Интернет реклама УБС

20.03.14

Десантно-штурмова операція ( як це було в Афганістані)

Десантно-штурмова операція - один з видів спільних операцій, сукупність узгоджених за метою, завданнями, місцем і часом бойових дій десантно- штурмових з'єднань (частин ), авіаційних, ракетно- артилерійських частин і частин інших родів військ з нанесення штурмових ударів по противнику з повітря, висадці і застосуванню низки тактичних і оперативно-тактичних десантів в певному районі для нанесення ураження тим, які обороняються (наступають) військам, захоплення або руйнування важливих об'єктів, сприяння своїм військам в розвитку наступу, оточенні і знищенні противника, зриві підходу його резервів, забезпеченні форсування водних перешкод та вирішенні інших завдань.

Здійснюється в кілька етапів: зосередження військ, вогневе придушення противника в районі висадки, поразка його об'єктів і цілей ракетно- штурмовим ударом, висадка тактичних десантів в різних районах, організація та проведення їх узгоджених бойових дій, об'єднання десантів і вихід з бою для перекидання в новий район.

Зазвичай є частиною фронтової або армійської наступальної (контрнаступальної) операції. Але може проводитися і в оборонній операції при нанесенні фронтових і армійських контрударів.

Приклад :

Проведення тактичної десантно -штурмової операції в укріпрайоні "Мелава" Афганістан

Навесні 1987 розвідувальні зведення доповіли про те, що моджахеди побудували укріплений район біля м. Джелалабад в провінції Нанхагар. Названий "Мелава", даний укріпрайон містив величезні склади зброї, боєприпасів, медичних засобів та продовольства; все це було перекинуто з Пакистану. Панівні в цьому районі висоти були добре укріплені з щільними мінними полями, глибокими траншеями і окопами, виритими в скелястому грунті. Кожна гора була перетворена на самостійний опорний пункт підготовлений до оборони на всіх напрямках з правильно розподіленими секторами стрільби. Кожна гірська фортеця мала зенітну зброю, 82 -мм міномети і великокаліберні кулемети. Згідно з розвідданими, гарнізон складався з приблизно 500 осіб, озброєних автоматами і снайперськими гвинтівками. 

Командир 56-ї окремої гвардійської десантно-штурмової бригади (ОДШБр), яка дислокувалася в Гардезі полковник В. А. Раєвський, отримав наказ провести 120 - кілометровий дорожній марш двома посиленими батальйонами, артилерійським дивізіоном і спеціальними підрозділами бригади на Кабул. Там - дозаправити техніку, після чого провести 170 - кілометровий дорожній марш від Кабула до Джелалабада. У Джелалабаді він повинен розташувати підрозділи в район очікування і готуватися до операції.

План знищення укріпрайону був наступним. Провести 32 - кілометровий нічний дорожній марш і до раннього ранку 12 квітня вийти в вихідний район де загрузити на вертольоти два батальйони. Після чого, рано вранці висадиться поблизу опорних пунктів противника. Батальйони знищують елементи охорони, а потім, використовуючи успіх, за сприяння резервів, захоплюють склади, опорні пункти і вогневі позиції; а після - підірвати ворожі укріплення .

Відповідно до плану, бригада виходила на марш в 20-30 вечора 11 квітня - коли наступали сутінки. Бригада прибула в район очікування (вихідний район десантування), особовий склад став негайно завантажуватися в вертольоти. Завдяки кваліфікованим діям заступника командира бригади полковника А.В. Маслова і високого рівня підготовленості командирів батальйонів ( 1 -й парашутно- десантний батальйон - капітан А.В. Андрєєв; 2 -й десантно- штурмовий батальйон - майор А.І. Самусев ), війська були готові до вильоту в призначений час - 06 - 30 ранку 12 квітня.

Слідуючи на надмалих висотах вертольоти, які не були не виявлені і висадили десант в 06-44  Вертольоти вогневої підтримки Мі- 24 підтримували висадку, в цей же час артилерія накрила вогнем ворожі позиції. Одночасно, дві пари Мі- 8МТ завдали ударів по позиції великокаліберних кулеметів ДШК і бараку охорони.

Боротьба за панівні висоти тривала 17 хвилин. Наші війська втратили 2 убитими і 3 пораненими; в той час як противник, через повну несподіванку, втратив кілька дюжин людей. Наступні 24 години були витрачені на пошук що залишилися в живих душманів. Ми захопили величезну кількість зброї та боєприпасів - одних НУРСів було понад 1000 штук.

В. Завгородній

Немає коментарів:

Дописати коментар