Интернет реклама УБС

17.03.22

Як Україна інтегрувала свою енергосистему у європейську і що це означає


Як повідомляє Європейська правда

16 березня відбулася справді епохальна для нашої євроінтеграції подія – Україна приєдналася до Єдиної енергосистеми Європи ENTSO-E. Приєдналася в момент найбільших ризиків, у тому числі для енергетичної системи країни. І в той момент, коли допомога ЄС потрібна, як ніколи.

Про те, як це сталося і як членство в ENTSO-E допоможе Україні під час війни і після її завершення, редактор ЄвроПравди Юрій Панченко поговорив з головою правління компанії "Укренерго" Володимиром Кудрицьким.

Відеоінтерв’ю можна подивитися на  YouTube-каналі Європейської правди а текстова версія розмови - у матеріалі Голова "Укренерго": Наш вступ до енергосистеми ЄС – це стратегічний програш Росії.

Про що говорив Володимир Кудрицький: 

За словами Кудрицького, приєднання до ENTSO-E дало Україні додаткову стійкість енергосистеми і впевненість у тому, що під час війни наші громадяни і ЗСУ будуть забезпечені електроенергією.

"Наразі ситуація в енергосистемі, попри всі ризики, залишається стабільною. Та можливість отримання електроенергії з Європи дозволяє нам більш впевнено дивитися у завтрашній день. Ми гарантували собі безперервне енергопостачання протягом наступних тижнів і місяців".

"Українська енергосистема довела, що вона є надзвичайно стійкою. Ми змогли тижнями балансувати енергосистему не просто в режимі "острова", тобто у від’єднаному стані від Росії і Білорусі, а ще й під час війни, під час бомбардувань і нищення критичної інфраструктури".

"В умовах військової агресії Росії наше споживання впало на 35%".

За словами голови правління компанії "Укренерго", підключення України до енергосистеми ЄС не має суттєво вплинути на енергобаланс в самій Європі.

Володимир Кудрицький каже, що на сьогодні в українській енергосистемі є достатньо резервів для заміщення роботи будь-якої АЕС та будь-якої теплової електростанції або навіть декількох теплових електростанцій. Він додає, що гідроелектростанції функціонують усі, причому повним складом.

"Приналежність нашої енергосистеми до ENTSO-E, той факт, що Україна є частиною європейського енергооб’єднання, має в рази збільшити апетит інвесторів до вкладень в українську енергетику. Синхронізація нашої енергосистеми з європейською означає, що ми працюємо за європейськими правилами, які зрозумілі інвесторам".

Голова правління компанії "Укренерго" зазначив, що повернення до старого довоєнного життя, коли фактично українська енергетика була клубом кількох олігархів, уже не буде.

"Деякі рибки в акваріумі можуть здаватися великими, але коли ви випускаєте їх в океан, вони вже не можуть там домінувати".

"Для Росії від’єднання української енергосистеми – це стратегічний програш. В російській енергетичній доктрині прямо записано, що вони будуть усіляко протидіяти від’єднанню від своєї енергосистеми енергосистем країн-сусідів. Це передусім Україна і країни Балтії".


Немає коментарів:

Дописати коментар