Интернет реклама УБС

19.03.15

Системи ПРО - протиядерна парасолька країн

Протиракетна оборона (ПРО) - комплекс заходів розвідувального, радіотехнічного та вогневого, або якого-небудь іншого характеру (аеростатний протиракетний захист, і т. д.), призначений для захисту (оборони) охоронюваних об'єктів від ракетної зброї в тому числі з ядерними боєголовками. Протиракетна оборона дуже тісно пов'язана з протиповітряною обороною і часто здійснюється одними і тими ж комплексами.

Поняття протиракетна оборона включає в себе захист від ракетної загрози будь-якого плану і всіх засобів, які це здійснюють (включаючи активний захист танків, засоби ППО, що борються з крилатими ракетами і інш.), 


Говорячи про протиракетну оборону можна виділити самозахист від ракет, тактичну і стратегічну ПРО

Розвиток ПРО в деяких країнах

США виділять на посилення своєї протиракетної оборони 9,6 млрд доларів. Кошти спрямують на вдосконалення систем захисту американської території від можливих ракетних ударів. США ґрунтовно готуються убезпечити небо над своєю головою. Адміністрація США планує витратити в 2016 році 9,6 млрд доларів на різні програми протиракетної оборони. За словами директора Агентства ПРО віце-адмірала Джеймса Сирінга, його відомству з цієї суми належить 8,1 млрд доларів. Сиринг підкреслив, що отримані кошти підуть на вдосконалення існуючих систем захисту та на розробку нових. У 2017 році США планують збільшити до 40 число ракет-перехоплювачів на армійській базі Форт-Грилі на Алясці. Також будуть посилено протиракетами база ВПС Ванденберг у Каліфорнії. Виділені кошти, за словами Сирінга, допоможуть сприяти Ізраїлю в модернізації протиракетних систем "Залізний купол", "Стріла" та "Праща Давида". Частина грошей піде і на розробку нових протиракет для комплексів ПРО "Іджіс".  
Протиракетна оборона Сполучених Штатів Америки незабаром поповниться новою системою протиракетної оборони під назвою Aegis. Повідомляється, що успішні випробування пройшли на Гавайських островах і прилеглої акваторії Тихого Океану. За допомогою Aegis вдалося перехопити одночасно дві крилаті і одну балістичну ракети. Також пройшли перевірку модернізовані ракети-перехоплювачі, створені компанією Raytheon. Вони будуть використовуватися на есмінцях ВМС США, а також на ракетних установках наземного базування. Штати мають намір розмістити наземні установки Aegis в Румунії в 2015 році. Ці комплекси, які вже застосовуються на американських військових кораблях, повинні стати частиною інтегрованої системи ПРО в Європі. Нагадаємо що недавня впевнена перемога республіканців над демократами в ході проміжних виборів до Конгресу і Сенату Сполучених Штатів Америки привела до того, що відомий сенатор Джон Маккейн очолить сенатський комітет у справах Збройних сил США.
Польща створить власну систему протиракетної оборони
Влада Польщі планує створити власну систему протиповітряної та протиракетної оборони.
Про це заявив президент Польщі Броніслав Коморовський за підсумками засідання Ради національної безпеки.
«Рада одностайно назвала пріоритетом серед усіх пріоритетів ідею створення в Польщі власної системи протиповітряної та протиракетної оборони. Ми обговорювали цю проблему з різних поглядів, зокрема в контексті зміни ситуації з безпекою Польщі та інших країн нашого регіону», – сказав він.
Коморовський зазначив, що під час засідання Ради нацбезпеки польські високопосадовці обговорили реалізацію затвердженої раніше стратегії зміцнення обороноздатності Польщі.
За його словами, серед досягнутих домовленостей було також проведення спеціальних навчань «Країна-2015», в рамках яких планують протестувати обороноздатність Польщі.
Глава польської держави також назвав одним з пріоритетів добитися збільшення фінансування оборонної сфери країни до 2% ВВП з 2016 року, запевнивши, що готовий співпрацювати з цього питання не лише з урядовою коаліцією, а й опозицією.
Польща мала стати однією із країн, де планувалося розмістити елементи створюваної США системи протиповітряної оборони (ПРО), проти чого різко виступає Російська Федерація, котра заявляє, що ця система загрожуватиме її безпеці.

Туреччина створить незалежну від НАТО систему протиракетної оборони
Система протиракетної оборони, яку створювали в Туреччині, не буде інтегрована в систему НАТО.
Про це заявив міністр оборони країни Ісмет Їлмаз, повідомляє Delfi.
Розробка турецької ПРО ведеться за сприяння Китаю, який у 2013 році виграв тендер T-LORAMIDS (Turkish Long Range Air And Missile Defence System) на поставку Туреччини зенітно-ракетних систем середньої і великої дальності.
Відповідаючи на парламентський запит, турецький міністр оборони зазначив, що китайська заявка виявилася кращою. За відомостями з інших джерел, ключовою перевагою HQ-9 виявилася менша ціна при прийнятних характеристиках. Під тиском партнерів по НАТО Туреччина продовжувала тендер, однак рішення про вибір китайської системи в підсумку залишилося незмінним.
За підсумками тендера Туреччина придбає не менше 12 комплектів зенітно-ракетної системи HQ-9, розробленої і виробленої так званою «Другою Академією» китайської державної корпорації CASIC. HQ-9 є китайським аналогом російського сімейства ЗРС С-300П. Розробка HQ-9 могла стати плодом співпраці китайських і російських підприємств.
Іншими претендентами в тендері T-LORAMIDS на заключних етапах виступали представлена альянсом комбінація РАС-2 GMT і РАС-3, представлена європейським консорціумом Eurosam ЗРС SAMP/T (з ЗУР Aster 30 Block 1) і представлена ВАТ «Рособоронекспорт» ЗРС С-300ВМ «Антей-2500». Раніше «Рособоронекспорт» відмовився від просування Туреччини ЗРС С-400, що пропонувалася на ранніх етапах тендера.
Представники НАТО неодноразово відкрито застерігали Туреччину від вибору російських чи китайських пропозицій, мотивуючи це можливими проблемами інтеграції незахідних комплексів в об’єднану систему ППО НАТО.

В Україні слід провести цілу низку заходів з укріплення протиповітряної системи оборони України, і в першу чергу необхідно провести оснащення багатоцільовою зенітно-ракетною системою покоління «чотири плюс», яка могла би стати основою цієї системи.

Розглядається варіант закупки американської системи «Петріот». Ці комплекси пройшли бойову обкатку і показали свою високу ефективність, починаючи з Іраку 1991 року і закінчуючи сучасними військовими конфліктами. Тобто це система, на яку не шкода витратити кошти, оскільки вона належно працює.
Але основний акцент слід робити на розробку і виготовлення українських комплексів ПРО на наявних в Україні науково-виробничих потужностях.


Бойові ракетні комплекси  України

За часів СРСР неодноразово мінялися вимоги до розроблюваних в ДКБ "Південне" ракет комплексу РТ-23 (15Ж44 і 15Ж52), так й не прийнятим на озброєння, незважаючи на проведення повного циклу відпрацювання та льотно-конструкторських випробувань з позитивними результатами. Останніми незавершеними розробками бойових ракетних комплексів ДКБ «Південне» при СРСР були теми: «Кречет», «Спис-Р» та РТ-2ПМ2. У 1991 р. були розроблені аванпроекти РК п'ятого покоління Р-36МЗ ("Ікар") і РТ-23М ("Єрмак"), але переговори за Договором ОСВ-2 і розпад СРСР зупинили їх подальшу розробку.

З набуттям незалежності Україною балістичні ракети з ядерними бойовими блоками  були знищені. Натомість в Україні залишалися на озброєнні оперативно-тактичні комплекси «Точка-У» та «СКАД». З процесом застарівання цієї техніки в ДКБ «Південне» стартували роботи над проробкою вітчизняного ОТРК.


З 2006 року ведеться робота над створенням багатофункціонального оперативно-тактичного ракетного комплексу«Сапсан». Цей комплекс призначений для ударів по потенційному агресору і не є наступальним озброєнням. 

ДП «КБ« Південне» веде розробку нового оперативно-тактичного ракетного комплексу« Грім ».

Так на даний момент йдуть роботи з проектування та створення нового багатофункціонального ракетного комплексу "Грім"  для оснащення Збройних сил України. Комплекс буде використовувати перспективну крилату ракету, розроблену на базі проекту «Коршун».


Також розглядається можливість оснащення комплексу та іншими оперативними ракетами високої дальності. По суті комплекс являє собою аналог російського оперативно-тактичного комплексу «Іскандер».

Подальший розвиток ракетного озброєння ЗС України представляється по шляху створення уніфікованих високоточних ракетних комплексів, здатних діяти як автономно, так і в складі розвідувально-ударної системи, отримувати інформацію про цілі як від традиційних джерел, так і від безпілотних літальних апаратів і космічних засобів, а також наносити удари в широкому діапазоні дальностей ракетами, розміщеними на одній пусковій установці.

Розробка систем ракетно-реактивного озброєння, зокрема систем ПРО на замовлення Міністерства оборони України має залишатись основним пріоритетом для ДП «КБ« Південне».
А. Ясенський


Немає коментарів:

Дописати коментар