Интернет реклама УБС

30.11.14

Як створювалось і працювало КБ "Сухого"

СУ-27СК
Історія «ОКБ Сухого» бере свій початок з бригади №4 АГОС ЦАГІ, яку в жовтні 1930р. очолив П. О. Сухий. Саме з цього моменту починається формування конструкторського колективу майбутнього ОКБ.

У наступні дев'ять років цим колективом створені:
дослідні винищувачі - І-3, І-14, ДІП;
рекордний літак РД, на якому екіпажі В.П. Чкалова і М.М. Громова вчинили ряд видатних перельотів, а екіпаж М.М. Громова встановив абсолютний світовий рекорд дальності польоту по прямій - 10148 км, подолавши цю відстань за 62 години 17 хв;
дальній бомбардувальник ДБ-2, на доопрацьованому варіанті цього літака - «Родина» жіночий екіпаж В.С. Гризодубової здійснив безпосадочний переліт з Москви на Далекий Схід;
багатоцільовий літак ББ-1 (з 1940 року - Су-2), який першим з «сімейства Сухих» будувався великою серією (910 літаків) і у варіантах ближнього бомбардувальника і артилерійського розвідника-коректувальника брав активну участь у другій світовій війні.
Для впровадження ББ-1 в серію, постановою уряду СРСР від 29 липня 1939 П.О. Сухий призначається Головним конструктором. Він, разом з колективом ОКБ, що отримав статус самостійного, перекладається на серійний авіаційний завод №135 до Харківа.

Подальша діяльність ОКБ була спрямована на створення:
модифікацій літака Су-2;
дослідного броньованого штурмовика Су-6 в одномісному і двомісному варіантах, за який в 1943 році, П.О. Сухий був удостоєний Сталінської премії I ступеня;
дослідного гарматного винищувача Су-1 (Су-3);
дослідного дальнього двомісного броньованого штурмовика Су-8;
експериментальних винищувачів Су-5 і Су-7 з комбінованими силовими установками.
Починаючи з 1945 року, ОКБ веде розробку і побудову:
реактивних винищувачів Су-9, Су-11, Су-15, Су-17 (перший з цими назвами);
реактивного бомбардувальника Су-10;
двомоторного поршневого розвідника-коректувальника Су-12.
Ведеться проектування пасажирських і десантно-вантажних літаків, реактивного штурмовика Су-14 і ряду інших літаків.

СУ-33
За п'ять післявоєнних років в ОКБ вперше у вітчизняній практиці були створені і впроваджені:
бустерна система керування літаком;
гальмівний посадковий парашут;
катапультуєме крісло з телескопічним візком;
відокремлювана носова частина фюзеляжу з гермокабіни.
У листопаді 1949 року рішенням уряду ОКБ було ліквідовано і відновлено знову лише в травні 1953 року, але вже на новій виробничій базі. «Друге народження» ОКБ за часом збіглося з появою надзвукової реактивної авіації. Тому основними напрямками в роботі конструкторського колективу на початковому етапі стали надзвукові винищувачі С-1 і Т-3. На базі С-1 створюється сімейство винищувачів-бомбардувальників Су-7, Су-17 і понад 20 їхніх модифікацій, причому, Су-17 став першим в СРСР літаком з крилом змінної стріловидності. Дослідний Т-3 послужив основою для першого в СРСР авіаційного ракетного комплексу перехоплення цілей Су-9-51 і створених пізніше комплексів Су-11-8М і Су-15-98 (М). У 60-і роки перелік техніки, що розробляється в ОКБ  розширюється. З 1962 року ведуться роботи зі створення дальнього ударно-розвідувального комплексу Т-4, перший політ дослідної машини відбувся 22 серпня 1972. Цей літак вперше в СРСР був оснащений електродистанційною системою управління і автоматом тяги, а планер виконаний зварним з титану і високоміцної сталі.

У 1969 році піднімається в повітря фронтовий бомбардувальник Су-24 з крилом змінної стріловидності, перший в СРСР всепогодний ударний літак. Су-24 будувався серійно, і мав декілька модифікацій. В даний час знаходиться на озброєнні ВПС РФ і ряду інших країн.

У 1975 році перший політ виконує броньований штурмовик Су-25, призначений для ураження цілей на полі бою. Су-25 - перший в СРСР серійний реактивний штурмовик, має декілька модифікацій і в даний час складає основу армійської авіації РФ.

У 1969 році в ОКБ приступають до розробки винищувача четвертого покоління, а в 1977 році прототип винищувача Су-27 здійснює перший політ. У наступні роки на базі Су-27 створені: Су-27УБ, Су-30, Су-32, Су-33.

Для реалізації напрацювань по конструктивним рішенням, освоєння нових матеріалів і технологічних процесів, створюється дослідно-експериментальний літак Су-47 (перший політ в 1997 році).

За багато десятиліть колективом ОКБ створено близько 100 типів літаків і їхніх модифікацій, з яких більше 60 типів випускалися серійно, а загальне число серійно випущених літаків перевищує 10000 екземплярів. Понад 2000 літаків поставлені в 30 країн світу. На літаках «Су» встановлено більше 50 світових рекордів.

СУ-35
ВАТ Компанія «Сухой» завершила всі етапи реорганізації у формі приєднання трьох дочірніх товариств - ВАТ «ОКБ Сухого», ВАТ «КНААПО ім. Ю.А. Гагаріна »та ВАТ« НАПО ім. В.П. Чкалова »і отримала повідомлення про припинення з 1 січня 2013 діяльності перерахованих товариств як самостійних юридичних осіб. У структуру єдиної юридичної особи тепер входять в якості філій - Новосибірський авіаційний завод ім. В.П. Чкалова, Комсомольський-на-Амурі авіаційний завод ім. Ю.А. Гагаріна, ОКБ Сухого, а також представництва компанії в Республіці Індія, В'єтнамі та Китаї.

Здійснена консолідація бізнесу і перехід до проектно-функціональної організаційної структури управління єдиної юридичної особи. Створення єдиної юридичної особи дозволить сформувати повноцінну вертикально інтегровану компанію, оптимізувати корпоративну структуру для зростання ефективності виробництва, сформувати єдиний центр прийняття операційних рішень по напрямках діяльності. Централізоване управління інвестиційними рішеннями максимізує віддачу на вкладені кошти, підвищиться якість корпоративного управління. Знизяться витрати за рахунок скорочення вартості операцій між структурними одиницями компанії, оптимізується чисельний склад компанії. Активніше буде розвиватися внутрішня виробнича кооперація, підвищиться ефективність взаємодії із суміжниками, що позначиться на собівартості продукції і термінах виконання замовлень на виробництво і поставку літаків. Більш ефективним стане виконання наукоємних, довгострокових НДДКР в області військової та цивільної авіації.

Об'єднана авіаційна корпорація отримає єдиного виконавця по всій номенклатурі продукції і послуг, що істотно поліпшить планування і виконання держоборонзамовлення, виробництво цивільної авіаційної техніки.

Кулініч Н.

Немає коментарів:

Дописати коментар