Його працівники виконують функції також як і люди поза компанією, яким ми платимо за виконану роботу. Якщо відносини будуються за принципом «я плачу гроші - ти робиш свою роботу», то бізнес зазвичай рухається вперед.

Керівник не повинен вставати на місце підлеглих, вникати в їхні проблеми і спускати з рук порушення, інакше персонал просто сяде йому на голову.

Підлеглий - керівник
Відносини з начальником потрібно також уміти вибудовувати, як відносини начальника з підлеглим. Адже від того наскільки правильно співробітник дотримується норм ділових відносин буде залежати його подальша кар'єра. Невмілі дії і запобігливість перед керівником можуть відштовхнути його від підлеглого, змусять його зробити негативні висновки про співробітника. Тому наведемо кілька прикладів, які показують правильне і помилкове поведінку в спілкуванні співробітника з начальником.

Намагайтеся сприяти створенню позитивної атмосфери серед колективу, адже керівник прагне згуртувати персонал, налаштувати командну роботу компанії.
Свою позицію і пропозиції по роботі необхідно висловлювати тактовно і ввічливо, керівник не потерпить нахабні зауваження в свою сторону. Використовуйте фрази: «Дозвольте зазначити ...», «Як Ви поставитеся до наступної пропозиції ...», «А могли б ми спробувати такий варіант ...».

Свої пропозиції співробітники повинні озвучувати делікатно і тактовно

Не можна давати односкладові відповіді і розмовляти з начальником категоричним тоном. Керівник може порахувати, що співробітник до нього ставиться з негативом, а такі люди в колективі не затримуються. Першими під скорочення потрапляють саме неговіркі і вічно незадоволені підлеглі.
Потрібно уникнути стрибків «через голову» безпосереднього керівника, за винятком термінових і екстрених випадків. Така поведінка буде розцінено безпосереднім начальником як неповага і сумнів в його професіоналізмі. Таким чином співробітник підриває авторитет начальника перед усім колективом, що може послужити приводом для догани і штрафу.
Не можна входити в кабінет начальника без стуку, а також відвідувати його, якщо начальник з ким спілкується. Ця розмова може бути важливою, а Ви можете перешкодити.
між керівниками
Ділові відносини можуть вибудовуватися і горизонтально, наприклад між двома керівниками. На діловій зустрічі необхідно дотримуватися наступних правил.

Говоріть ясно і по суті, не потрібно починати розмову з жартів і непотрібних проявів інтересу до здоров'я і справ партнера. В Україні зустрічі можуть тривати кілька годин через некоректності поставленої мети бесіди. Багато ділових людей негативно ставляться до порожніх діалогів, тому що цінують свій час.
Використовуйте в розмові факти і цифри, це дозволить привернути увагу партнера, сконцентруйте його увагу на діалозі.
Якщо співрозмовник починає поводитися агресивно зберігайте спокій, це дозволить знизити градус невдоволення.
Пропонуйте заготовлені шляхи вирішення проблеми, Ваша ініціатива може бути оцінена партнером. Так Ви зможете показати рівень володіння інформацією і компетентність в питанні.
Пропонуйте свої шляхи вирішення проблеми, партнер обов'язково оцінить ініціативу

Намагайтеся не відповідати на телефонні дзвінки, це може здатися неповажних з боку співрозмовника.
Обмінюйтеся візитними картками, це підкреслює Ваш статус і дозволяє зберегти контакт необхідного людини.
У телефонній розмові обов'язково запитайте співрозмовника, чи може він розмовляти в даний момент.
Не використовуйте лайливі слова при діловій розмові, це характеризує керівника як некультурну і малоосвічену людину. З подібним контингентом людей намагаються не мати нічого спільного в бізнесі.

Взаємовідносини між колегами
Знайти контакт і вибудувати правильне спілкування з колегами також є важливим завданням. Існують співробітники, які завдяки хорошим відносинам перекладають свої обов'язки на товаришів, або намагаються показати інших в невигідному світлі перед начальством. Щоб уникнути проблем потрібно грамотно поставити спілкування зі своїми колегами.

При виконанні загального завдання в рівних частинах розділіть обов'язки, якщо цього не зробив керівник. Це допоможе уникнути появи «трутнів», які не будуть приносити користь у роботі.

Розділіть обов'язки між колективом порівну, щоб ніхто не ухилявся про роботи

Намагайтеся уникати перетину робочих контактів і перехоплення клієнтів своїх колег. Це обов'язково призведе до конфлікту і зіпсує стосунки із колегами. Надалі працювати в напруженій обстановці буде складно.

Переманювання клієнтів обов'язково призведе до конфлікту всередині колективу

Чи не обіцяйте того, чого не зможете зробити. Якщо колега Вас про щось просить (підмінити мене завтра, допоможи в рішенні проблеми), то спочатку переконайтеся, що Ви зможете йому допомогти, і тільки потім давайте відповідь.
Намагайтеся уникати особистих тем, робота не місце для душевних бесід.
Не варто самореалізовуватися за рахунок колег. Начальник цього може не оцінити, а відносини з колегами будуть зіпсовані назавжди.

Наслідки недотримання
Субординація є способом визначення відповідальності кожного службовця, від співробітника до директора. Просто відповідальність у кожного різна, рядові співробітники ризикують лише своїм робочим місцем, а директор компанії своїм ім'ям, репутацією і коштами. Чим вище відповідальність людини, тим більше він буде вимагати зі своїх підлеглих. Жодна успішна компанія не може існувати без субординації і її дотримання, на ній вибудувана горизонталь і вертикаль влади.

Наслідки за недотримання субординації залежать від того, наскільки співробітник знехтував відносинами зі своїм керівництвом. По-перше, це зауваження від керівника. Якщо співробітник одного разу порушив норми ділового етикету і субординації, то він найчастіше отримує зауваження від свого начальника із зазначенням на його невірні дії. Після зауваження керівник зазвичай уважно стежить за роботою свого підлеглого, тому необхідно бути уважнішими, щоб не дати привід для догани.

Догану співробітнику виноситься за дисциплінарний проступок або систематичне порушення трудової дисципліни компанії. Догана може бути простою або строгою з занесенням до особової справи. Догана ніяк не відбивається в трудовій книжці, але може стати причиною звільнення за статтею.

Звільнення - крайня міра за недотримання субординації. Зазвичай звільнення пропонується написати за власним бажанням, але якщо сильно засмутити начальство, то можливо звільнення за статтею, за систематичне порушення трудової дисципліни і невиконання прямих обов'язків. Така відмітка у трудовій книжці може кардинально вплинути на подальшу кар'єру, або поставити на ній хрест.

Побудова ділових відносин в організації і за її межами необхідна для ефективної роботи бізнесу. Метою етичних нормативів є встановлення робочої атмосфери, в якій всі розуміють один одного, ставляться з повагою і довірою. Якщо підприємець дорожить репутацією своєї компанії, то він повинен прагнути до утвердження етичних стандартів як в роботі з співробітниками організації, так і з партнерами по бізнесу.
Підготував О. Майстренко

Немає коментарів:

Дописати коментар