Интернет реклама УБС

08.12.21

Село Халеп’я – колиска Трипільської цивілізації




На початку грудня на Київщині відбулася екскурсія в музеї Вікентія Хвойки села Халеп’я для представників Спілки жінок міста Києва на чолі з головою Лідією Москаленко та журналістів під керівництвом Ольги Дубовик. Делегацію люб’язно зустрів на прабатьківщині Трипільської культури в селі Трипілля старший науковий співробітник, директор музею Вікентія Хвойки Василь Трубай 

Він привітав гостей на трипільській землі та одразу запропонував зануритися в давню історію, ознайомивши із місцем на сакральній горі, де колись стояло давньоруське місто Треполь. З оглядового майданчику трипільської гори, який немов завис над крутим обривистим берегом Дніпра, відкрився чудовий краєвид на широкі дніпровські води. Там пан Василь почав розповідав про те, як було відкрито на цих землях Трипільську культуру, яка є символом Золотого віку – з його добробутом, мудрістю і справедливістю. Окрім цього ще згадав про славного отамана із Трипілля Зеленого (Данила Терпила), який боронив рідну землю на початку ХХ ст..від московсько-більшовицьких окупантів. А Трипілля у 1919 р. стало столицею самопроголошеної Трипільської республіки на чолі з отаманом Зеленим. 

Із цієї локації далі гостиний господар повіз своїх гостей місцями одноденного туристичного маршруту по трипільській окрузі на місце сили до славетного історичного села Витачів, що розкинулося на крутих дніпровських пагорбах і вважається одним із найстаріших поселень України. Колись на цих кручах розташовувалися літописні міста Київської Русі Святополче та Витачів. А в урочищі Городище на горі Княжий шпиль на початку 90-х років український письменник-фантаст та дисидент Олесь Бердник оголосив про створення Української Духовної Республіки. На місці, де як припускають відбувався княжий з’їзд, збудував каплицю, яка є єдиної в Україні, що увінчана давнім козацьким хрестом (семихрестям) з ескізу Тараса Шевченка. Також у Витачеві зберігається «Послання у вічність» заховане під каменем на якому написано: «Відкрити у День, коли буде подолано час і смерть. Ми знаєм – це буде!»). Тож мабуть ті часи, коли на землі настане Золотий вік, який мали наші пращури трипільці вже не за горами. 

Познайомившись із місцес сили, група киян переїхала в село Халеп’я до музею Вікентія Хвойки, де відбулася головна частина заходу. Саме на полях  Халеп’я Вікентій В’ячеславович проводив свої перші розкопки поселення трипільців у 1896-1898 роках. І на протязі цих двох років жив і працював у місцевій школі грамоти. Тому не дивно, що нині ця будівля відіграє роль музею Вікентія Хвойки. Його відкрили в день народження видатного археолога – 20 лютого 2009 р. Це і досі єдиний музей в Україні, присвячений його діяльності. 

Василь Трубай провів надзвичайно цікаву насищенну інформацією екскурсію музейними залами. Він розповів про відкривача Трипільської культури Вікентія Хвойка та про те, як він її знайшов. Пан Василь показав унікальні музейні експонати – трипільські тарілки, горщики, скульптурки богинь, біноклі, знайдені на території земель села Халеп’я «чорними археологами», які люб’язно передали їх до фондів музею та розповів, у який спосіб їх використовували трипільці. 

Всі присутні змогли потримати в руках оригінальні трипільські артефакти виготовлені пращурами українців 6000 років тому. Ці старовинні артефакти дали можливість доторкнутися до глибокого нашого минулого та духовно поєднатися із предками трипільцями через справжність глини. 

Музейна екскурсія далі перейшла в дружню вечерю за трипільським  блюдом «Трипільське Сонце» та  щирими промовами. Усі залишилися задоволеними та покидали старовинне село Халеп’я із чудовим святковим настроєм.  

Леонід Коваленко. 

Світлини Георгія Лук’янчука.

Немає коментарів:

Дописати коментар