Интернет реклама УБС

22.04.21

Поїхати, щоб повернутись!


Україна – молода, перспективна, з неймовірно гарною мовою держава. Та з кожним роком вона все більше втрачає свій народ. Але чому? Ми маємо не поганий врожай. Наші товари експортують до різних країн світу. У нас поліція, як у Європі, система освіти скоро стане, як в європейських країнах. Навіть безвізовий режим отримали. 

Та чому ж Україна втрачає свій народ. Лише тому, що не має європейського коріння? Лише через те, що «старші сини»  крадуть у неї з гаманця гроші , а там де були її вишневі сади будують заводи, а «доньки» годують  неякісною їжею?     Причини еміграції:

За статистикою Світового конгресу українців, сьогодні приблизно 20 мільйонів українців проживають за кордоном. На думку директора міського Центру зайнятості Ігоря Вознюка, причина  –  в економічному чиннику: за останні роки наша держава посіла одне з останніх місць в Європі, як за рівнем середньої, так і мінімальної зарплати. І незабаром це число зросте — адже майже 60 відсотків українців віком від 18 до 35 років хочуть виїхати працювати в країни з кращим економічним та політичним розвитком. І хоч реалізовує це бажання лише кожен сьомий — хвиля еміграції з кожним місяцем набирає обертів. 

Головними причинами можливої еміграції в грудні 2016-го українці назвали пропозицію прибуткової роботи (28%) і збройний конфлікт (27%). Далі йдуть економічні проблеми в країні (19%) і сімейні обставини (18%). Замикають список згадуваних причин можливої еміграції відсутність умов для самореалізації (9%) і політична нестабільність (7%). Третина українців (29%) заявила, що ніякі обставини не змусять назавжди покинути країну. Тобто, більшість просто шукає гарну та стабільну роботу. 

Політики , журналісти  щодо масової еміграції українців: 

"Залишаючи ж країну в пошуках кращого світу, ми капітулюватимемо. Не як окремі сім'ї, хлопчики і дівчатка, а як покоління. Не став господарями у себе, у інших ми приречені стати в кращому випадку гостем, в гіршому  –  чужаком другого сорту",  – пише народний депутат Мустафа Найєм. 

"Якщо хтось думає, що тут він не хоче нічого робити для кращого життя, а ось в іншому місці все вже зроблено…….у мене для вас погані новини.  Якщо ви не хочете нічого робити – то проблема в вас, не в місці ", - відреагував заступник міністра економічного розвитку і торгівлі Максим Нефьодов.


"В кінці кінців – еміграція – це вибір і право кожної особистості і засуджувати можуть лише ті, хто такий вибір зробити не здатний. Питання не у тому де ти живеш, а у тому де ти можеш реалізуватись і принести більше користі для суспільства у тому числі своєї Батьківщини. Зрештою еміграція може бути як і все в житті тимчасовим ",  - написала журналістка Мирослава Гонгадзе, вдова убитого Георгія Гонгадзе, яка в 2001 році отримала політичний притулок у США. 

Країни, які найбільше приваблюють:

Переважно більшість їдуть до Польщі. Там завжди пропонують гарну роботу з пристойною зарплатою. До того ж українці не бояться виконувати навіть брудну роботу. Навіть більшість там залишаються жити. 

Набуває популярності Канада. Там навіть є райони де проживають лише українці. 

Також наших громадян приваблює Америка. Не дивлячись на досить високу заробітну плату, жити там дорого. Але в США можна отримати додатковий досвід та збагатити свої знання у різних сферах, і потім ділитися цим  в Україні. Є можливість працювати погодинно і отримувати також непогані гроші. Наприклад, дитина яка там народилася, отримує одразу американське громадянство.  Але тут є і мінус, люди не завжди хочуть повертатися назад. 

З кожним роком наші земляки вирушають у пошуках кращого життя до різних країн світу. Знайомий нашої сім'ї вже третій рік працює в Африці кухарем.  Не дивлячись на моральну тяжкість, він отримує  задоволення від своєї роботи. І таких людей багато. Люди не бояться відкривати нові країни для свого заробітку. 

Заробітна плата українців: 

Кожна робота оцінюється по - різному. Неабияку роль грає, чи влаштувались ви офіційно чи лише для заробітку. 

Загалом 37,7% мають вищу освіту,  а 53,94%  – середню освіту, і лише 8,4% мають початкову професійну освіту або нижчу (наприклад, неповну середню). 

Переважна більшість мігрантів виконує прості фізичні роботи, що не потребують кваліфікації (70,7%), а середній час роботи на тиждень складає 54 години, що набагато більше , ніж для поляків. Середньомісячний чистий дохід становить близько 2,1 тис. злотих (13 тис. гривень). Найбільше заробляють мігранти, які працюють в ремонтно-будівельному секторі (2,729 злотих).

Наслідки еміграції:

Голова Європейського конгресу українців, перший заступник голови Світового конгресу українців Ярослава Хортяні відповіла на питання: «Які наслідки для країни може спричинити чергова хвиля еміграції?»  

-   Наслідки відчутні вже зараз. В Україні бракує кваліфікованих кадрів та працездатного населення. Єдина надія — на те, що в найближчі 10 років ці люди повернуться на Батьківщину. І привезуть сюди нові технології, знання та вміння.

-  Україні дуже важливо подбати зараз про своїх мігрантів, бо кошти, які надсилають емігранти сюди, наповнюють велику частину ВВП країни. Так, за даними Національного банку України, за минулий рік із Польщі було передано в Україну 54 мільярди гривень. І це лише з однієї країни!

Отже, майбутнє Батьківщини у наших руках, адже зовсім не важко прибрати після себе сміття, берегти природу, курити у відведених місцях, обережніше їздити на дорогах. Щоб потроху наша країна змінювалась та ставала на шлях до Європи, а українці були впевнені, що гарну роботу можна знайти на Батьківщині, почали менше емігрувати. Тобто зберегти Україну та її народ. 


 Діана Гнідко

Немає коментарів:

Дописати коментар