Интернет реклама УБС

28.04.22

В ООН закликали міжнародну спільноту збільшити допомогу українським біженцям Як повідомляв Укрінформ


Як повідомляв Укрінформ, Верховний комісар Організації Об’єднаних Націй у справах біженців Філіппо Гранді закликав негайно припинити війну в Україні, яка призвела до переміщення понад 10 млн осіб, та збільшити допомогу українським біженцям.

Верховний комісар ООН, здійснивши візит в Україну вперше після масштабного російського військового наступу, також закликав міжнародне співтовариство надати підтримку мільйонам мирних жителів, які постраждали від бойових дій, включаючи чверть населення, яке було змушене покинути свої домівки.

«Швидкість переміщення в поєднанні з величезною кількістю постраждалих за такий короткий час є безпрецедентною в сучасній європейській історії», - заявив Гранді.

Він зауважив, що страждають мирні жителі, а понад 10,5 млн людей були переміщені в межах України або за кордон як біженці. Ще 13 млн людей потребують термінової гуманітарної допомоги по всій країні.

«Я розмовляв з жінками, з дітьми, які сильно постраждали від цієї війни. Шоковані та травмовані, вони рятувались від жорстоких бойових дій, полишаючи свої домівки, а часто і своїх рідних. Потреби у захисті та гуманітарних потребах є величезними і продовжують зростати. І хоча гуманітарна допомога є надзвичайно важливою, сама по собі вона не може дати їм те, чого вони дійсно потребують - а це мир», - додав він.

Після зустрічей з представниками українського уряду Гранді сказав, що глибоко вражений лідерством, яке продемонструвала українська влада на всіх рівнях у реагуванні на гуманітарну кризу, а також самовідданістю та стійкістю українського народу, який приймає мільйони своїх переміщених співвітчизників.

Гранді підтвердив прихильність УВКБ ООН залишатися в Україні та допомагати українцям в самій країні та в сусідніх країнах. Зазначається, що УВКБ ООН, яка діє в Україні протягом 28 років, зосереджує свою діяльність на захисті, екстреній житловій допомозі та грошовій підтримці під загальним керівництвом уряду та у координації з усією системою ООН.

Програма УВКБ ООН, яка впроваджується в кількох областях, має на меті охопити 360 тис. осіб із підтримкою на суму 80 млн доларів протягом перших трьох місяців і доповнює урядову програму соціальної допомоги.

За словами Гранді, щоб реагувати в необхідних масштабах, гуманітарні організації повинні мати можливість безпечно доставляти допомогу нужденним українцям, де б вони не були.

«Гуманітарна система робить все можливе, щоб охопити вразливих людей по всій країні, але безпека працівників гуманітарної допомоги та цивільних осіб, які отримують допомогу, має бути гарантована. Це фундаментальний принцип міжнародного гуманітарного права, який необхідно поважати. Від цього залежать життя», - заявив він.

Гранді також звернувся до міжнародної спільноти з проханням надання більшої кількості ресурсів для гуманітарної допомоги. «Підтримка та солідарність, яку досі виявили донори, сусідні країни та приватні особи з усього світу, були надзвичайними. Але потреби тут, в Україні, зростають, і міжнародна спільнота має продовжувати підтримувати найбільш незахищених українців», - заявив він.

Як повідомляв Укрінформ, 30 березня Верховний комісар ООН у справах біженців Філіппо Гранді відвідав Львівщину. Він поспілкувався з вимушеними переселенцями, яких поселили в одному із санаторіїв області, та пообіцяв надалі допомагати.


 

Немає коментарів:

Дописати коментар