Интернет реклама УБС

19.10.14

Мистецтво бути братом ( проповідь)

Бути братом чи сестрою - це не наш вибір. Але від того, наскільки хорошими братами або сестрами ми станемо один одному, залежить наше майбутнє. Мистецтво - це майстерність чи можливість ефективно виконувати певні дії відповідно до цілей та умов, в яких доводиться діяти. 

Молодший син у одного батька жив у далекому краю, і тут настав голод великий у тім краї, і він став бідувати і пішов, пристав до одного з мешканців тієї землі, а той послав його на поля свої пасти свиней; І бажав він наповнити шлунок свій хоч стручками, що їли свині, та ніхто не давав йому. І спам'ятався й сказав: Скільки в батька мого наймитів хліба аж надмір, а я отут з голоду помираю; встану, піду до батька мого і скажу йому: Батьку, прийми мене. Встав і пішов до батька свого. І коли він був ще далеко, побачив його батько його й змилосердився; і побіг він, і кинувсь на шию і цілував його. А батько сказав рабам своїм: принесіть найкращий одяг і одягніть його, і дайте перстень на руку його і взуття на ноги; приведіть теля відгодоване та заколіть; будемо їсти й веселитися! Бо цей син мій був мертвий і ожив, був пропав і знайшовся. І почали веселитися. А син старший його був на полі; І коли він ішов й наближався до дому, почув музику та танці і покликав одного із слуг, запитав: що це таке? Він сказав йому: брат твій прийшов, і твій батько звелів заколоти теля відгодоване, бо побачив і прийняв його здоровим. І розгнівався той і не хотів увійти. Батько ж його, вийшовши, кликав його. Але він сказав у відповідь батькові: ось, я стільки років працюю і живу тут і ніколи ти не дав мені й козеняти, щоб мені повеселитися з друзями моїми. Коли ж син твій прийшов, ти заколов для нього годоване теля. Він же сказав йому: сину мій! Ти завжди зі мною, і все моє то твоє, а про те треба було радіти і веселитися, що брат твій був мертвий і ожив, був пропав і знайшовся. 

Фарисеям і книжникам не подобалося, що Ісус їсть з грішниками і спілкується з ними. Тоді Він розповів їм притчу про блудного сина, якого з радістю прийняв батько. У цій притчі є персонаж, який був зовсім не радий поверненню свого брата - старший син. 
Діти Небесного Отця намагаються догодити Йому: намагаються жити свято, намагаються здійснювати добрі справи, намагаються благовістити, намагаються бути хорошими дітьми, тим самим радуючи серце Отця і відточуючи майстерність бути чадом Божим. Але є ще один аспект, який не варто випускати з уваги, який не менш важливий, - необхідно намагатися бути хорошим братом або сестрою для інших синів (дочок) Божих. 
Егоїстами не народжуються - ними стають. Буває так, що в сім'ях ростуть діти-егоїсти, навколо яких обертаються всі, інтереси яких завжди на першому місці. Вони не піклуються про життя інших членів сім'ї. Рано чи пізно егоїстів осягає розчарування: одного разу вони переконуються, що не є центром всесвіту. 
Добре, коли християни раніше отримують одкровення: у мого Небесного Отця багато дітей, яких Він однаково любить. Батько так чекає, щоб все блудні діти повернулися в Його будинок, і Він не дозволить одним дітям мати перевагу над іншими. У притчі старший брат неадекватно сприйняв радість батька, розсердившись і образившись. Він став дорікати батька за те, що той так радо і щедро зустрічає жебрака сина. Навіть не захотів ототожнювати себе з ним, назвавши молодшого брата «цей син твій». Значить, старший син самостійно викреслив його зі свого життя, і себе - з його. Але мудрий батько вирівняв перекіс: «Син мій, ти завжди зі мною, і все моє - твоє, а про те треба було радіти і веселитися, що брат твій був мертвий і ожив, був пропав і знайшовся». 
Батько сказав старшому синові: «Ти все життя намагався бути хорошим, ти завжди зі мною. Чому ти не радієш поверненню брата? Моє майно все також належить тобі. У тебе все є, порадій щиро за брата ». 
На грунті братніх відносин іноді виникають конфлікти. Напряму диявол нічого не може зробити поганого Господу, але він може засмутити Боже серце, посіявши розбрат між братами (сестрами). 
Перша пролита кров - кров Авеля. Каїн не зміг розділити радість брата. Заздрість і жага помсти підштовхнули Каїна до вбивства Авеля. 
Ісав зненавидів Якова і захотів вбити його за те, що той обманним шляхом забрав благословення і первородство. Слава Богу, Який дарував мудрість Якову, щоб залагодити цей конфлікт. 
Йосипа брати продали в рабство, вважаючи, що, позбувшись від улюбленця батька, той їх любитиме сильніше. Але сон Йосипа збувся, і раб, з волі братів, став паном, з волі Божої. 
Маріам і Аарону не сподобалася дружина Мойсея. Ще вони захотіли розділити його славу. Бог довго не став з ними сперечатися: Його гнів запалав, і Маріам вкрилася проказою. І не Аарон з Маріам просили прощення у Всемогутнього Судді - він кликав до Господа, і Він помилував його сестру. 
Давид обурився тим, що Голіаф паплюжить Боже військо. Він у цей час приніс братам їжу. Еліав, почувши мову Давида, сказав братові: «Тебе тут ще не вистачало, йди овець паси». Пророк Самуїл, прийшовши в дім батька Давида, хотів по-людськи вилити єлей на старшого сина Єссея, Еліава. Але Господь йому сказав: «Не дивись на обличчя його та на високість зросту його; Я відкинув його. Я дивлюся не так, як дивиться людина; бо дивиться на обличчя, а Господь дивиться на серце». 
Авессалом, третій син Давида, убив свого брата Амнона за згвалтування сестри Тамари. Образа і непрощення Авесаломову проросли, і він через час отримав урожай - у розквіті сил і можливостей був убитий. 
Четвертий син Давида, Адонія, вирішив, що саме він, а не Соломон, буде царем Ізраїлю. Його не цікавила думка Бога, а тим більше пророків. Але Бога не цікавила думка Адонія. Коли Соломон став царем, Адонія убили. 
У Ісуса були брати, діти Йосипа та Марії: Яків, Йосія, Симон і Юда. Спочатку вони не розуміли того, Ким дійсно є їх старший брат. Але час розставив все на свої місця. 
Марія, мати Івана та Якова Зеведеєвих, учнів Ісуса, вирішила «забронювати» своїм дітям найкращі місця в Царстві Небесному. Десятеро, стали гніватися на них. Отець Небесний краще знає без нас, яку чашу доведеться випити кожному, і кого куди посадити в Царстві. 
Петро вирішив виділити себе серед всіх і показати на словах свою відданість Ісусу: «Якщо всі вони, Твої учні, відречуться від Тебе, то я, Господи, ніколи і ні за що». Ісус розумів, що людина залишається людиною: Він прийшов на допомогу відрікшись Петру, воскресивши його віру, здійснюючи через нього багато чудес, поширюючи через нього Своє Царство. 
У Павла і Варнави виник конфлікт через Марка, який в Памфілії проявив себе як ненадійний служитель. Розбіжності між ними виявилися настільки гострими, що вони розлучилися, і ніколи більше не працювали спільно. Пізніше Марк повернув собі добре ім'я. 
Нам тільки може здаватися, що Бог крізь пальці дивиться на конфлікти і розбіжності. Але Він висловив Своє думку. 
«Оцих шість ненавидить Господь, а ці сім то гидота душі Його: очі горді, язик брехливий і руки, проливаючі кров неповинну, серце, що плекає злочинні думки, ноги, швидко біжать на лихе, свідок брехливий, що брехні роздмухує і розсіває сварки між братами »(Притчі 6: 16-19). 
У Бога чітка позиція щодо чвар: Мені вони мерзенні, і Я ненавиджу тих, хто сіє чвари між братами (сестрами) в церкві, в служінні, в Тілі Христа. 
Ісус серйозно сказав у Своїй Нагірній проповіді: 
«Я ж кажу вам, що людина буде засуджена, навіть якщо вона просто затаїла злобу на брата. Хто назве свого брата нікчемним, той буде відповідати перед вищим судом, а того, хто обізве брата свого дурнем, чекає вогонь пекла. Тому якщо ти приносиш в дар Богу свою жертву і перед жертовником згадаєш, що твій брат ображений на тебе, то залиш свій дар перед жертовником і піди спочатку помирися з братом, а потім приходь і принось жертву »(Матвія 5: 22-24 ). 
Бог не стільки зацікавлений в жертві, скільки в хороших відносинах між Своїми дітьми. Він говорить про відповідальність за те, що ми думаємо, говоримо, як чинимо один з одним. Вищий суд - це Небесний справедливий суд. 
  «А спустошенням стане земля за вину мешканців її, через плід їхніх учинків. Не стало милосердних на земліі, немає правдивих між людьми; всі будують підступи, щоб проливати кров; кожен ставить братові своєму сіті»(Михей 7: 13,2). 
Родючий грунт може перетворитися на пустелю - благословенне в Господі життя може стати розпеченою пустелею через сіті, поставлені для ближнього. Всі люди - брати, але не всі брати - люди.  
Людина, з якою вчинили несправедливо, не повинна сама творити суд над кривдником - для цього є Господь. 
«Тоді Петро приступив тоді й сказав: Господи! скільки разів прощати брату моєму, скільки може згрішити проти мене? до семи чи раз? Ісус каже до нього: Не кажу тобі до семи раз, але аж до семижди семидесяти раз »(Матвія 18: 21,22). 
Прощення має стати стилем життя християнина. Якщо він 490 разів на день пробачить брата (сестру), то йому нескладно буде зробити це і чотиреста дев'яносто перший, і чотириста дев'яносто другий раз. 
Ісус вивів формулу людських взаємин: 
«А коли прогрішиться твій брат проти тебе, іди й йому викажи поміж тобою та ним самим; якщо послухає тебе, то отримав ти брата твого; А коли не послухає, візьми з собою ще одного або двох, щоб устами двох чи трьох свідків підтвердилося всяке слово; А коли не послухає їх, скажи Церкві; а якщо не послухає й Церкви, хай буде тобі, як поганин і митар »(Матвія 18: 15-17). 
Але Ісус не сказав, що цей брат взагалі втратив шанс бути братом. Іноді ми думаємо, що Отець хоче нас бачити великими служителями, але Він хоче бачити братів і сестер в мирі один з одним. 
У своєму посланні Апостол Петро дає пораду братам: 
«Всіх, братство любіть, Бога бійтеся, царя шануйте» (1-е Петра 2:17). 
Петро, навчившись на власних помилках, пізнавши волю Божу і Боже прощення, говорить нам: брати (сестри) - це не ваші конкуренти, це не третій сорт в порівнянні з вами. Це ті, які підтримають вас, будуть молитися за вас. А навіть якщо це і не так, то все одно любите їх, бо це діти нашого Батька, в яких живе Він.
«Послуху істині ви очистили ваші душі, і тепер можете щиро любити своїх братів. Так любите ж один одного від усього серця! »(1-е Петра 1:22 ). 
Бог хоче, щоб ми були щирими, без лицемірства. Він не випадково об'єднав усіх нас в Тілі Христа. Наша справа - любити людей такими, якими вони є. 
У Слові Божому багато віршів, які говорять про братолюбство. 
«То докладіть до цього всю пильність, і покажіть у вашій вірі чесноту, а в чесноті пізнання, а в пізнанні стримання, а в стриманні терпеливість, а в терпеливості благочестя, а в благочесті братерство, а в братерстві любов» (2-е Петра 1: 5-7). 
«Братолюбство [між вами] нехай перебуває» (Євреїв 13: 1). 
Бог неодноразово говорить нам і попереджає розвивати вміння бути братом або сестрою. Він по Своїй великій любові до нас дарував спасіння, це не ми самі захотіли назвати Його Батьком - Він нас грішних і недостойних назвав Своїми дітьми. Діти не вибирають своїх батьків, але будь-які батьки радіють, коли їхні діти в мирі один з одним. 
«Ми любимо Його, бо Він перший полюбив нас. Хто говорить: "я люблю Бога", а брата свого ненавидить, той неправдомовець,бо хто не любить брата свого, якого бачить, як може любити Бога, якого не бачить? 21 І ми маємо від Нього таку заповідь, щоб люблячий Бога любив і брата свого »(1-е Івана 4: 19-21).
Цю заповідь дав Бог, і це - Його мрія. 
Апостол Яків попереджав віруючих не дивитися один на одного через призму забезпеченості. 
Нехай кожен дбати про чистоту власних судин усередині нього. Навчіться радіти, бачачи радість брата або сестри, і допоможіть їм, коли вони не просять вас про це, але ви знаєте, що в цей момент вони потребують допомоги. 
«Пісня прочан. Давида. Як добре і як приємно жити братам разом!  

Жук В.

Немає коментарів:

Дописати коментар