Интернет реклама УБС

05.10.21

Гіг-економіка: новий формат звичного світу


Автор Ольга Ганзій


Гіг-економіка (gig-economy), або економіка вільного заробітку, з'явилася після розвитку інформаційних і комунікаційних технологій. Явище гіг-економіки не нове, але завдяки недавньому технологічного буму і пандемії воно стало знайоме і доступне ще більшій кількості людей. 

І якщо ще кілька десятків років тому працівник швидше асоціювався із частиною великої і надійної компанії, то зараз все дещо змінилося. Досягаючи певного рівня, кількість починає переходити в якість. І співробітник, маючи певний професійний досвід, починає розуміти, що міг би розпорядитися своїм часом і знаннями краще при зміні умов роботи. Такі передумови як: спроби збалансувати життя і роботу, знайти найбільш ефективний шлях співпраці і вийти на більш вигідні угоди, схиляє робітників до залучення до гіг-економіки. Гіг-економіка - це такий формат роботи, при якому роботодавець не наймає фахівця в штат, а запрошує незалежних виконавців, щоб у зазначений термін вирішити поставлену задачу. В таких умовах компанії не витрачають зайвих грошей на пошук співробітників і утримання штату, а працівники зацікавлені швидше виконати доручення і отримати оплату за виконання завдань. Якщо раніше фахівці бачили в ролі фрілансерів тільки працівників розумової праці - бізнес-аналітиків, консультантів IT і digital-фахівців, то зараз зростання ринку послуг забезпечують представники масових професій - водії таксі і кур'єри.

Вже складно уявити наше життя без можливості замовити таксі через Uber (або будь-який інший додаток), забронювати спальне місце в іншій країні за допомогою Airbnb або доїхати до сусіднього міста, списавшись з водієм через BlaBaCar. Ринок само зайнятих пропонує рішення абсолютно різних завдань. Він складається з безлічі несхожих один на одного сегментів, кожен з яких покликаний задовольнити певну потребу. Для окремої людини зростаюча популярність гіг-економіки - величезний плюс. Щоб розвивати нереалізовані навички та вміння, потрібен тільки смартфон або комп'ютер з виходом в інтернет. Якщо до цього також додати затребувану і корисну  пропозицію, кмітливість, ефективність і готовність працювати на себе, то будь-хто зможе отримувати регулярний заробіток. 

Що це дає бізнесу?

Для бізнесу модель гіг-економіки - це швидке вирішення завдань компанії і доступ до зовнішньої експертизи. Знайти класного фахівця в штат займає багато часу. Процес займає місяці, а завдання треба вирішувати зараз. Розмістивши свій проект на платформі для фрілансу або інших схожих каналах, ви зможете скоротити цей процес до декількох днів, максимум пари тижнів. Звертаючись до досвідченого фахівця вузького профілю для конкретного завдання, компанія заощаджує ресурси на адаптацію співробітника в компанії, передачу справ і первинне навчання. Спеціаліст з боку може побачити слабкі сторони продукту і зробити роботу ефективніше, ніж внутрішня команда. Залучаючи людини з боку, компанія залучає свіжий погляд і нові компетенції.

Що це дає фрілансеру?

Для фахівця робота у позаштатному режимі - це можливість самому визначати своє життя, працювати у вільному графіку і заробляти більше, ніж в штаті однієї компанії. Але якщо для компанії найм на проект - один з інструментів, яким можна користуватися для певних завдань, то для людини - це вибір, який має плюси і мінуси.

Найчастіше представники гіг-економіки не мають доступу не тільки до корпоративних пільг, а й до системи соціального захисту, яку отримують наймані співробітники. Крім того, стереотипне мислення про відсутність офіційного трудового стажу знецінює реальний досвід роботи з нестандартними замовленнями. Фрілансери часто змушені працювати навіть більше, ніж офісні співробітники. Однак різні дослідження і опитування показують, що щорічно кількість фрілансерів збільшується приблизно на 10-15%. Наразі 162 мільйони чоловік - працює на фрілансі в США і Європі. У розвинених країнах фрілансери складають від 20 до 30% працездатного населення. Цей показник з кожним роком зростає, а пандемія тільки прискорила цей процес. 

Гіг-економіка - породження цифрової епохи. Її можна побоюватися, розглядати як конкурента або використовувати для інтересів роботодавців та працівників. Поява нішевих сервісів цілком може стати драйвером зростання гіг-економіки нарівні зі збереженням тренду на віддалену роботу. А це, в свою чергу, стане стійким драйвером для подальшого зростання сегмента тих, хто працює на себе. У підсумку, ми отримаємо значне скорочення частки необслуговуваних сегментів, що буде допомагати само зайнятим фахівцям вести свою діяльність прозоро і в кінцевому підсумку забезпечить зростання економічних показників країни. Можливо, в найближчі 10 років звичний для усіх формат класичного працевлаштування і тривалої роботи в одній компанії остаточно застаріє. 

Немає коментарів:

Дописати коментар