Интернет реклама УБС

23.12.13

Як отримати гроші від своєї фірми?

Багато наших співвітчизників, які проживають в Чеській Республіці, з тією чи іншою метою відкрили і зареєстрували фірми, юридичні особи, найчастіше - товариства з обмеженою відповідальністю (sro). Одні з них є так званими «пустушками», тобто на їх базі не ведеться ніяка діяльність, а в бухгалтерських звітах одні нулі. Хоча треба визнати, що таких фірм стає все менше і менше у зв'язку із змінами вимог по відношенню до іноземців з довготривалими дозволами до перебування на території ЧР. Інші ж дійсно ведуть активну підприємницьку діяльність.

Рано чи пізно у власників фірм виникає природне запитання - як можна перевести гроші з фірми на особисті рахунки її власників? Які ж законні способи вирішення цієї проблеми для товариств з обмеженою відповідальністю (sro)? Головним із способів є, звичайно ж, виплата частки прибутку засновникам з прибутку компанії. Далі приходить на розум спосіб укладення будь-якої комерційного договору на проведення робіт або надання послуг. При цьому відносини між фірмою і її засновником розглядаються як господарські відносини між юридичною особою (фірмою) та фізичною особою (засновником). Часто використовуються різні договори позик, а також договори здачі в оренду власності власника фірми безпосередньо цій фірмі. Який зі способів є кращим, сказати складно без прив'язки до конкретної ситуації, але в цілому у кожного з них є свої плюси і мінуси.

Поділ прибутку між співвласниками фірми

Основним способом, як співзасновникам отримати гроші від фірми, є поділ прибутку між її власниками. Якщо фірмі вдалося отримати прибуток за звітний період, то вона повинна заплатити податок на прибуток, ставка якого в Чеській Республіці складає 19 %. Після чого збори засновників можуть прийняти рішення про виплату фірмою прибутку її засновникам.

Однак при виплаті прибутку фірма повинна дотримати ряд вимог, які прописані в законі ( § 123 Торгового кодексу). У ньому говориться, що до виплати прибутку фірма може приступити тільки після того, як необхідна її частина буде переведена в резервний фонд. Якщо ж фірма не організувала резервний фонд у момент реєстрації, вона повинна його заснувати в рік, коли вперше отримає чистий дохід за звітний період.

Розмір резервного фонду при його заснуванні не повинен бути менше 10 % чистого прибутку і не вище п'ятивідсоткової межі розміру статутного капіталу. У подальші роки резервний фонд може поповнюватися з прибутку на величину, встановлену в договорі засновників, але не менше ніж на 5 % від чистого прибутку.

При виплаті прибутку фірма не може використовувати кошти зі статутного капіталу, резервного фонду або з інших організованих нею фондів. Також протягом поточного року фірма не може наперед частково або повністю виплачувати учасникам її прибуток - лише по завершенні звітного періоду та складання податкової декларації.

Але це ще не все. Прибуток компанії, виплачений її власникам, фактично підлягає подвійному оподаткуванню. Крім дев'ятнадцятивідсоткового податку, яким обкладається прибуток самої фірми, виплачений прибуток фізичній особі (як засновнику фірми) знову підлягає оподаткуванню, тобто отриманий фізичною особою прибуток обкладається податком на доходи фізичних осіб, а його ставка становить 15 %. Однак з цього прибутку не треба платити внески за соціальне і медичне страхування.

Засновник як співробітник фірми

Наступною можливістю, як отримати гроші від фірми, власником або співвласником якої ви є, - це працевлаштуватися в свою ж фірму. Але таке рішення задачі дорого обійдеться, адже фірма повинна буде за вас як за працівника оплачувати соціальне і медичне страхування. У разі якщо засновник є генеральним директором, необхідно бути уважним при виборі посадових обов'язків і укладенні трудового договору. У цьому питанні є чимало нюансів. На відміну від поділу прибутку, де загальне оподаткування становить 31 %, цей спосіб більш витратний. При виплаті зарплат треба враховувати, що податки і збори на зарплату становлять у Чехії близько 50 %, тобто засновнику дістанеться тільки 5 крон з кожних 10 крон, витрачених фірмою на виплату зарплати, податків і зборів.

Договір підряду

На відміну від інших типів встановлення трудових відносин між юридичними і фізичними особами договір підряду (Dohoda o provedeni prace) має свої переваги. Головна з них - відсутність необхідності з суми виплат робити відрахування за соціальне і медичне страхування. Однак тут є обмеження на максимальну кількість годин, які можуть бути оплачені за таким договором, - не більше 150 годин на рік. При цьому закон обмежує мінімальний розмір оплати за годину роботи - не менше 48,10 крон на годину, і ніяк не обмежує максимальну ставку погодинної оплати. Але не треба спокушатися. Вписати в договір яку завгодно цифру і перекачувати прибуток компанії собі в кишеню, не сплачуючи податки та збори, все одно не вийде. Податкові органи легко можуть за подібну дію покарати, адже вартість години роботи повинна варіюватися на рівні середньої аналогічної оплати даного виду роботи, усталеного на ринку в конкретний поточний період. Інакше контролюючі органи можуть запідозрити наявності відносин афілійованих осіб між засновником та фірмою, що карається.

Рахунки - фактури на свою фірму

Будучи співзасновником фірми, ви можете вести підприємницьку діяльність як фізична особа, зареєструвавшись як приватний підприємець. У такому випадку ви можете фірмі, власником або співвласником якої ви є, пред'являти рахунки- фактури за надані послуги або поставлені товари, а потім в якості приватного підприємця відраховувати до фондів необхідні суми за медичне та соціальне страхування. Як і в попередньому випадку, для вирішення завдання переведення грошей з рахунків фірми на рахунки її засновників ви не можете встановлювати завищені вартості наданих послуг або поставлених товарів. Їх вартість повинна відповідати ринковій вартості за аналогічні послуги і товари. Тим, хто ризикне обійти цю букву закону, податковий інспектор може підвищити розмір оподатковуваної бази.

Не дивно, що цей спосіб багато фахівців вважають не дуже вдалим. Справа в тому, що нерідко співзасновник одночасно є і генеральним директором одного і того ж товариства, при цьому Торговий кодекс ясно забороняє директорам вступати в будь-які комерційні відносини зі «своєю » фірмою. На практиці навіть у тих випадках, коли засновник не є директором, але пред'являє рахунки - фактури за послуги, які їм були цій фірмі надані, дохід такої особи може бути зарахований як дохід від угоди залежних і афілійованих осіб, але не як дохід від підприємницької діяльності.

Оформлення кредиту

Одним з цікавих способів може бути оформлення договору позики між співзасновником і тією фірмою, у складі якої він складається. За договором позики фірма буде виплачувати засновнику встановлені відсотки за кредит. Правда, співзасновник повинен з цих відсотків платити податок на дохід фізичних осіб, однак так йому не доведеться працевлаштовуватися і платити внески на соціальне і медичне страхування. Фахівці радять поєднувати цей договір позики з трудовим договором директора, наприклад, договором, що встановлює його мінімальну заробітну плату. Таким чином, засновник, працевлаштований у свою фірму і який надав фірмі кредит під відсотки за договором позики, з одного боку, буде соціально захищений виплаченими фірмою страховими внесками з мінімальної заробітної плати директора, а з іншого боку, засновник буде отримувати дохід від фірми в якості відсотків за договором позики, який буде обкладатися тільки податком на доходи фізичних осіб. Для укладення договору позики необхідно оформити рішення зборів засновників на згоду укладення такого договору. Всі нюанси, звичайні при укладанні подібних договорів, також повинні бути дотримані, наприклад, розмір відсотків ні в якому разі не повинен разюче відрізнятися від середньоринкової ставки по аналогічних договорів на даному типі кредитів .

Здача майна в оренду

Отримати дохід засновникам можна і зі здачі в оренду майна засновника фірми, причому як рухомого, так і нерухомого. Але й тут правило гри залишається колишнім - «за розумну, тобто звичайну ціну». Податок на прибуток від здачі в оренду залишається обов'язком співзасновника. Спосіб оподаткування залежить від того, чи здається в оренду майно фірми, включене і в майно співзасновника, а також чи здається рухоме і нерухоме майно тільки від випадку до випадку чи ні.

У всьому є свої плюси

Ідеального і універсального механізму виплати доходу у зв'язку з участю в юридичній особі не існує. Багато що залежить від конкретної ситуації і конкретних вимог співзасновника. Повне працевлаштування у фірмі - мабуть, найдорожчий шлях, однак саме він забезпечить вам наявність соціального та медичного страхування, а головне, роки роботи зарахуються вам в загальний стаж, необхідний в майбутньому для отримання пенсії. Майте на увазі, що у випадку з доходами, отриманими на підставі позичок, кредитів і надання послуг, не можна не дотримуватися обмежень, що виходять з тісного зв'язку такого засновника з фірмою, а також доведеться враховувати і більш високі витрати, пов'язані зі сплатою податків.

Тому уважно аналізуйте саме вашу ситуацію, рішенням якої може стати поєднання двох або більше способів отримання співзасновником доходу від фірми.

Олександр Майстренко

Немає коментарів:

Дописати коментар