Интернет реклама УБС

12.12.13

Сирітські гроші

Як заробляють на прийомних дітях
Як заробити на сиротах? Сімейні дитячі будинки - це не тільки порятунок дітей від державних богоугодних закладів, але часом і успішний бізнес. До чого це приводить - The New Times досліджував питання в містечку Фокино Брянської області

Лада Ісмаїлова говорить дуже швидко, дивлячись у підлогу і нервово заламуючи пальці. Кругла сирота. Рідна мати повісилася на її очах і на очах чотирьох її братів і сестер, коли Ладі було десять. Батька не пам'ятає. З лікарні, куди дітей відправили на реабілітацію після самогубства матері, всіх п'ятьох взяла на виховання прийомна сім'я Тулякова. «Дітям пощастило», - впевнено говорили навколо .

Зразкове сімейство

Фокіно - маленьке містечко в сорока хвилинах їзди від Брянська. Населення - близько 15 тис. чоловік. Ями, калюжі, зграї худих псів і рідкі перехожі. З визначних пам'яток - давно не ремонтувалася школа мистецтв. Головне підприємство - цементний завод. Влітку все навколо здається білим від товстого шару цементного пилу.

У Фокіно на вулиці Звєрєва в довгому багатоповерховому будинку, який місцеві називають китайською стіною, живуть Ольга та Олександр Тулякова. Якщо вірити газетам і телебаченню - легендарні батьки, герої нашого часу. «У маленькому містечку Фокіно багатодітні Тулякови - приклад для наслідування», - повідомлялося в ефірі НТВ.

У 1989 році працівники цементного заводу подружжя Тулякови, маючи трьох рідних дітей, вирішили створити на Брянщині перший сімейний дитячий будинок. Незвичайну для того часу ініціативу підтримав Радянський дитячий фонд, а керівництво заводу пообіцяло матеріальну підтримку. Через рік в сім'ї Тулякових з'явилися перші сироти. Дитячі будинки та інтернати Брянської області щедро постачали Ольгу Тулякову новими малюками: три, три, потім відразу п'ять. Обласна і міська адміністрації були в захваті. Депутати закликали рівнятися на Тулякова, кожна місцева газета вважала своїм обов'язком 

взяти у героїчної матері інтерв'ю, а в 2002-му за свій громадянський подвиг Ольга Сергіївна отримала орден Дружби. У якийсь момент прийомних дітей у сім'ї було відразу вісімнадцять .

Зазвичай Ольга Сергіївна брала відразу по кілька дітей, братів і сестер. Це були різні й часто «складні» діти. Завжди вже у свідомому віці, майже завжди пам'ятають своїх рідних батьків і чому вони залишилися сиротами. Багато хто з них, як Лада Ісмаїлова, потрапляли до Тулякова, минаючи дитячий будинок.

Родині активно допомагали. Цементний завод виділив землю під дачу, побудував гараж, щомісяця видавав матеріальну допомогу, купував меблі, оплачував путівки дітям у літній табір. Від місцевого хлібокомбінату - кожен день безкоштовний хліб, від Дитячого фонду - подарунки, свята, поїздки за кордон. З перевірками в будинок Тулякова приходили нечасто, а сором'язливі діти ні на що не скаржилися. Репутація сімейства здавалася бездоганною, поки в кінці лютого цього року Лада не написала в газету « Фокінский вісник» відкритий лист.

Ви дебіли. Вам не положено.

«По телевізору показували, як вона дітей спати укладає і на ніч книжки читає. Ви думаєте  це правда? 

Вона ніколи в житті цього не робила!» - Скрикує Лада.

За словами Лади, нічого подібного не було. Тулякова і сироти разом навіть ніколи не їли. Було два столи. М'ясо, фрукти, солодке - для рідних дітей і напівфабрикати з макаронами - для державних. 

Готували прийомні діти для себе самі. Як розповідає тепер колишня прийомна дочка, навіть подарунки на свята від Дитячого фонду практична Тулякова уважно розбирала. Сиротам в підсумку діставалися тільки льодяники. На всі дитячі питання Ольга Сергіївна обурено відповідала: «Ви дебіли. Вам не положено».

В Олени Стрельникової, головного редактора газети «Фокінский вісник», знайомі працювали в літньому таборі, де щоліта відпочивали сироти. Діти набивали кишені хлібом, ховали його під подушки, справляли враження вічно голодних, а Ольга Тулякова, коли приїжджала, купувала малюкам морозиво ...одне на двох. «Ви змушували нас харчуватися відходами з вашого столу», - говорить Лада у своєму відкритому листі.

Помста скривдженої дитини?

Ладу і ще трьох прийомних дочок Тулякова, Іру Сушенскую, Катю Тарасову і Настю Ісмайлову добре знають у Брянському професійному училищі № 11 . Дівчата закінчили його за спеціальністю кухар-кондитер, Лада - з червоним дипломом. Ісмайлову тут пам'ятають як талановиту ученицю з різким характером. За це багато педагоги її недолюблювали. Новина про відкритий лист повалила викладачів в шок: «Не думали, що вона вирішить!» Чи може Лада перебільшувати або навіть говорить неправду? «Ні, вона не бреше», - упевнені майстра виробничого навчання Інна Цуканова і Тетяна Панаморева і соціальний педагог Любов Робніна.

«Я ж не тільки Ладу знала і вчила, - розповідає Інна Цуканова. - Ірочка Сушенська була моєю улюбленицею. Я Ірочку дуже жаліла. Вона була, як звір, дика, нервова. Я до неї підхід довго шукала. Одягали її дуже погано. Одна якась кофточка і брюки на цілий рік, незалежно від погоди. 

Бліденька, худенька. Забивали її в цій сім'ї. Я її один раз запитала: де краще жити - у прийомній сім'ї або в дитячому будинку? Вона так і не змогла відповісти».

« Стипендію і всі виплати мати забирала у них до копійки. У них рубля в кишені ніколи не було», - в один голос кажуть викладачі. Ще в училищі сиротам видавали допомогу на одяг, її потрібно було придбати протягом декількох днів і надати чеки. З звітністю за витратами у Тулякова завжди були проблеми. Чеки приносили явно чужі, а одягу у дітей майже ніколи не додавалося. Один раз викладачі приїхали до Тулякова з несподіваною перевіркою. У холодильнику самотньо стояла банку кабачкової ікри.

Як створювалася імперія

Ресторанно -готельний комплекс «Імперія» знаходиться недалеко від будинку Тулякова, близько шосе, що веде з Брянська в Калугу. Зовні це невисока будівля з сірої цегли: на першому поверсі - кафе і шиномонтаж, на другому, як кажуть місцеві жителі, номери. Після Фокінских злиднів внутрішнє оздоблення « Імперії» вражає розкішшю: італійська плитка, дорогі меблі, дзеркала, палаючий камін. 

«Ми запалюємо його кожен день, після обіду», - з гордістю в голосі розповідає кореспонденту The New Times господиня закладу. Це і є Ольга Тулякова.

Будівництво «Імперії» почалося три роки тому. Ользі Тулякової вдалося переконати місцеву владу, що створює вирослим прийомним дітям робочі місця. Губернатор Микола Денін виділив близько мільйона рублів, цементний завод постачав будматеріалами, знайшлися приватні спонсори, готові допомогти дітям.

«На будівництві працювали діти, і дорослі, і маленькі. Тягали цеглу, довбали лопатами фундамент. 

Але всі ми вірили в благородну мету цієї затії. Діти будували своє майбутнє», - згадує головний редактор Олена Стрельникова. «Вона у нас всі гроші забирала. Ми навіть з нею сходили і всю мою сирітську пенсію зняли. Вона обіцяла, що, як побудує, все поверне і зарплату хорошу платити буде» , - каже Лада.

Генеральний директор Ольга Тулякова відкрила ТОВ «Імперія» наприкінці 2008 року. Через місяць після відкриття всі найняті працівники отримали зарплату. За словами Лади, прийомні діти не отримали нічого. « А вам за що? Нічого я не повинна і не обіцяла! Ви все проїли», - відповіла сиротам прийомна мати. Лада Ісмаїлова стала сперечатися, вимагати обіцяні гроші. «Вона її за це на вулицю виставила, в мороз, без речей і грошей», - додає Олена Стрельникова. «Через кілька днів я до неї знову прийшла 

просити грошей, вона мені десять тисяч дала. На ці гроші я оплатила знімну квартиру на два місяці, купила подушку і ковдру. У мене ж зовсім нічого немає», - пояснює дівчина.

Зараз у шиномонтажі працює рідний син Ольги Тулякової з найнятими місцевими підлітками, в кафе - сама господиня, її сестра і чотири прийомних дочки. Як стверджує Лада Ісмаїлова, безкоштовно. Три з них ще навчаються в технікумі, тому працюють з чотирьох вечора до третьої ночі, а зранку йдуть на заняття.

Заробити на сиротах

Сьогодні в будинку подружжя Тулякових живуть одинадцять прийомних дітей. Шестеро з них неповнолітні. Три хлопчики і три дівчинки. Наймолодшій Христині - сім, старшим, Сергієві і Максиму, по десять. На початку цього року виплати на їх утримання затримали на два тижні. «Це сталося через новорічні канікули і кризу. Зараз таких проблем більше немає», - пояснюють у комітеті у справах сім'ї, охорони материнства, демографії адміністрації Брянської області. У мороз господиня «Імперії» вивела малюків 

на мітинг до будівлі адміністрації області вимагати гроші. Вона запевняла, що їй нема на що годувати дітей. Переляканим сиротам вона пояснила, що, якщо грошей їй не дадуть, вона поверне їх туди, звідки взяла, - в дитячий будинок.

До відповідних загроз пані Тулякової в адміністрації міста Фокіно давно звикли. Їх вислуховують тут, принаймні, раз на рік, коли мати подовжує свій трудовий договір .

«Будь ласка, не плутайте усиновлених дітей з прийомними», - говорить голова правління Брянського відділення Російського дитячого фонду Любов Олефіренко. За всиновлену дитину за законом батьки відповідають так само, як за рідного. Прийомних батьків наймає держава, їм за укладеним контрактом щомісячно виплачується зарплата і видаються гроші на утримання дитини. Крім офіційної допомоги сім'я Тулякова завжди отримувала додаткову, головним чином від обласної адміністрації, цементного заводу та Дитячого фонду.

У Тулякова п'ять квартир в одному під'їзді. Всі вони виділялися під сімейний дитячий будинок  але 11 сиріт живуть тільки в двох з них. Інші три займає сімейство Тулякових. «Молодшим дітям ще нормально, а ми вшістьох жили в колишній коморі. Кімната зовсім маленька. Тільки встати і вийти », - згадує Лада.

На питання, чому діти стільки років мовчали і продовжують мовчати, Лада Ісмаїлова відповідає, не замислюючись. «Боялися!» - «Чого ?» - «Психушки!» - «Вона туди всіх неугодних обіцяла відправити і відправляла  Мій рідний брат там два рази лежав». - «Він хворий?» - «Ні, здоровий!» - «А як же це можна ?» - «Гроші у неї».

Директор одинадцятого училища і один з найбільш шанованих жителів Брянська Станіслав Ковалевський в 1989 році безпосередньо брав участь у створенні прийомної сім'ї Тулякових. Тоді він входив до ініціативної групи зі створення в області сімейних дитячих будинків. «Я Ольгу двадцять років знаю. Раніше вона інша була, - каже Станіслав Сигизмундович. - Гроші і слава її зіпсували. Зажерлива стала, жадібна. Хоче ще і ще. І питання ж не в тому, що дітям у неї гірше, ніж у дитячому будинку, там жахливо, ніхто і не сперечається. Адже ніхто цим дітям кращої альтернативи запропонувати не може. Але головне тут у тому, у що хороша ідея вилилася  Може людина відразу двадцять дітей виховати? Ні! Навіщо стільки давати? Тепер ось вона просто державу доїть, а не дітей виховує».

С. Малий
В. Калініченко
За матеріалами "The New Times"

Немає коментарів:

Дописати коментар