Интернет реклама УБС

16.02.15

Необхідна підтримка державою безкоштовних курсів української мови

Росія веде проти України пропагандистську війну  і жертвою такої війни є російськомовне населення Донбасу. Про це заявив в ефірі Радіо Свобода народний депутат Олесь Доній. За його словами, щоб протидіяти російській інформаційній агресії, треба розвивати систему культурної підтримки Донеччини і Луганщини.
«У своєму плані «Відродження Донбасу» я виклав декілька пунктів. По-перше, це створення інформаційного органу. Необов’язково називати його міністерством. Можна, наприклад, назвати «Центр інформаційної діяльності», щоб не було асоціації з міністерством пропаганди», – зазначив народний обранець.
Проте, як зазначив депутат, необхідні й інші кроки. Наприклад, засновувати на сході України нові українські медіа (радіо, газети), організовувати безкоштовні  курси української мови. Водночас політик зауважив, що не бачить підтримки в цих питаннях із боку держави.
«Ці заходи впроваджуються більше з ініціативи народу, волонтерів, а не держави. Тому, мусить бути державна системна політика», – сказав Олександр Доній.
Безкоштовні курси української мови як важливий засіб у боротьбі з русифікацією і деукраїнізацією ініціював Олесь Доній в червні минулого року, як ініціатор створення Всеукраїнського комітету захисту української мови. У Києві перші такі курси працювали в Гостинному дворі, їх проводила Тетяна Печончик, викладач Київського національного університету імені Тараса Шевченка.
Торік безкоштовні курси української мови діяли у 17 містах – Вінниці, Дніпропетровську, Донецьку, Житомирі, Запоріжжі, Калуші, Києві, Кіровограді, Кременчуці, Луганську, Миколаєві, Одесі, Севастополі, Сумах, Харкові, Херсоні, Черкасах. Цьогоріч зі зрозумілих причин проект призупинено у Севастополі, Донецьку і Луганську. Натомість додалися Слов′янськ і підпроект – курси для вимушених переселенців (діють у Києві і Львові).
На черзі – нові великі й малі міста…
До проекту вже долучились понад 800 людей, з яких понад 40 волонтерів (викладачі, координатори, люди, які надають приміщення).
Програма курсів здійснюється на засадах волонтерства; важливу роль відіграватиме ініціативність громадськості міст, прилучення до справи регіональних осередків Всеукраїнського комітету захисту української мови.
У рамках курсів, окрім власне занять з мови, відбуваються лекції з історії, культури, мистецтва, кіно та інших гуманітарних галузей знаних діячів культури та освіти, фахівців. Власне, як нам бачиться, проблематика того чи іншого заняття буде, першою чергою, визначатися побажаннями самих слухачів. Зустрічі не мають нагадувати шкільні уроки чи студентські заняття, де викладач щось виголошує, а аудиторія слухає і занотовує. Важливо, щоб люди якомога більше спілкувалися українською мовою, обговорювали українською і політичні аспекти, і повсякденні справи. Не стільки навчання граматиці, скільки спілкування українською, подолання людьми, рідною для яких є інша, не українська, мова психологічного бар’єру у спілкуванні українською, розширення загальнокультурного українознавчого рівня є для нас головним.
Зважаючи на загрозливі тенденції у розвитку мовної ситуації в Україні, системне звуження державного статусу української мови, набуває актуальності консолідація зусиль політиків, громадськості, викладачів української мови і літератури задля зупинення тотального наступу на українське слово.
Проведення курсів має на меті:
– становлення контактів між людьми, які вивчають українську мову, літературу, культуру;
– популяризація української мови, літератури й культури;
– розвиток професійних зв’язків та гуманітарних контактів між викладачами і науковцями та іншими фахівцями, які досліджують проблеми української мови, літератури, культури;
– створення єдиного інформаційного простору для фахівців, що пов’язані з вивченням, викладанням та популяризацією української мови, літератури та культури для просування сучасних науково-методичних технологій та їх всебічної апробації.
Безкоштовні курси української мови відбуватимуться під гаслом “Навчи друга розмовляти українською!”. Навіть у самому гаслі міститься позитивний заряд, позитивний сигнал. Це гасло засвідчує, що в кожного з нас є російськомовні друзі. Але це не означає проведення, на відміну від опонентів, розкольницької лінії за мовною ознакою. Все це щоб розширити кругозір наших друзів. Бо чим більше людина знає мов, тим вищий у неї рівень культури. На жаль, українська держава не сильно дбала 20 років про те, щоб громадяни України змогли опанувати українську мову, а нині навіть і невеликі здобутки в цій царині хоче згорнути. І в таких умовах функцію поширювача української мови та культури мусить узяти на себе громадянське суспільство. Тож волонтери виступають з ініціативою: «Навчи друга розмовляти українською!». Кожен із учасників Комітету і просто небайдужих патріотів може взяти шефство хоча б над одним своїм російськомовним другом і за рік навчити його розмовляти українською. А людина, яка вивчила українську мову, немов відкриває для себе новий світ: нову музику, нові книжки, нові кола спілкування.
Для більшої системності ініціативи оголошено про започаткування масових безкоштовних курсів української мови в різних куточках нашої країни.
С. Іщенко
В. Кирилов

Немає коментарів:

Дописати коментар