Интернет реклама УБС

17.02.21

Історії кохання на арені цирку





Перша премєра столичного цирку цього року відбулася згідно сучасним віянням — без звірів. Але ж куди їх дінеш, коли вони на офіційному балансі циркової столичної установи? - тож не дивно, що наступна премєра за тиждень була вже за участі хвостатих, чотирилапих, пернатих артистів. А через те що новостворена вистава припала на день святого Валентина, то й програма носила відповідний характер і отримала відповідну назву - “Історії кохання”. 

  Режисеркою постанови виступила Вероніка Гумарова. Яка втілила ще одну тенденцію — омолодження цирку. Цього року багато молоді беруть участь у виставах; ну і це очевидно, особливо коли тема стосується кохання. Кохання символізували дві пари мімів, котрі у цьому спектаклі замінили досвідчених клоунів МіміРічі - під час пауз між номерами. Запамяталися своїми ніжними біло-рожевими костюмами. 

   Не ображаючи людей, найочікуванішими артистами були тигри. Котячі починали другу частину. Неквапливі, впевнені в собі кішки посідали на визначенві для них тумби й періодично робили трюки. Як на тумбах, так і за межами. Перегорталися навколо себе, Стрибали через трюмо, ставали  на задні лапи. Особливо ефектним було біле тигреня. Для заохочення дресирувальники Козирєви підгодовували кішок мясом на вістрі своїх палок. Закривала котячий цирк левиця... 

  А першими серед хвостатих виступили Оскар і Граф королівської породи. Чорні коні. Під іспанські мотиви і в оточенні костюмів під Кармен вони граціозно обскакували арену цирку, робили аллюри, а наприкінці — як ефектне завершення — сіли на передні коліна. Білі голуби символізують мир, в цьому спектаклі вони асоціювалися з паризькими бульварами під чарівні звуки знаменитого французького шансону.

  Відкривали прем`єру Адам і Єва. Саме такими були образи повітряного дуету Д. Макрової і О. Малого, де партнерка зваблювала чарівним яблуком. На висоті понад десятка метрів над землею. Цей номер удоїстоївся бронзи на цирковому фесті в Іспанії “Золотий слон” і срібла на фестивалі в китайському Джихаї.

  Загалом, програма дуже сильна своєю акробатичною складовою. Неабиякої складності піруети на моноциклі демострували А. Шкандибіна і  Д. Дудник, на роликах — В.Камишникова і Є. Ємельяненко. Номеру останнього дуету вже 10 років, але за цей час він досі не втратив свіжості й актуальності. Українські козаки-батутисти на довгій доріжці вистрибуввали запаморочливі піруети в кілька обертів. Вельми непрості й небезпечні трюки демонстрували на паралельних гойдалках акробати колективу Free Hearts — особливо, коли воднчас перстрибували на гойдалки сусідів. Створений лише позаторік квінтет вже підкрив глядачів Латинської Америки і Франції, де добре розуміються на цирку. 

  Завершувала пррограму ще одна лауреатка міжнародного фестивалю повітряна гімнастка Марія Шевченко. Торік вона була срібною призеркою імпрези в італійському місті Латина. Цього разу вона демонструвала свою неймовірну пластику на висоті 15 метрів. 

  Абсолютно гармонічним був музичний супровід. Якщо на попередній премєрі була майже повністю була сучасна музика, то цього разу діапаон був незрівняно ширше, але не менш динамічним. І шансон, і карменівські мотиви, італійське канцоне, американська класика і звичайно, українська автентика...  Музика не вщухала а ні на хвилину, чітко потрапяючи в унісон з номерами, що вказувало на високу майстерність музикантів. Варто зауважити, що музичний керівник оркестру Національного цирку Марк Рєзницький працює в установі вже півстоліття. На прес-конференції він з сумом зауважив, що артисти й музиканти дуже люблять популярність, оплески заповненого вщерть залу благодарними глядачами, що сьогодні неможливо в умовах пандемії. Але висловив перконаність, що незабаром недугу здолають і цирк, як завжди, буде заповнюватися вповну.

 Генеральний директор Владислав Корнієнко розповів, що сьогодні держава частково фінансує цирк  — переважно, на зарплату персоналу. Решта доводиться заробляти, це і продаж квитків, і підтримка УКФом, бартер. Артисти не шикують гонорарами, але, принаймні, робота є.... Бо в багатьох країнах зараз не до цирку. Збанкрутував знаменитий “Дю Солей”, в непевному стані перебуває легендарний монте-карлівський цирк. Тож, чимало наших артистів повернулися тимчасово на батьківщину, і можуть радувати вітчизняного симпатика цирку.

Сергій Бахін

Немає коментарів:

Дописати коментар