Интернет реклама УБС

04.01.14

Казахський автослюсар виявився власником купюр призначених для міжбанківських розрахунків.

Житель міста Шимкент на півдні Казахстану виявився власником пари купюр, номіналом по сто тисяч доларів кожна. Ці банкноти дісталися йому у спадок від батька - звичайного автомайстра , який помер рік тому. Як вони потрапили до автомеханіка, так і залишилося таємницею. Однак його єдиному спадкоємцеві дивна знахідка радості не принесла. За рідкісними банкнотами влаштували полювання місцеві бандити.

Начебто, звичайні долари . Але колір не зелений, а жовто-червоний. І замість одного або двох нулів - цілих п'ять. Дивні банкноти номіналом 100 тисяч доларів, що дісталися в спадок від батька, збентежили звичайного шимкентского хлопця Іріскула. Але знахідку він про всяк випадок переховав. У батьківських паперах Іріскул знайшов ще три папірці, виконані в стилі американської валюти. Тільки написано було на них "сертифікат" і номери, як на банкнотах.

Спадкоємець незвичайного капіталу працював в тій же автомайстерні, що і його батько. Про свою знахідку хлопець розповів клієнту, який запропонував за винагороду знайти покупців . Довго чекати не довелося. Якісь Ержан і Максат за кожну купюру запропонували по 50 тисяч доларів, якщо експертиза підтвердить їх достовірність .

А далі все сталося як в кримінальній драмі . Покупці виявилися грабіжниками. Вони вивезли Іріскула на околицю міста, відібрали купюру в 100 тисяч доларів і вимагали віддати другу. Причому, хлопцю вони представилися співробітниками Комітету національної безпеки і погрожували арештом за незаконний збут рідкісної валюти. Для більшої переконливості розмахували жетоном КНБ, а пізніше навіть приставили до скроні пістолет. Під тиском Іріскул був змушений викликати друга, який привіз другу купюру і віддав бандитам. Роздобувши весь капітал і сертифікати, шахраї втекли. А за розголос, що стався пригрозили розправою.

Тільки через чотири дні Іріскул переборов страх і розповів про знахідку і свої пригоди матері. Вона і повідомила в поліцію про розбійний напад. Грабіжників затримали, при обшуку у них знайшли одну стотисячну купюру і два сертифікати. А також травматичний пістолет, жетон КНБ і російські автомобільні держномери. Друга банкнота безслідно зникла.

У ДВД Південно-Казахстанської області порушили кримінальну справу за статтею «розбійний напад із застосуванням зброї», знахідку відправили на експертизу, а російським колегам запит про легальність вилученого держномера . Однак бандити, одному з яких 25, іншому - 29 років, під арештом просиділи всього 10 днів. Їх відпустили під підписку про невиїзд.

Адвокат потерпілого зазначає: відпустили, тому що до цих пір немає акта, що підтверджує справжність купюр. А значить - не можна визначити суму завданих збитків. Такі банкноти дійсно були випущені в Америці в 1934 році, але мали ходіння тільки між банками для внутрішніх розрахунків Федеральної резервної системи .

Тим часом потерпіла сторона - сім'я Іріскула - потрапила під тиск. Від них вимагають поміняти свідчення. Місцеві журналісти з'ясували, що один з бандитів виявився з впливових кіл. Сам же спадкоємець дивовижного капіталу ховається і не афішує свого імені , щоб не викликати черговий сплеск інтересу криміналітету до своєї сім'ї.

Перевірка грошей на справжність при сучасному високому рівні якості підробок набуває особливої ​​цінності - сьогодні навіть професіонал не завжди визначить справжність грошового знака. Шахраї давно навчилися виготовляти банкноти схожі зовні, а тепер, завдяки розвитку техніки, підробляють також водяні знаки, елементи з кольороперевідною фарбою, захисні нитки та інші елементи. Експертиза підроблених грошей в незалежному сертифікованому міжнародному агентстві включає в себе дактилоскопічні дослідження, фізико-хімічні, матеріалознавчі і інші методики аналізу.
Коли необхідно провести серйозну експертизу, результати якої вплинуть на результат судової справи, варто звернутися у відому незалежну експертну компанію, акти якої визнаються судами,  як національними так і міжнародними,  при розгляді судових справ.

Олександр Майстренко
Олег Колоденко

Немає коментарів:

Дописати коментар