Интернет реклама УБС

07.02.15

Українські зброярі готові виробляти найпотрібнішу та надсучасну зброю просто зараз.

У Києві в минулому році відбулась масштабна суміжна виставка "Зброя та безпека" та "Авіасвіт", яка зробила справжній фурор, як серед спеціалістів, так і звичайних відвідувачів.

Враховуючи складну ситуацію в країні, зброярі представили увесь свій найновіший арсенал, частина з якого, вже успішно використовується у зоні АТО, а інша ще чекає замовлень від держави. Вашій увазі пропонується п'ять зразків зброї, яка ще масово не поступила на озброєння українського війська, але вкрай необхідна для формування сучасної армії.

Крилата ракета "Коршун"

КБ "Південне", яке виробляє космічні ракети, супутники та безліч іншої високоточної та надсучасної техніки, представила на виставці ракетний комплекс "Коршун", який може стати однією зі складових безпеки України у майбутньому.
Основою комплексу є крилата ракета, яка може запускатися з будь-якого носія: з наземного комплексу, корабля чи літака. Ракета може вражати цілі на відстані до 280 кілометрів, що є міжнародним обмеженням для подібної зброї у відповідності до зобов'язань, які взяла на себе Україна. Але навіть цих 280 кілометрів вистачає для нанесення потужного удару по командним пунктам противника та аеродромам фронтової авіації.
Ракета має діапазон робочих траєкторій від режиму огинання рельєфу, що ускладнює її перехоплення засобами ППО, до польоту на висоті 50 кілометрів, що робить її недосяжною для абсолютної більшості зенітно-ракетних комплексів, наприклад, той же "Бук" може вражати цілі лише на висоті до 20 кілометрів. Такий діапазон режимів польоту дозволяє обрати найбільш ефективну програму подолання насиченої протиповітряної-оборони противника, що гарантує знищення цілі.
Враховуючи високоточні системи наведення "Коршуну", його 480-кілограмової бойової частини вистачає для знищення навіть захищених стратегічних об'єктів. А розміри самої ракети дозволяють перевозити її, у пакеті з чотирьох ракет, на мобільних колісних тягачах і встановлювати на невеликі кораблі.
Слід зазначити, що КБ "Південне" вже розпочало роботи по вдосконаленню проекту, що може бути свідченням високої зацікавленості Міноборони, яке внесло свої побажання до нової зброї.


В Україні на підприємстві «Виробниче об’єднання «Південний машинобудівний завод ім. Макарова» з середини 90-х років ведуться роботи зі створення власної зброї стримування — оперативно-тактичного ракетного комплексу (ОТРК) «Грім». Головним завданням ОТРК «Грім» має стати ураження одиночних і групових стаціонарних цілей на відстанях від 80 до 290 км. Вага бойового блоку одноступінчастої балістичної ракети становить 480 кг. Бойова частина (БЧ) має бути виконана за моноблочною або касетною схемою. При цьому моноблочна представляє собою осколково-фугасну або проникаючу осколково-фугасну ампулу. Тоді як касетна БЧ споряджається осколково-фугасними бойовими елементами. Розрахункова площа ураження ракети — 10 000 кв. м. Її вага разом із пусковим контейнером, довжиною 7,2 м, — 3,5 т.
Бортова система управління ракети має бути інерційною, що комплектується системами навігації і наведення різного типу (радіолокаційні, оптико-електронні). При цьому автоматизована пускова установка має базуватися на шасі вантажного автомобіля високої прохідності та оснащуватися набором систем і устаткування для автономного здійснення підготовки до пуску, який здійснювався за мінометним принципом. На думку фахівців, оптимальним варіантом структурної побудови підрозділів, оснащених ОТРК «Грім», має стати батарея з 2–3 самохідних пускових установок і пересувного командного пункту.
Передбачається, що ОТРК «Грім» має замінити тактичний ракетний комплекс «Точка-У». Експерти оцінювали «Грім» як високоточну зброю нового покоління, здатну забезпечити створення надійного щита неядерного стримування для України.

Станція перешкод "Адрос"
Українські зброярі вже давно готові налагодити випуск системи, яка нівелює всі переносні зенітно-ракетні комплекси противника. "Адрос" розроблений у НВФ "Адрон" та виробляться у Ніжині на потужностях НВК "Прогрес", яке відоме завдяки своєму високоточному снаряду "Квітник".
Станція створює оптико-електронні перешкоди для ракет з інфрачервоними головками самонаведення, якими комплектуються ПЗРК, такі як "Стріла", "Ігла", "Стінгер", найновіший російський комплекс "Верба", чи ракети "повітря-повітря" AIM-9, Р-60, Р-73.
За словами самих виробників, комплекс збиває ракету з курсу з 70-80% вірогідністю. При цьому комплекс вже зараз використовується у зоні АТО, а, за словами виробників, жоден з оснащених "Адросом" вертольотів, попри багаторазове потрапляння під обстріл, не був збитий. Окрім того, комплекс може встановлюватись і на літаки.

Вітчизняна модифікація вертольоту Мі-8 з "Адрос"
Як заявили зброярі, якщо комплекс був би встановлений на збитому у Луганську Іл-76, трагедії можна було уникнути. Щоправда, слід зазначити, що великі втрати у авіації у конфлікті на Донбасі, які були нанесені саме з ПЗРК, дещо активізували оснащення української авіації цими вкрай необхідними комплексами.

Бойовий модуль "Сармат"

КБ "Луч", яке відоме своїм високоточним ракетним озброєнням, показало новий бойовий модуль "Сармат".
Слід зазначити, що виготовлення бойових модулів, які являють собою високотехнологічні дистанційно керовані турелі із різноманітним озброєнням, повністю відповідають концепції військової техніки XXI сторіччя.  Так, завдяки цим модулям, бронетехніку можливо оснащувати найсучаснішою зброєю без заміни самої бойової одиниці, що значно дешевше ніж міняти всю бойову машину. Окрім того, шляхом заміни бойових модулів стає можливим модернізувати та спеціалізувати бронетехніку, просто замінюючи бойові модулі.
"Сармат" оснащений великокаліберним кулеметом та протитанковими ракетами. В залежності від модифікації, це можуть бути дві ракети РК-2С із дальністю польоту у 5 кілометрів, або чотири РК-3, які вражають цілі на відстані до 2,5 кілометрів. Ефективність ракет комплексу повністю збігається із ПТРК "Скіф" і забезпечує знищення цілі типу танк, який навіть оснащений системами створення активних перешкод.  
А оснащення техніки таким бойовим модулем значно розширює її можливості. При цьому, як завдяки самому озброєнню, так і завдяки потужному тепловізору.

Полегшений бойовий модуль від Ленкузні

Київське підприємство "Ленінська кузня", яке спеціалізується на виготовленні річкових та морських суден, теж взяло участь у розробці бойових модулів. Але особливістю цього комплексу є його маса, яка дорівнює всього 280 кілограмів, що дозволяє встановити його на легку броньовану техніку типу "Кугуар" чи "Козак".
Цей модуль, як і "Скіф", оснащений великокаліберним кулеметом, але замість протитанкових ракет він оснащений автоматичний гранатометом УАГ-40, що значно розширює його протипіхотні можливості. Слід зазначити, що автоматичний гранатомет є новим зразком української оборонної промисловості.
Вітчизняний автоматичний гранатомет УАГ-40 значно переважає відомий російський АГС-30, як за дальністю пострілу, так і за точністю стрільби, що досягнуто спеціальною системою зменшення віддачі, що зменшує розгойдування гранатомету під час стрільб чергами.        
Бойовий модуль також оснащується тепловізором та потужною оптикою, що дозволяє помічати противника за будь-яких умов та незалежно від часу доби.

Система активного захисту "Заслон"

Як і "Адрос" для літаків та вертольотів, система "Заслон" направлена на захист від ворожих боєприпасів, але вже наземної техніки, такої як танки, БМП та навіть БТРи, що є інноваційною перевагою над всіма конкурентами.
"Заслон" від київського підприємства ДП БЦКТ "Мікротек" складається зі спеціального радару, розрахункового комплексу та захисних боєприпасів. При атаці техніки із системою "Заслон", радар помічає ворожі боєприпаси, які летять у техніку, розпізнає тип ракети чи снаряду та підриває захисний боєприпас, який знищує загрозу на безпечній відстані. Швидкість реакції комплексу становить лише 0,001-0,005 секунди. За цим параметром комплекс значно випереджає аналогічні комплекси, серед яких найбільш відома російська "Арена", її реакція становить 0,07 секунди.
При цьому система відокремлює снаряди, які становлять загрозу від тих, які броня техніки може легко витримати. А також не спрацьовує, якщо снаряд чи ракета проходить повз. Особливістю системи є здатність знищувати снаряди, які вражають у верхню, найменш захищену частину техніки.   
Оснащені такої системою танки, БМП та БТРи, завдяки "Заслону" отримують новий рівень захисту, який дозволяє зберегти життя бійців та техніку, а також значно підвищити її ефективність.

Безпілотники від "Антонова" 


Перший безпілотний авіаційний комплекс (БПАК), який ДП "Антонов" планує виробляти для потреб Міністерства оборони України, може з'явитися тільки через два роки .Про це повідомляв президент-генеральний конструктор ДП "Антонов" Дмитро Ківа. "Думаю, перший безпілотник може з'явитися через два роки", - сказав керівник авіазаводу на ХІІ Міжнародній спеціалізованій виставці "Зброя і безпека-2014" у Києві. За словами Ківи, агресія Росії проти України засвідчила нестачу безпілотних авіакомплексів в арсеналі силовиків. Саме цьому підприємство надіслало лист Президенту України з ініціативою випускати БПАК ддля потреб армії. "У Міноборони відреагували на нашу пропозицію позитивно. Ми вже напрацьовуємо програми, технічні завдання, розробляємо комерційні пропозиції", - повідомив генеральний конструктор.Керівник ДП зазначив, що "Антонов" буде виробляти БПАК разом з українськими партнерами, які створюватимуть, зокрема, системи управління. "Ми готові розробляти і виготовляти безпілотники, використовуючи при цьому не лише наш досвід, а й досвід кращих українських підприємств, з якими і ведемо попередні перемови для того, щоб виготовляти вітчизняні безпілотники", - заявив генконструктор. При цьому, підкреслив Ківа, "Антонов" має необхідний досвід, наукові і виробничі потужності: "За часів Радянського Союзу ми робили такі безпілотники. Потім припинили. І зараз будемо знову поновлювати виробництво, співробітництво з партнерами". Точні тактико-технічні характеристики, вартість БПАК та деталі проекти поки не розголошуються. Єдине, що зазначив Ківа, що безіплотник від "Антонова" не буде "іграшковим, як з магазину", а це буде комплекс з автомобілем з обладнаннями, системами керування та управління.

«Бастіон» - реактивна система залпового вогню
Реактивні системи залпового вогню (РСЗВ) «Бастіон» є кількох модифікацій. Ця військова техніка була створена на основі радянського «Граду». Про руйнівної потужності цих РСЗВ відомо чимало. Призначені для знищення живої сили і бойової техніки противника, артилерійських і мінометних батарей, руйнування укріплень, опорних пунктів і вузлів опору супротивника. 
Системи «Бастіон» бувають трьох видів і іменуються відповідно - «Бастіон-01», «Бастіон-02» і «Бастіон-03». Вони базуються на шасі, вироблених українською компанією «АвтоКрАЗ». У випадку з «Бастіон-01» використовується стандартне шасі, а для комплектації другий модифікації РСЗВ застосовують його подовжену версію. Її перевага не можна піддавати сумніву, адже «Бастіон-02» може перевозити додатковий боєкомплект із 40 ракет.

Що стосується «Бастіону-03», вдосконаленої системи «Ураган», то автомобіль розроблявся як з лівостороннім, так і з правостороннім рульовим управлінням. і оснащується броньовий захистом кабіни, основних вузлів.
Автомобіль упевнено працює в екстремальних природних, кліматичних і дорожніх умовах всіх континентів в діапазоні температур від -50 до +60 0С на висоті до 5 тис. М над рівнем моря, долає водні перешкоди глибиною до 1,5 м, сніжний покрив до 0,6 м.
Обладнаний системою централізованої підкачки шин, що забезпечує високу прохідність по грунтах з низькою несучою здатністю.


Слід зазначити, що це лише кілька  зразків із доброї сотні інших, які також важливі, мають інноваційну складову та сконструйовані та виробляється в Україні. Загалом, як показала виставка, українські зброярі можуть виробляти  таку зброю, яка дійсно "навіть і не снилася" арміям інших країн. І справа лише у можливостях держави та коштах, за які Україна зможе негайно здійснити державне замовлення на серійний випуск такої зброї.  Але чи здійснено державне замовлення на всі ці сучасні види зброї?

А. Ясенський

Немає коментарів:

Дописати коментар