Интернет реклама УБС

04.08.14

Як харчують солдат в арміях США і Франції


Вашингтон підняв солдатське харчування на рівень науки

Раціон харчування американського солдата - ціла наука. Адже питаннями збалансованого харчування займається цілий Дослідницький центр солдатського спорядження ЗС США, який розробив продовольчу програму для військовослужбовців.

Солдатські пайки підрозділяються на кілька типів залежно від умов їх приготування і вживання. Раціон-складається зі свіжих або заморожених продуктів, які можна приготувати в стаціонарних гарнізонних їдальнях та похідних кухнях. Раціон-B призначений для більш мобільних підрозділів і включає менш вимогливі до умов зберігання консервовані продукти. Раціон-MRE (
Meal Ready to Eat)готові до вживання) - особистий пайок солдата в бойових умовах, що включає, наприклад, відомий живильний енергетичний батончик HOOAH з яблука, кориці, шоколаду, арахісового масла і малини.

Харчування військових на базах, як правило, дуже різноманітно. Оскільки в рядах американських ЗС можна зустріти солдатів практично будь-якого сповідання, кольору шкіри, кухарі зобов'язані пропонувати халяльную, кошерну або вегетаріанську їжу, якщо чисельність тих, хто її потребує становить 10 відсотків від загального числа тих, хто столується.

Військові слідують модному в США тренду вживати здорову їжу: обмежують солодку содову, білий хліб, солодкі бісквіти. В обов'язковому порядку в кожній їдальні повинні розміщуватися матеріали про правильне і здорове харчування, а солдатам постійно читають лекції на цю тему. В меню завжди вказується кількість калорій в кожній страві.

Зазвичай харчування триразове, але у вихідні та свята за рішенням командира частини організуються додаткові або розширені прийоми їжі. Зазначена програма багато в чому стандартизує раціон для збройних сил, залишаючи проте достатньо можливостей для того, щоб враховувати географічні та кліматичні особливості кожної частини і допрацьовувати меню. Наприклад, на сніданок мають бути соки, свіжі фрукти, омлети, зернові, обов'язковий для американців бекон, випічка. На обід і вечерю вибір із двох супів, від двох до чотирьох основних блюд - нежирних, але досить калорійних, салати, овочі і як мінімум чотири види десертів. Іноді протягом дня в барі можна підкріпитися сендвічами, бургерами, нарізаними овочами і картоплею фрі. Для тих, кому умови служби не дозволяють харчуватися за звичайним розкладом, розробляється індивідуальний графік. За якістю харчування стежить Об'єднаний кулінарний центр армії США, де також готують кухарів.

В американській армії рядові і офіцери за традицією харчуються в одній їдальні. Більшість з них працюють за принципом шведського столу. Зрідка трапляються й столові, що називається, підвищеної комфортності, де можна вибирати страви з меню на замовлення.
До речі

Різниця між рядовим і офіцерським складом в оплаті. Так, солдати і нижчі чини мають право вибирати: або вони столуються безкоштовно, або платять за харчування, а натомість отримують відповідну надбавку до грошової платні. Офіцери першої можливості позбавлені і тому завжди оплачують свою їжу, отримуючи компенсацію.

Гурмани в окопах
 
"Як годували, коли служив в армії?" - Перепитав знайомий француз, аналітик у військово-стратегічній галузі, і відповів, не задумуючись: "Цілком пристойно, причому не тільки в казармах, але і на навчаннях в поле". А на підтвердження повідомив забавну деталь: в Афганістані, де в рамках Міжнародних сил сприяння безпеці (МССБ) зібрався армійський "інтернаціонал" з багатьох країн світу, американські солдати за один французький пайок давали три своїх.

Ось обіднє меню солдатської їдальні одного з полків на півночі Франції. На закуску пропонувався паштет, салат зелений з морквою і вареним буряком, холодна риба під оливковою олією. Друге на вибір: яловичина в соусі з квасолею, смажена курка з картоплею, свинина з рисом. Десерт - фрукти (банани, яблука) або полуничний мус. До цього покладається сир (зазвичай двох сортів). Як відомо, у французів обід або вечеря без нього не обходиться. Мінеральна вода або шипучий напій на зразок кока-коли або спрайту. У солдатів (включаючи капралів) їжа безкоштовна.

У офіцерів - своя їдальня. Там вибір рази в два-три ширше порівняно з солдатським. Правда, за обіди та вечері офіцери вносять на початку кожного місяця якусь заздалегідь визначену суму. Вона різниться від гарнізону до гарнізону, але в середньому, скажімо, кожен обід обходиться в 5-6 євро, не більше. При бажанні можна замовити блюдо, що не входить в денний "комплексне" меню, але вже за окрему плату.

Приблизно 70 відсотків продуктів в 337 військових їдалень збройних сил Франції, а це 60 тисяч тонн різної живності, поставляє спеціальна структура міноборони - Economat де armees, у якої по всій території країни розкидані логістичні центри. Саме туди надходять заявки від тиловиків з частин і підрозділів. Працюють оперативно: якщо заявка прийшла до 10 ранку, то замовлення надходить вже на наступний день. Решта 30 відсотків начальники точок військового общепита закуповують у виробників місцевої продукції, що не тільки вигідно, а й урізноманітнює стіл.

Під час маневрів, бойових дій солдати і офіцери харчуються разом, а їх їжу повністю оплачує держава. Крім цього, є й пайок, аж ніяк не "сухий". Ось один з варіантів пайка: яловичина з салатом, тулузские сосиски з сочевицею, протертий овочевий суп (все це розігрівається на спиртівці), консерви тунця, шоколад, варення, кава розчинна, бісквіти, карамель, цукор. Ну прямо як в ресторані.


Чирухін П.

Немає коментарів:

Дописати коментар