Интернет реклама УБС

20.08.20

Підсвідомі бажання або приховані страхи: чому і навіщо ми бачимо сни?


Кожен з нас за своє життя не раз зустрічався з ними: зі страшними, нереальними, заплутаними і незрозумілими людськими снами. Що це таке? Чому і навіщо ми їх бачимо? Давайте розбиратись.

Сон людини складається з двох фаз: повільний сон (NON-REM) і швидкий сон (REM). Швидкий і повільний сон чергуються один з одним, це коло називається циклом сну. Зазвичай, людина проходить п'ять циклів сну. Повільний сон настає відразу після засипання, в цей час наш мозок малоактивний. Слідом за ним настає швидкий сон, під час якого мозок активно працює і саме в цей час ми бачимо сни.

Здавалося б дивно, але людські сни були, є і залишаються найменш вивченим психологічним явищем. У столітті інновацій, наукових досліджень і технологічних досягнень ніхто досі так і не зміг розгадати загадку цього феномену.

Але існує декілька теорій, одні з яких прийшли до нас з часів Фрейда і Юнга, інші з'явилися на сучасному етапі життя. Одна з них, передбачає, що сни - це наші підсвідомі бажання, інша - що це наші внутрішні приховані страхи. Є теорія, яка навпаки, заснована на твердженні,  що сон допомагає нам позбутися наших страхів і тривог, виплеснути всю негативну енергію, що накопичилася за день, і таким чином, уникнути психологічних зривів. Деякі дослідники дотримуються думки, що сни відображають наші дії та поведінку протягом минулого дня.

Цікаво, що вчені досі сперечаються про те, який же колір мають людські сни. Існує думка, що всі люди бачать сни в чорно-білих фарбах, а прокинувшись, несвідомо домальовують кольори тим предметам або людям, яких побачили, відповідно до тих, що вони бачили в реальному житті. Інші вчені, спростовуючи цю теорію, наполягають на здатності людей бачити різнокольорові сни, що можна підтвердити словами багатьох відомих художників, які запевняли, ніби свої майбутні картини вони побачили саме уві сні.

Так це чи ні, але ні для кого не секрет у чому полягає користь здорового людського сну, а ось символи цього сну, найкраще зможете зрозуміти тільки ви самі. За словами сучасного психолога Дар'ї Милай: «Для кожної людини один і той же символ може означати зовсім протилежне», тому вона не радить своїм клієнтам звертатися до сонників.

А чи замислювалися ви коли-небудь над тим, якого кольору сни у вас? І чому ви бачите те чи інше, коли спите?

У наш час мало що вдається приховати від сторонніх очей, особисте життя - стало не таким вже й особистим, ваші досягнення чи провали - не тільки вашими, а й сотнями інших людей, які їх бачили, чули або навіть встигли зняти на плівку. Але саме сни - це те сокровенне, що завжди буде належати тільки вам. Прислухайтесь до себе і цінуєте свої сни, можливо, вони - це ключ до пізнання самих себе?

Богуцька Вікторія

Фото Bruce Mars

Немає коментарів:

Дописати коментар