Интернет реклама УБС

31.07.14

Який вигляд повинен мати офісний кабінет

При оформленні свого офісу пам'ятаєте, що він повинен відображати ваш статус і рівень успішності. Кожен керівник - особистість, і він має право оформити кабінет у своєму стилі. Але часто ділові люди бажають того, що ніяк не узгоджується з законами офісного дизайну, які не діляться на чоловічі і жіночі, мають свої закономірності, і навіть впливають на рівень результативності ділових переговорів. Тому ігнорувати правила оформлення офісів - все одно, що заперечувати закони природи. Добре, якщо бізнесмен чи державний службовець звернеться до тлумачного дизайнера за порадою. Але найчастіше, особливо якщо він тільки стартує в бізнесі чи на службі, людина жорстко економить і покладається на власний смак. 
Допомогти таким людям покликана ця стаття.

 Кабінет директора

Зазвичай при оформленні дизайнером приміщень для співробітників проблем не виникає. Труднощі починаються, коли справа доходить до кабінету керівника.

Поради дизайнерів інтер'єру кабінету керівника.


     Кабінет керівника - це не тільки робоче місце, але й приміщення, де постійно проходять переговори і наради. Тому він є одночасно особистої зоною бізнесмена чи службовця і соціально значущою зоною, в якій повинно бути зручно всім присутнім. Крім того, це «обличчя» фірми, за яким судять як про успішність, так і психологічну обстановку в колективі. Тому при оформленні приміщення краще пожертвувати особистими смаками заради іміджу підприємства, що набагато важливіше.
     Зазвичай тиснуча атмосфера, в якій важко спілкуватися, панує в приміщеннях, що дісталися людям «у спадок» від радянських часів. Для них характерні стіни, пофарбовані у відтінки зеленого і синього кольору, іменовані в народі «клозетний колорит». Це типово для лікарень, в'язниць та інших громадських установ. Може, тому так складно спілкуватися з працюючими там людьми?
     Не варто привносити в інтер'єр офісу занадто багато особистого - відвідувачам буде ніяково під час ділової розмови натикатися поглядом на фотографії ваших дітей і домашніх вихованців, що не тільки відволікає від теми, але і створює враження ненавмисного проникнення у ваше приватне життя. Також не варто надмірно демонструвати відвідувачам свої захоплення - від великої кількості мисливських, рибальських трофеїв або картин кабінет буде більше схожий на музей. Не ставте в своєму кабінеті на стіні колекцію холодної зброї, інакше ніхто не повірить в вашу добродушність. За строгим офісним правилам цілком достатньо пари ефектних експонатів або картин і однієї сімейної фотографії.
     Кабінет повинен відображати рід вашої діяльності. Тому не змушуйте його янголятами та ляльками, якщо ви торгуєте металоконструкціями. Вони більш доречні в кабінеті завідувача магазином художніх промислів або швейного ательє.
     Зрозуміло, що офіс - не будуар і не музей. Але й повністю завішувати стіни діаграмами, графіками та наочною агітацією теж не варто. Не перетворюйте кабінет в бункер, звідки керують військовими діями. Із символів успіху досить одного. Це може бути остання нагорода на виставці або диплом в рамці на стіні. Кожен елемент в оформленні кабінету ретельно продумується, так як він несе певне смислове навантаження.

Кольорове оформлення

На вибір кольору впливає освітленість, розмір приміщення, поверх і вигляд за вікном.

Нижні поверхи зазвичай освітлені гірше, тому доречними будуть всі відтінки від кремового до жовтого, що створить ефект сонячного освітлення. Цілком припустимі відтінки білого (молочний і йому подібні), але не в чистому і не холодному вигляді.
 
Добре освітлені кабінети можна оформляти будь-якими ненасиченими пастельними тонами, крім рожевого, який допустимо тільки в офісах підприємців, які співпрацюють з компанією «Мері Кей» (це фірмовий колір Компанії). У всіх інших випадках все рожеві відтінки несумісні з діловою сферою взагалі!

Невеликий кабінет можна візуально розширити світлим теплим кольором, занадто великий - неяскравим. У великому приміщенні розділити простір допоможуть перегородки, підходяща меблі і великі світильники.

Стіни найкраще оформляти однотонної гамою або фігурної штукатуркою. Для великих і світлих приміщень допустимо оформлення під цеглу або камінь.

Меблі для офісу

Всі меблі в кабінеті повинна гармоніювати із загальним тонуванням приміщення. На тлі жовто-кремових стін чудово виглядатиме чорна або біла. А світла теплих відтінків більше підійде кабінету, витриманому в холодних тонах. У великому кабінеті меблі можуть бути і темні, з деталями з тонованого темного скла.
Вибір столів, шаф та стільців відображає характер господаря кабінету. Власник процвітаючого бізнесу може оформити кабінет меблями грунтовними, солідними, з дорогих порід дерева. Бізнесмен, що відрізняється мобільністю, навпаки, вибере порівняно прості меблі, але з деталями з металу і скла, і це буде правильно.

Розміри і форма столів і стільців вкрай важливі, особливо при переговорах:
Посадочні місця повинні бути зручними для людей різної комплекції, і в той же час не розслаблюючими.
 Краще мати окремий стіл для переговорів (ідеально - круглої або овальної форми, щоб уникнути тиску і створити обстановку рівноправності).
Якщо від відвідувача ви не чекаєте нічого доброго, або його треба «поставити на місце», посадіть його подалі від себе за довгий овальний стіл. Округлені кути створять ілюзію про ваше миролюбстві, а довжина стола дозволить дотримати дистанцію. Стілець з жорстким сидінням і прямою спинкою доповнить обстановку.

За склом шаф нехай будуть видні спеціальна література та папки з паперами, а не сувеніри. Це дозволить швидко знаходити під час розмови необхідні папери.

Робочий стіл не слід перетворювати на склад - на ньому має бути тільки найнеобхідніше - комп'ютер, телефон, щоденник і все необхідне для ведення записів. Велика стопка папок не додасть вашому столу доглянутості та говорить не про ваше працелюбство, а скоріше, про відсутність організованості і звичкою до затягування справ. Стіл повинен бути акуратним. На ньому не місце купі різнокольорових журналів, які більш доречні в приймальні. Журналів нехай буде небагато, краще свіжих і в якійсь мірі відповідних вашій сфері діяльності.

Якщо освітленість кабінету дозволяє, парочкою рослин можна прикрасити і пожвавити атмосферу. Уникайте рослинного достатку, щоб офіс не був подобою ботанічного саду.

Приміщення для співробітників

Відвідувачі будуть сприймати вас і вашу фірму правильно, якщо ви простежите за тим, щоб приміщення співробітників не надто відрізнялися від вашого кабінету, але в той же час виглядали дещо простіше. Там також має бути затишно, привабливо і чисто. Це наводить відвідувачів на думку, що тут працюють ефективно і добре, і керівник піклується про зручність не тільки для себе, але і для підлеглих.

Робочі місця для співробітників повинні не тільки виглядати естетично і бути зручними. Їх треба добре обладнати, щоб вони могли повністю відповідати заняттям персоналу. Якщо у вашому офісі є кухня, де обідають співробітники, і куди ви при необхідності запрошуєте відвідувачів, то її завдання - виглядати чисто й сучасно, так як це теж працює на благополучний імідж офісу.

В. Калінський

Немає коментарів:

Дописати коментар