Интернет реклама УБС

20.03.15

Вплив музики на живий організм

Чи звертали ви увагу на те, як впливає музика на ваш психологічний стан? Багато хто, слухаючи музику в транспорті, вдома, на роботі, навіть не замислюється, що вона формує настрій і самопочуття на майбутній день. Тому дуже важливо обережно та правильно обирати те, що ти почуєш зранку, а що ввечері. Не важливо в якій мірі музика впливає на окремий організм, важливо те, що цей вплив доведений науково і вже багато десятиліть є беззаперечним фактом. 
Ще з давніх-давен людину оточували звуки. Музики тоді ще не було, але був спів пташок, дзюрчання води в річках, шелест листя. Все це інформувало людину про довколишній світ, про те, що відбувається, чи варто непокоїтись, чи навпаки. 
З цього можна зробити висновок, що різні за частотою звуки по-різному впливають на організм. Вчені встановили, що це безпосередньо пов’язано з ритмами головного мозку. У кожної людини ці ритми різні, цим пояснюються різні музичні смаки. Через органи слуху мозок отримує музичну інформацію, порівнює її зі своїм ритмом та вирішує, подобаються йому ці звуки чи ні.
Починаючи з ХІХ століття, вчені проводили експерименти, і з тих пір наука накопичила велику кількість важливих свідчень про вплив музики на людський організм. Вчений І.Догель встановив, що під впливом музики змінюються кров'яний тиск, частота скорочень серцевого м'яза, ритм і глибина дихання, як у тварин, так і у людей. Відомий російський хірург Б. Петровський використовував музику під час складних операцій: згідно з його спостереженнями під впливом музики організм починає працювати більш гармонійно. Видатний психоневролог академік Бехтерєв вважав, що музика позитивно впливає на дихання, кровообіг, усуває зростаючу втому і додає фізичної бадьорості. Засновник музичної фармакології американський учений Робберт Шофлер пропонує з лікувальною метою слухати всі симфонії Чайковського та увертюри Моцарта, а також "Лісового царя" Шуберта. Шофлер стверджує, що ці твори сприяють прискоренню одужання.
Особливо корисно слухати класичну музику жінкам під час вагітності. Під звуки гармонійної музики дитина ще в лоні матері буде гармонійно духовно і фізично розвиватися. Особливо рекомендується слухати майбутнім мамам твори Моцарта. До речі, фахівці вважають музику Моцарта феноменом в області впливу музики на живі організми. 
Але в нашому неодноманітному та важкому світі будь-який влив можна направити як в позитивне русло, так і в негативне. Музика не є виключенням. З роками музика стає більш швидкою та агресивною, з’явилася сучасна електронна та рок-музика. Це дало нам нові ритми 140, 150 і 160 ударів на хвилину і більше. Відомо, що організм не здатен постійно жити в таких ритмах. Тому часто нам доводиться платити за цей музичний прогрес серйозними порушеннями центральної нервової системи. Звісно, проходячи повз радіо, з якого лунала рок-музика, ми не нашкодимо нашому організму. Мова йде про тих, хто слухає музику у навушниках ледь не 24 години на добу. 
Дійсно, багато напрямів здатні нанести великої шкоди нервовій системі. Експерименти довели, що класична музика прискорює проростання пшениці, а от рок-музика – навпаки. Дельфіни із задоволенням слухають класичну музику, а рослини і квіти під класичну музику швидше розправляють своє листя і пелюстки. Під звуки ж сучасної музики корови лягають і відмовляються їсти, а рослини швидше в'януть. 
Як же музика може нашкодити організму?
В психології є таке поняття як «слуховий шлях». Це шлях від початку звуку до результату, який досягається роздратуванням одного або декількох нервових центрів мозку. Кожне слово, музичний твір або просто звук мають свої слухові шляхи. Наприклад, скрип дверей або звук дряпання скла має відомий слуховий шлях. Результат його - сильне роздратування і неприємне відчуття, бажання негайно припинити цей звук. Класична музика в основному написана в ритмі роботи серця (60-70 ударів на хвилину) і тому благотворно впливає на основні функції всього організму. Рок-музика має ритм 140, 150 і 160 ударів на хвилину і більше, що й спричиняє такий збій в психологічному стані людини. Надмірна кількість як високих, так і низьких частот серйозно травмує мозок. На рок-концертах нерідкі контузії звуком, звукові опіки, втрата слуху і пам'яті. Наше вухо налаштоване сприймати звичайний звук в 55-60 децибел. Гучний звук складає 70 децибел. Гучність звуку на майданчику, де встановлені стінки з потужними динаміками, які використовуються під час рок-концертів, досягає 120 дб, а в середині майданчика до 140-160 дб. (120 дб - гучність реву злітаючого реактивного літака в безпосередній близькості, а середня гучність плеєра з навушниками становить 80-110 дб). 
Музикотерапія - одне з найбільш цікавих і поки малодосліджених напрямів традиційної медицини. Для такого лікування не треба бігти до лікарів, не треба залишати всі свої гроші в аптеці. Лише дослухайтесь до свого серця. І слухайте ту музику, від якої ваше внутрішнє я буде посміхатись. 
Катерина КУПРІЄНКО

Немає коментарів:

Дописати коментар