Интернет реклама УБС

22.02.15

Збільшення цін на продукти і інші товари та послуги в Україні

У магазинах піднялися ціни не тільки на імпортні а й на українські продукти. А якщо сім'я багатодітна? Приміром, як у серіалі «Татусеві дочки: Супернаречені», де сім'я складається з 6 чоловік. У таких сім'ях істотно збільшились витрати на харчування, це при тому, що заробітна плата залишається на рівні, який був до падіння гривні в 4 рази. З настанням нового року інфляція продовжує збільшуватись, а рівень життя погіршується. В 2015 інфляція істотно збільшиться.  Адресною допомогою чи субсидіями кардинально не виправити зростання пауперизму населення України.

Чому піднімуться ціни?

Основною причиною зростання інфляції є падіння гривні, а саме зростання долара по відношенню до гривні. Що згодом призвело до зростання цін на імпортні товари, адже в Україні дуже висока частка імпортних товарів, які купляються за долари чи євро. Навіть на продукти і інші товари чи послуги українського виробництва збільшуються ціни, тому що у вартості продуктів, інших товарів українського виробництва і послуг є частка вартості імпортного обладнання, яке закуповувалось  підприємствами України. 
Також продавці внаслідок зменшення попиту покупців у зв'язку зі зменшенням грошової маси гривні у населення через заморожування заробітної плати збільшують ціни, щоб  не допустити зменшення свого прибутку а отримувати прибуток на тому ж рівні еківалентно вартості іноземної валюти. 
Вітчизняна продукція і послуги виростають в ціні в  рази залежно від виду товару чи послуги. Це є теж наслідком того, що продукція найчастіше виготовляється на техніці з імпортними запчастинами. Найбільше подорожчання окрім продуктів торкається всіх видів техніки, медикаментів, одягу та взуття, авто і запчастин, які найчастіше є імпортними.

З лютого 2015 збільшені ціни в гривнях на імпортні товари, в т.ч. і продукти, тому що всі запаси на складах закінчуються, і необхідно закуповувати знову за іншим курсом. Долар виріс в 4 рази в порівнянні з гривнею. Це найбільше падіння гривні за останні 15 років. Середньозважене знецінення гривні в 2015 році має таку ж тенденцію, це означає, що і ціни на імпорт виростуть на стільки ж, також і на продукти. 
Велика частина іноземних компаній виробляє свою продукцію для України, що в свою чергу призведе до збільшення ціни через падіння гривни. Адже іноземні компанії не захочуть втрачати такий сегмент ринку, як Україна, а ціни в перерахунку на долари на свою продукцію вони теж не будуть зменшувати.

Олександр Майстренко

Немає коментарів:

Дописати коментар